АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нафта і продукти їїпереробки

Читайте также:
  1. Визначення необхідної продуктивності насоса.
  2. Відносини АСН з МЕРКОСУР та НАФТА
  3. Влияние алкоголя на репродуктивную систему.
  4. Влияющие на репродуктивную деятельность
  5. Влияющие на репродуктивную деятельность
  6. До минулого століття в структурі переважало вугілля – тепер нафта
  7. Закон спадаючої граничної продуктив9
  8. Закон спадаючої граничної продуктивності закриття рахунків у банках
  9. Закономірності розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів
  10. І. ПРОДУКТИВНОЕ ВОСПАЛЕНИЕ
  11. Международная экономическая интеграция, ОЭСР, ОПЕК, АТЭС, НАФТА, Меркосур, ЕврАзЭс: состав, основные задачи.
  12. Методи і показники виміру продуктивності праці

За фізичними властивостями нафта—це густа оліїста рідина зі специфічним запахом, темно-бурого чи чорного кольору, легша за воду і нерозчинна в ній. Нафта різних ро­довищ відрізняється за складом, густиною, кольором, запа­хом тощо.

Нафта не є індивідуальною речовиною, це суміш близь­ко 1000 різних речовин, серед яких переважають рідкі наси­чені вуглеводні, в ній також містяться домішки сульфуро-, нітрогено-, оксигеновмісних органічних сполук, водний розчин неорганічних солей.

Нафта відома людям здавна. її почали використовувати близько 5000 років тому в місцях, де вона просякала на по­верхню ґрунту. Горючість нафти помітити було неважко, тому й застосовувалась вона переважно як паливо, для освітлення, а також як мастило. Нафтопродукти використо­вувалися стародавньою медициною у вигляді мазей, для бальзамування мумій тощо. Сирою нафтою обробляли дни­ща кораблів для гідроізоляції. Стародавні шумери застосо­вували нафтовий бітум як будівельний матеріал, у Китаї нафта використовувалась з військовою метою.

Нафта входила до складу відомого в стародавні часи так званого «грецького вогню», що займався від контакту з во­дою і спалив не один військовий корабель. Погасити його можна було тільки піском.

Нафту видобувають з надр Землі через свердловини. Іноді під час буріння вона спершу викидається на поверхню піц тиском, потім до свердловини закачують повітря, вугле­кислий газ чи воду, які витискують нафту. З районів видо­бутку до місць переробки нафту перевозять сушею (в заліз­ничних цистернах), морем чи рікою (у танкерах) або пере­качують нафтопроводами.

Перегонка нафти. Не всі з вас бачили сиру нафту, але всі знають, що таке бензин, гас, вазелін, мазут. Ці продукти є нафтовими фракціями (від лат. fraction —розламування), що утворюються внаслідок перегонки нафти.

У чому полягає цей процес? Як суміш речовин нафта не має певної температури кипіння, а переходить у газуватий стан у широкому інтервалі температур. Нафту можна розді-лити на складові частини (фракції) із значно вужчими ін­тервалами температур кипіння за допомогою методу фрак­ційної перегонки. Нафтові фракції —теж не індивідуальні речовини, хоча й містять близькі за складом і властивостя­ми сполуки.

Під час перегонки нафти ніяких хімічних змін з продук­тами не відбувається, спосіб базується на різних фізичних властивостях, а саме: різних температурах кипіння речовин, що входять до складу нафти. Але є способи її переробки, піц час яких відбуваються хімічні реакції, коли речовини зазнають змін складу і будови.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)