АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цікаво знати

Читайте также:
  1. Для того, щоб бути хорошим викладачем-педагогом необхідні лише дві умови – досконально знати і любити свій предмет, поважати і любити своїх учнів.
  2. Значення і політичну вагу знати в ці десятиліття невідомі, але, ймовірно, її силу слід оцінювати дуже високо. Це доводить приклад багатою римлянки, на якій одружився Теудіс.
  3. ІV. Знати напам’ять терміни та поняття, які вивчаються протягом курсу.
  4. Особі, яка впізнає, пропонується вказати на особу, яку вона має впізнати, і пояснити, за якими ознаками вона її впізнала.
  5. Цікаво знати

Щодня доросла людина отримує із їжею при­близно 300 г Карбону. Масова частка цього елемента в організмі становить 21 %.

КолообігКарбону. Карбон — найважливі­ший біоелемент на Землі. Багато органічних сполук міститься в рослинах, організмах тварин і людини. Вуглекислий газ є в атмо­сфері, а в розчиненому стані — у гідросфері разом із аніонами карбонатної кислоти. Серед мінералів трапляються карбонати багатьох металічних елементів. Крім них літосфера містить вугілля, вуглеводні, про­сті речовини Карбону — графіт і алмаз.

У природному колообігу Карбону беруть участь неорганічні й органічні сполуки, а завдяки діяльності людини — ще й вугілля, природний газ, нафта, продукти переробки цих речовин. Основними ланками колообігу Карбо­ну є процеси окиснення і горіння органічних сполук з утворенням вуглекислого газу та пере­творення цього оксиду в рослинах на органічні сполуки завдяки фотосинтезу. Крім того, атоми Карбону, наявні в молекулах білків, жирів, вуглеводів, переходять по харчових ланцюгах від рослин до тварин і людини.

Баланс у природному колообігу Карбону у XX ст. порушився. Унаслідок інтенсивного використання людством палива і пального частка вуглекислого газу в атмосфері повільно зростає, хоча й незначною мірою, і збільшується ймовірність глобального поте­пління.

КолообігНітрогену.

Нітроген — біоеле-мент, атоми якого входять до складу молекул амінокислот, білків, нуклеїнових кислот. Взаємоперетворення сполук Нітрогену в при­роді дуже важливі для існування живих орга­нізмів.

У колообігу Нітрогену беруть участь азот, деякі оксиди Нітрогену, солі амо­нію, нітратна й нітритна кислоти, нітрогеновмісні органічні речовини.

Незначна частина атмосферного азоту за пев­них умов реагує з киснем, утворюючи оксид N0, який швидко окислюється до оксиду N02. Ця сполука реагує з водою, наявною в повітрі. Продуктами реакції є кислоти — нітратна НNО3 і нітритна НNO2)2, які разом із дощем і сні­гом потрапляють на земну поверхню.

Молекули і йони нітрогеновмісних сполук, що містяться в ґрунті, переходять у природні розчини, звідки їх вбирають рослини. Укож­ній рослині відбуваються численні хімічні реакції за участю або з утворенням аміно­кислот, білків, інших речовин. Із рослин по харчових ланцюгах Нітроген потрапляє в організми тварин і людини.

При розкладі й гнитті органічних сполук, що містились у живих організмах, утворюєть­ся азот, який потрапляє в атмосферу, а також амоніак. Ця сполука переважно залишаєтьсяу ґрунтовому розчині й перетворюється на амонійні солі.

Інтенсивне використання людиною палива і пального призводить до збільшення внеску реакції азоту з киснем у колообіг Нітрогену, зростання вмісту оксидів Нітрогену в повітрі, а отже, і вмісту нітратної й нітритної кислот в атмосферних опадах.

Міграція1 хімічних елементів.

Атоми, мо­лекули, йони, прості та складні речовини постійно переміщуються в атмосфері, гідро­сфері, на поверхні Землі, переходять із однієї «оболонки» нашої планети в іншу. Таке явище називають міграцією хімічних елементів.

Десятки й сотні мільйонів років тому відбу­валися процеси кристалізації численних неорганічних сполук із розплавленої магми, їх осадження із природних водойм, утворюва­лися руди й мінерали. Водночас із тим еле­менти постійно розсіюються по планеті внас­лідок розчинення речовин у воді, рознесення їх вітром.

Розрізняють кілька видів міграції елемен­тів. Механічна міграція — це перенесення елементів із речовинами, їх частинками (молекулами, йонами) водою і вітрами. Пере­важно в такий спосіб «мандрує» планетою Силіцій. Фізико-хімічна міграція пов'язана з участю природних речовин у хімічних реак­ціях, процесах розчинення, осадження, а також зі зміною їх агрегатного стану. Цей вид міграції властивий Карбону. Техногенна міграція елементів є наслідком споживання людиною природних ресурсів, переробки корисних копалин, виробництва різних речо­вин і матеріалів, використання їх на практиці, потрапляння в навколишнє середовище від­ходів промисловості, сільського господарства тощо.

Одним із видів міграції елементів є біогенна міграція. Відомо, що в живій природі містить­ся до 80 елементів. Вони накопичуються в рос­линах, тваринах, виділяються з них у водойми, повітря і ґрунт завдяки процесам обміну речо­вин, потрапляють у довкілля після відмирання організмів, переходять в інші організми.

Людина в останні 150—200 років дедалі активніше залучає до глобального колообігу такі елементи, як Ферум, Алюміній, Нітро­ген, Фосфор, Сульфур, Купрум, Цинк і багато інших. Різко зростають масштаби викори­стання і переробки природних ресурсів, виробництво металів, добрив, будівельних матеріалів, полімерів та інших сполук, яких немає в природі.

Проаналізувавши процеси, що відбувають­ся на нашій планеті, видатний вітчизняний учений В. І. Вернадський відкрив і сформу­лював закон біогенної міграції елементів: міграція хімічних елементів у біосфері відбу­вається переважно за участю і під впливом живих організмів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)