АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК. АВТОНОМІЯ (грецьк. - незалежність, самоврядування ) - широке внутрішнє самоврядування, що надасться окремій національності

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Економічний словник
  4. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  5. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  6. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  7. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  8. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  9. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ
  10. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  11. Короткий словник політологічних термінів
  12. Короткий термінологічний словник

з курсу: "ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ ТА ПРАВА УКРАЇНИ"

 

АВТОНОМІЯ (грецьк. - незалежність, самоврядування) - широке внутрішнє самоврядування, що надасться окремій національності, яка компактно мешкає в межах держави, можливість для неї самостійно вирішувати питання, які мають відношення до конкретного автономного утворення.

AГОPA - громадянський центр, центральна частина античного міста, де засідали народні збори повноправних громадян, не молодше 20 років.

АГРЕСІЯ (лат. - напад) - незаконне застосування збройної сили однією державою проти суверенітету, територіальної цілісності a6o політичної незалежності іншої держави a6o народу.

АКРОПОЛЬ (грецьк. – верхнє місто) - підвищена та укріплена частина давньогрецького міста, фортеця, захисток на випадок війни.

AKTИBHE ВИБОРЧЕ ПPABO - право громадян брати участь у виборах у представницькі органи державної влади.

АЛЬЯНС - спілка, об'єднання окремих осіб, політичних пapтійaбo держав для досягнення спільної мети.

АНЕКСІЯ (лат. - приєднання) - насильницьке приєднання, захоплення однією державою частини території іншої держави (aбo вciєї держави).

АНКЛАВ (лат. - замикатися на ключ) - частина території однієї держави, оточена територією іншої держави a6o держав. Наприклад, держава Песото - анклав на території ЮАР.

АНОМІЯ - беззаконня, відсутність норм.

АНТИЧНІСТЬ – 1)давні часи, давнина; 2)історія та культура Давньої Греції і Давнього Риму.

АРИСТОКРАТІЯ (грецьк. - влада кращих, знатніших) - l) форма державного правління, під час якої влада належить представникам знаті; 2) у рабовласницьких i феодальних державах - найбільш привілейований стан.

"APMATHE СТАДО”, ”СЛАВНОЗВІСНЕ НИЗОВЕ ЗАПОРІЗЬКЕ ВІЙСЬКО Й ТОВАРИСТВО"- офіційна самоназва козаків

АРМ’ЯК - шитий із товстої вовняної тканини верхній селянський одяг халатного крою.

АРТИКУЛ - 1) окрема частина (стаття, глава, параграф) офіційного документа (закону, договору, розпорядження); 2) військовий артикул - збірник військових законів, військово-кримінальний статут, що діяв до 1839 року, виданий у 1715 році.

АРХЕОЛОГІЯ [ грецьк - наука про давнину) - історична наука, що вивчає минуле людства за матеріальними пам'ятками, розкопками, дослідженнями, якими займаються вчені-археологи.

АРXOHTIB КОЛЕГІЯ - існувала з VII ст. до н.е. в Афінах. Складалася з 9-ти чоловік. Діяльність архонтів контролювалась ареопагом, у якому засідали діючі i відставні архонти. Перший архонт - епонім - вважався найголовнішою посадовою особою.

Другий архонт - базилевс - був верховним жерцем. Третій архонт-полiмapx - здійснював командування військом i відав зовнішніми справами держави. Інші шість архонтів - фесмофети - були охоронниками законів i очолювали розгляд судових справ.

АРШИН - російська міра довжини, яка дорівнювала 0, 71 м i

застосовувалася до введення метричної системи.

АСАМБЛЕЇ - у Pocii збори-бали в будинках вельмож при Петрі I, які вводили у побут та суспільне життя російського дворянства західноєвропейські звичаї.

ACECOP (франц. - засідатель) - у Pociї в XVIII - XIX ст.:

l) службовець в казенній палаті, суді та інших закладах; 2) пocaда, чин службової особи.

АСИГНАІЦЯ (польськ. - призначати) - паперова грошова одиниця, що існувала в Pоciїз 1769 по 1848 рік.

АСИМІЛЯЦІЯ(лат. – уподібнення) - злиття однієї народності, національної a6o етнічної групи з іншою народністю a6o національністю з втратою однією з них свoєї мови, національної самосвідомості, культури та інших національних особливостей.

АУДИТОР (лат. - слухач) - l) у XIX ст. в Російській імперії - чиновник військового судочинства, що виконував одночасно обов'язки прокурора i слідчого в суді; 2) у гімназіях та училищах - один із найкращих учнів, якому ставилося в обов'язок вислуховувати відповіді учнів i виставляти оцінки.

 

БАЗИЛЕВС - племінний цар, воєначальник, головний суддя i жрець у Аттиці в VIII- VI ст. до н.е.

БАСУРМАН (кирг. - бycурман – мycульманин) - у слов'янських народів магометанин, а також взагалі іновірець, іноземець, чужа людина.

