АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Документування операцій з обліку готової продукції і товарів

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. Аналіз асортименту і структури продукції.
  4. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  5. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  6. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  7. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  8. Аналіз рентабельності продукції.
  9. Аналіз ритмічності випуску продукції
  10. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  11. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  12. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій

Сільськогосподарське виробництво характеризується різноманітними умовами надходження, зберігання і використання одержаної продукції. Розглянемо організацію документального оформлення надходження і використання сільськогосподарської продукції за основними ії видами.

Продукція рослинництва надходить в господарство в надзвичайно короткі терміни за різних погодних умов. Тому важливим засобом зберігання врожаю і всієї продукції рослинництва є своєчасний і правильно організований ії облік. Працівниками сільгосппідприємств ведеться облік вирощеного врожаю у процесі його руху від поля до комори та інших місць зберігання. До початку збирання урожаю слід провести підготовчу роботу, яка включає в себе перевірку якості підготовки місць прийому і зберігання продукції, стану вагового господарства, а також інструктаж завідувачів токів, комірників та інших матеріально відповідальних за збереження продукції осіб.

Для обліку врожаю сільськогосподарських культур використовуються єдині форми первинних документів для всіх типів сільськогосподарських підприємств.

Урожай зернових культур збирають роздільним або прямим комбайнуванням. Первинний облік зернової продукції, одержаної від урожаю, можна здійснювати декількома варіантами. В господарстві вибирають такий із них, який найбільше підходить до умов цього господарства.

Для обліку одержаної зернової продукції в ДП «сільськогосподарське підприємство «Миколаївське» застосовують путівки на вивезення продукції з поля. До початку збирання бухгалтерія видає кожному комбайнеру потрібну кількість бланків путівок, на кожну з яких зазначено назву господарства. Комбайнер на кожне відправлення зерна від комбайна виписує путівку в трьох примірниках, де зазначає своє прізвище, ім’я по батькові, номер відділу, куди відправлено зерно, назву продукції і сорт, номер поля і автомобіля, прізвище водія і бункерну масу зерна. Усе це комбайнер затверджує своїм підписом. Заповнену путівку комбайнер передає водієві, який розписується про одержання зерна на всіх трьох примірниках. Додаток В.

Також використовують Реєстри відправлення зерна тв іншої продукції з поля. Додаток Г. При цьому комбайнер на кожний автомобіль один раз на день виписує реєстр у трьох примірниках. 1-й примірник реєстру залишається у комбайнера, 2-й і 3-й примірники він передає водієві автомобіля або іншого транспортного засобу. Водій, у свою чергу, 2-й примірник реєстру залишає у себе, а 3-4-й передає завідувачу током або комірнику. За зміну у нього може накопитися кілька других примірників реєстрів залежно від кількості комбайнів, від яких він відвозив зерно.

У осіб, які приймають зерно від водіїв (трактористів), - також може за зміну зібратися декілька третіх примірників реєстру залежно від кількості комбайнерів, зайнятих на збиранні урожаю, і кількості водіїв, які доставляють зерно від комбайнів.

На підставі путівок або реєстрів завідувач током або комірник щодня наприкінці робочого дня складає Відомість руху зерна та іншої продукції. Додаток Д. Ця відомість має дві частини. У першій частині записують залишок зерна на початок дня, загальну кількість зерна, що надійшло і вибуло за день, і залишок його напри кінець дня. Дані про кількість зерна, що надійшло за день, визначають путівками або реєстрами, а про витрати зерна – товарно – транспортними накладними, актами на переробку, сортування і сушіння продукції рослинництва. У другій частині відомості підзаголовок «Реєстраційний листок на продукцію, що надійшла і вибула», завідувач током записує кожне зважування, зазначене в реєстрах вивезення зерна з поля.

Наприкінці дня Відомість руху зерна та іншої продукції разом з первинними документами про його надходження і відправку передають до бухгалтерії господарства ДП «сільськогосподарське підприємство «Миколаївське».

