АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПЕРЕДМОВА. (для самостійної роботи студентів денної і заочної форм навчання)

Читайте также:
  1. В. Гюго «Передмова до драми «Кромвель».
  2. ПЕРЕДМОВА
  3. ПЕРЕДМОВА
  4. ПЕРЕДМОВА
  5. Передмова
  6. Передмова
  7. ПЕРЕДМОВА
  8. ПЕРЕДМОВА
  9. ПЕРЕДМОВА
  10. ПЕРЕДМОВА
  11. ПЕРЕДМОВА

СЛОВНИК

РЕЛІГІЄЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ І ПОНЯТЬ

(для самостійної роботи студентів денної і заочної форм навчання)

Напрямку підготовки 6.050100 «Облік і аудит», 6.050200 «Менеджмент організацій», 6.050200 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Миколаїв – 2008

Словник релгієзнавчих термінів і понять (для студентів денної і заочної форм навчання напрямку підготовки 6.050100 «Облік і аудит», 6.050200 «Менеджмент організацій», 6.050200 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»). – Миколаївський державний аграрний університет, 2008.

 

Автор-укладач: Кунашенко О.В., асистент кафедри українознавства

 

 

Рецензенти:

Букач М.М., професор, кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри соціальної роботи, педагогіки та психології Миколаївського державного гуманітарного університету ім. П. Могили.

Михайлик В.О., кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри українознавства Миколаївського державного аграрного університету.

 

 

Відповідальний за випуск:

кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри українознавства Миколаївського державного аграрного університету Михайлик В.О.

 

 

Розглянуто на засіданні кафедри українознавства протокол № …. від….

 

Друкується за рішення методичної Ради МДАУ, протокол №… від ««…… 2008 р.

 

 

Надруковано у видавничому центрі МДАУ. Зам.

Наклад 50 прим.

54010, м. Миколаїв, вул. Паризької комуни, 9.

ПЕРЕДМОВА

Культура України зазнала істотних втрат від того, що десятиліттями цілий її пласт викреслювався з духовного життя суспільства. Ігнорувалася релігія, релігійна філософія, духовна музика, архітектура і мистецтво. Тому нині така підвищена увага людей до релігійної культури, становлення нормальних цивілізованих відносин між державою та церквою, релігійними організаціями й громадянами, справжньої реалізації свободи совісті, коли людина може відверто висловити свої перконання, вільно виявити симпатії тим чи іншим ідеалам.

Важливою проблемою сьогодення є необхідність нормалізації релігійного життя в Україні, а цей процес обумовлений багатьма чинниками, зокрема національним та духовним відродженням, що відбувається в суперечливих умовах, і тому викликає інтерес до вітчизняної історії, а саме до історії релігії, її місця і ролі в культурі України. Тому такої гостри набуває сьогодні відсутність наукового розуміння релігії, хоча термін «релігія» досить часто зустрічається у побутовій мові, художній і науково-популярній літературі. Насправді ж складовими компонентами релігії є культ і сукупність обрядових дій. За допомогою яких релігійна людина виражає своє ставлення до надприродного і вступає з ним у спілкування через молитву, обряди, жертвоприношення.

Оволодіння науковими знаннями про релігію – необхідна умова зростання освіченості та культури фахівця будь-якого профілю, який повинен мати уявлення не тільки про національну культуру, а й про загальнолюдські духовні цінності.

Протягом багатьох років існування різноманітних релігійних систем склалися певні терміни і поняття, які були певний час надбанням лише кола віруючих людей і деяких дослідників історії культури. Сьогодні все більший загал людей використовує певні терміни в повсякденному житті. На нашу думку, пропонований нами термінознавчий словник з «Релігієзнавства» допоможе студентам в оволодінні знань в одній із важливих галузей світової і вітчизняної культури, допоможе грамотно провадити світоглядний діалог, оперуючи тими термінами, які розкриті в даному словнику.

Матеріал розроблено за кредитно-модульною системою і розміщено в алфавітному порядку. Термінологічний словник складається з чотирьох модулів, які відповідають тематиці практичних занять, що включені до робочої програми спеціальностей «Облік і аудит», «Менеджмент організацій», «Менеджмент зовнішньоекономічної організації». Назви термінів подано переважно в однині. Коли ж це відповідає прийнятій науковій термінології, назви подано у множині.

У словнику вміщено біля 500 термінів і понять. Наведено терміни інших гуманітарних наук, що мають відношення до формування релігійного світогляду та філософського осмислення життя.

За час роботи над термінологічним словником широко використовувалася існуюча довідкова література.

 

ЗМІСТ

 

 

Вступ

 

МОДУЛЬ I. Релігієзнавство як галузь знань і навчальна дисципліна. Предмет, структура і призначення курсу «Релігієзнавство»

 

 

МОДУЛЬ II. Архаїчні форми вірування. Етнонаціональні релігії

 

 

МОДУЛЬ III. Християнство як світова релігія: загальна характеристика. Буддизм, іслам як світові релігії

 

МОДУЛЬ IV. Неорелігія. Вільнодумство в історії культури. Релігія і церква в сучасній Україні.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)