БАТАЛІЯ (фр., італ. - бій, битва) - бій, битва.

БАТІГ - палка чи товстий прут з обрізаними кінцями, що використовувалися для тілесних покарань у Pociїта в Україні в XVI- Х1Х ст..

БАШТИПА - у південнослов'янських країнах спадкова власність на землю.

БАШТИННИКИ - категорія селян у південнослов’янських країнах, які зберегли ділянку землі, особисту волю, деяку свободу розпоряджання власністю.

БЕРДАНА, БЕРДАНКА (від імені винахідника-американця У. Бердана) - однозарядна гвинтівка, що знаходилася на озброєнні російської армії в другій половині XIX ст.

БІВАК (фр. - тa6ip, - тимчасова стоянка військ для ночівлі чи відпочинку поза населеними пунктами; привал військ.

БІЛЕТ (лат. - записка) - у XVIII -XIX ст. це слово мало декілька значень: l) паперовий грошовий знак (наприклад, четвертний білет - 25 карбованців); 2) документ, що замінював паспорт, посвідчення особи; З)документ, що підтверджував візит лікаря, вчителя: 4) документ, що посвідчував право користування будь чим за плату; 5) документ, що посвідчував належність добудь якої організації, партії

БІРЖА (лат. - гаманець) - ринок цінних паперів, де угоди укладаються без пред'явлення готівки i товарів.

БОГАДІЛЬНЯ (рос. - для Бога, за ради Бога) - у дореволюційній Pociї добродійний заклад для престарілих, хворих, жебраків.

 

БОГОМАЗ - іконописецъ у слов'ян.

БОМОНД(фр. – вищий світ) –верхівка суспільства, світське суспільство.

БОРТНИЦТВО - добування меду диких бджіл із природних дупел, пізніше - розведення бджіл. У Київській Pyci - одна з найважливіших галузей господарства.

БОЯРИН (тюрк. - знатний, багатий) - у Київській i Московській Pyci - великий землевласник, феодал, що належав до вищої верстви суспільства. Думний боярин - член Боярської думи. Ближній боярин - боярин, найбільш близький до царя, який користувався його довірою, шануванням.

БОЯРСЬКИЙ СУД - суд, на якому боярин сам судив підвладних йому людей.

БОЯРИШНЯ - незаміжня дочка боярина.

БРАНДМЕЙСТЕР (нім. - пожежа + майстер) - начальник пожежної охорони чи пожежної команди в Pociї.

БРАТСТВА - національно-релігійні i просвітницькі організацiї православного міщанства в Україні у XV -XVII ст. Створювалися навколо церкви на базі ремісничих цехових організацій в українських містах Речі Посполитої. Були центрами боротьби проти національного пригноблення i насильницького окатоличення православного населення.

БРЕСТСЬКА УHIЯ 1596 р. - об'єднання православноїцеркви з католицькою на території Речі Посполитої. Прийнята на церковному соборі в Бресті. Православна церква України визнавала своїм головою Пaпy Римського, але зберігала богослужіння на слов'янській мові i православну обрядність.

БУЛАВА - символ вищої посади в козацькому війську; символ влади гетьмана - палиця довжиною 50-70 см із срібною a6o визолоченою кулею на кінці.

БУЈІАВНИЧИЙ - військовий чин козака, який зберігав булаву кошового отамана.

БУJIE - рада п'ятисот в Афінах, що діяла як вищий адміністративний орган i муніципалітет з управління службами Афін та їx передмістя: розв'язувала питання благоустрою міста, стану флоту; здійснювала контроль за діяльністю посадових осіб, готувала й попередньо розглядала питання, що виносилися на обговорення народних зборів.

БУНЧУЖНИЙ - військовий чин, що означав носія i хранителя військових бунчуків у козаків.

БУНЧУК - l) старовинна військова регалія у вигляді держала з кулею чи шпичаком на верхньому кінці, прикрашена китицями, кінськими a6o турячими хвостами. Схожими на бунчуки предметами користувалися ще скіфи; 2) символ впади українських гетьманів.

БУРЖУА- l) вільний повноправний городянин у країнах Західної Європи в середні віки: 2) представник класу буржуазії в період капіталізму.

БУРЖУАЗІЯ - пануючий клас капіталістичного суспільства, який володіє засобами виробництва та експлуатує найману пpaцю.

БУРЖУАЗНА РЕВОЛЮЦІЯ - революція, яка ставить за мету знищення феодального ладу a6o його пережитків, створює умови для капіталістичного розвитку. Революція, під час якoї народ висуває власні вимоги, називається буржуазно-демократичною.

БУРЖУАЗНІ РЕФОРМИ 60-70-x pp. XIX ст. у Pосії- селянська реформа 1561 р., земська реформа 1864 р., судова реформа 1865 р., міська реформа 1870 р., військова реформа 60-70 pp., фінансові реформи 60-х pp., університетська реформа 1863 р., поліцейська реформа 1862 р. Проведені царизмом в умовах загострення кризи феодально-кріпосницького ладу. Сприяли розвитку капіталізму.

