АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. Металічні елементи.У природі металічні менти трапляються досить часто

Читайте также:
  1. Базові відомості
  2. Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.
  3. Відомості, що становлять державну таємницю
  4. Властивості свідомості та її структура.
  5. Втрата свідомості, травми
  6. Глава 40. Кримінальне провадження, яке містить відомості, що становлять державну таємницю
  7. для підготовки до здачі іспиту з дисципліни «Теоретичні проблеми кримінального судочинства»
  8. Духовне життя суспільств. Структура суспільної свідомості
  9. Загальні відомості
  10. Загальні відомості
  11. Загальні відомості
  12. Загальні відомості

Металічні елементи. У природі металічні менти трапляються досить часто. Найбільш металічних елементів містить літосфера. Іпоширенішим серед них є Алюміній.

Елементи, які утворюють активні метали, містяться переважно в хлорид них, карбона­тних, сульфатних і силікатних мінералах, ін­ші — в оксидних і сульфідних мінералах; дуже рідко трапляються самородні мідь, срібло, золото, платина.

У гідросфері також багато металічних еле­ментів, але у значно менших кількостях. У воді морів і океанів переважає Натрій, а у прісній воді — Кальцій.

Металічні елементи містяться і в живих організмах. Натрій і Калій входять до складу усіх клітин, Магній є у хлорофілі, а Ферум — у гемоглобіні. Сполуки Кальцію становлять неорганічну основу кісток, зубів, яєчної шка­ралупи, черепашок.

Атоми і йони. В атомі будь-якого металіч­ного елемента на зовнішньому енергетичному рівні перебуває невелика кількість електронів (як правило, від одного до трьох). Такий атом може віддавати ці електрони й перетворювати­ся на позитивно заряджений йон (катіон)

М-пе= Мп+.

Здатність атомів металічних елементів втрачати електрони зростає зі збільшенням радіусів атомів: у періоді — справа наліво, а в групі — згори донизу. Типові металічні еле­менти розміщені в лівому нижньому куті періодичної системи. Серед них — Цезій; його атом найлегше втрачає електрон.

Прості катіони металічних елементів вхо­дять до складу відповідних оксидів, основ, солей. Значення зарядів таких йонів для елементів головних підгруп І—III груп збіга­ються з номерами груп: Ка+, М^2+, А13+. Подібної закономірності для елементів побічних підгруп немає. Наприклад, еле­мент І групи Купрум утворює катіони Си+ і Си2+, а елемент VIII групи Ферум — катіони Ге2+ і Ге3+.

Атоми деяких металічних елементів здатні утворювати ковалентні зв'язки з атомами неметалчних елементів. Результатом цього є існу­вання відповідних складних аніонів (наприклад, МпО4 ) або молекул (СrгОз).

Метали. Металічні елементи утворюють прості речовини — метали. За звичайних умов вони перебувають у твердому стані (крім ртуті) і є кристалічними речовинами.

За зовнішнім виглядом (мал. 75) і властиво­стями метали дуже схожі. Це зумовлено наяв­ністю в них хімічного зв'язку особливого типу.

Металічний зв'язок. Атоми в кожному металі розміщені дуже щільно. Унаслідок цього зовнішні орбіталі сусідніх атомів перекри­ваються. Електрони, що перебува­ють у таких орбіталях, відокремлю­ються від «своїх» атомів і почина­ють хаотично рухатись у речовині. Ці електрони називають делокалізованими1, або усуспільненими. Атоми, втрачаючи електрони, перетворю­ються на катіони.

Зв'язок між катіонами в металі, здійснюваний за допо­могою делокалізованих електронів, називають мета­лічним зв'язком.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)