Зерна, яке надійшло від комбайнів на тік, у більшості випадків вимагає додаткового сортування та сушіння. Роботи, пов’язані з очищенням зерна оформляють Актом на сортування та сушіння продукції рослинництва. Додаток Е. Який складається в одному примірнику на кожну партію продукції в присутності агронома. Підписує його завідувач току, бригадир, вагар, агроном господарства. Акт є підставою для оприбуткування очищеного зерна за культурами та сортами, а також відходів, придатних для використання, та списання відходів, які не можна використати, і втрат від усихання зерна.

Очищене зерно відправляється з току на хлібоприймальні пункти або до зерносховища. Зерно або насіння олійних культур і трав, що відправляються на приймальні або заготівельні пункти, оформляється накладною, яка складається в обох примірниках. Перший і других примірники видають водієві, а третій залишається на місці відправлення. Додаток Є.

Після прийняття зерна на заготівельному пункті перший примірник цієї накладної залишається у приймальника як підстава для оприбуткування зерна, а другий примірник з розпискою приймальника повертається водієві, який передає разом з Дорожнім листом вантажного автомобіля до бухгалтерії господарства. Додаток Ж.

Значна кількість продукції рослинництва використовується в господарстві у вигляді кормів і підстилки для худоби, птиці та інших сільськогосподарських тварин. Частина продукції згодовується без збирання шляхом випасу, частина у вигляді зеленої маси трав і гички, одержаних при зборі коренеплодів і овочів. Значна кількість кормів заготовлюється на пожиток (сіно, солома, коренеплоди, силос, сінаж тощо).

Скошена зелена маса трав, а також гички, коренеплодів та інші культури, призначені на корм тваринам, повинні перед застосуванням обов’язково зважуватись. Наприкінці дня бригадир тваринництва записує кількість згодованої зеленої маси у Відомість витрат кормів (Додаток З), яка складається у двох примірниках. Один примірник знаходиться у бригадира рослинництва і служить підставою для оприбуткування зеленої маси, другий у бригадира тваринництва і служить підставою для списання зеленої маси на затрати тваринництва.

Заготовлене сіно і солома оприбутковуються не пізніше трьох днів після закладання їх на постійне зберігання.

Заготовлені грубі і соковиті корми приймає спеціальна комісія, яка призначається керівником господарства, і передає на зберігання фуражирам, завідувачам тваринницьких ферм та іншим метеріально – відповідальним особам.

На кожний вид заготовлених і прийнятих кормів комісія складає Акт на приймання грубих і соковитих кормів у двох примірниках. Додаток І. Крім акта комісія складає схему ділянок з позначенням розташування скирт, стогів, буртів, траншей і інші. В кожну скирту, стіг, бурт закладають дерев’яну бирку, на якій зазначають номер стогу, бурту, траншеї, час укладання, обсяг в кубометрах, масу заготовлених кормів.

У Відомості витрат кормів ведуть щоденний облік фуражного поголів’я і кількості витрачених кормів, які наприкінці місяця перераховують на кормові одиниці.

Для організації первинного обліку продукції тваринництва встановлено обов’язків перелік первинних документів.

Основним первинним документом з обліку надходження молока є відомість обліку надою молока, яка ведеться завідувачем ферми, бригадиром, майстром машинного доїння або старшою дояркою. Додаток Л. У ній за кожною дояркою щоденно записується кількість корів, що дояться, кількість надоєного молока вранці, вдень, увечері. Завідувач ферми або інша посадова особа, яка має доручення від керівника господарства або структурного підрозділу щоденно визначають відсоток жиру в молоці за кожною групою корів і перераховує прийняте молоко в одновідсоткове і стандартне.

Відомість обліку надою молока ведеться в одному примірнику протягом 15 днів і зберігається на фермі. кількість надоєного молока і його жирність підтверджує майстер машинного доїння.

Для обліку щоденного надходження і витрачання молока протягом місяця на кожній фермі ведеться Відомість руху молока. Додаток М.

По завершенні звітного періоду Відомість руху молока разом з Відомістю обліку надою молока з надходження, Лімітно – збірними картками (Додаток Н), та іншими документами з витрачення молока надається в бухгалтерію.

Готова продукція, що відправляється з пунктів переробки на продаж оформляється рахунком – фактурою. Додаток О.[ 15, ст. 357 ]

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)