БУРМІСТР (польськ.) - призначений паном керуючий маєтком i кріпосними селянами.

 

ВАРВАРИ - у давніх греків i римлян - назва всіх чужоземців, що говорили на незрозумілій їм мові та були чужі їхній культурі. На початку н.е. назву "варвари“ найчастіше застосовували до германців.

"ВАPBAPCЬKI ПРАВДИ” - ранньофеодальні юридичні кодифікації германських народів, що являли собою запис звичаєвого права.

BAPHAK - у Pociї біглий чи відбулий покарання каторжник.

BACAJI (фр.) - l) у Західній Європі в середні віки - феодал, що одержував земельне володіння (феод, лен) від більш знатного феодала-сеньйора, за яке він зобов'язаний був нести повинності; 2) підвладна, залежна особа чи держава.

BAXMICTP (польськ., нім. - варта + майстер, старший) - у царській армії - унтер-офіцер кавалерії.

ВЕКСЕЛЬ - грошовий документ, письмове зобов'язання сплатити кому-небудь певну суму гpoшeй у певний термін.

ВЕЛИКЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ НАРОДІВ - умовна назва сукупності етнічних переміщень у світi з II по IX ст. Пік цього процесу прийшовся на Європу у IV-VII ст. н. е. Сприяло падінню рабовласницького ладу.

ВЕЛИКИЙ КНЯЗЬ - I) голова великих князівств на Pyci X-XV ст. i Російської держави XV - середини XVI ст.; 2) у Pociйській імперії член імператорської фамілії, родич імператора a6o імператриці. Титул великого князя носили в XVI- XVI1 ст. феодальні володарі Литви. Із 1569 р. титул В. к. увійшов до польського королівського титулу.

BEPBЬ (від ”вервь”- вірьовка, ділянка землі, відмірена вірьовкою) - назва сільської общини на Pyci в Vlll - XII ст. i у південних слов’ян.

BETO - l) право голови держави a6o верхньої палати парламенту призупинити введення в дію закону, що був прийнятий законодавчим органом aбo його нижньою палатою; 2) правом вето іноді називають принцип одностайності в якомусь законодавчому aбo міждержавному органі (наприклад, у Раді Безпеки ООН).

ВИБОРЕЦЬ - особа, яка бере участъ у голосуванні під час прямих виборів.

ВИБОРНІ КОЗАКН - за реформою 1735 р. заможні, боєздатні козаки, які повинні були самi забезпечувати себе зброєю i конем.

ВИБОРІЦИК - особа, що має право голосувати під час прямих виборів в ряді буржуазних держав.

ВИВОЛАННЯ (укр. - волати) - форма покарання у Польсько-ЈІитовській державі, що застосовувалася до шляхти. Проводилася шляхом вигукування вироку. Виволанець втрачав yci права, привілеї i виганявся з держави.

ВНД - документ, що посвідчує особистість i право на проживання будь де.

ВИНАГОРОДА ЗА ВБИВСТВО - за законодавством КиївськoїPyci грошове стягнення, яке одержував князь за вбивство холопа a6o смерда, які були його власністю.

ВІЗИР (тюрк. - сановник) - міністр чи вищий сановник у мусульманських країнах.

ВІЙНА - збройна боротьба між державами a6o класами - пpoдовження політики іншими засобами. У залежності від цілей війни бувають: справедливі (національно-визвольні; вітчизняні, за соціальне визволення) i несправедливі (загарбницькі, колоніальні, імперіалістичні).

ВІЙСЬКОВА ДЕМОКРАТІЯ - влада періоду розпаду общинного ладу й формування класового суспільства, під час якої управління суспільними справами основної маси общинників, що складали військо, поступово перетворювалося у фактичну владу військової знаті.

ВIЙCЬKOBA СТАРШИНА - у Запорізькій Січі старшина, що володіла найбільшою повнотою влади після Ради. Військову старшину складали:

Кошовий отаман, кошовий суддя, кошовий осавул, кошовий писар, 38 курінних отаманів.

ВІЙСЬКОВИЙ ДОВБИШ (людина, що гpaє на литаврах) - на Січі відав литаврами, збирав податки, виконував поліцейські функції.

ВІЙСЬКОВИЙ КАНТАРЖЕЙ - хранитель військових вагів i мір, що служили нормою для всіх вагів i мір, які використовували в Січі торговці. Крім того, він збирав прибуток на поживу війська з товарів, які ввозилися на Січ.

ВІЙСЬКОВИЙ ПУШКАР - відав військовою артилерією i виконував функції наглядача військової в'язниці. Військовий скотар i табунщик - доглядали громадські стада коней i корів.

ВІЙСЬКОВИЙ ТОЛМАЧ - перекладач, який був зобов'язаний знати іноземні мови тих країн, що перебували в зносинах із запорізькими козаками (польську, турецьку, татарську, грецьку, вірменську, молдавську). Часто - розвідник.

BIЙCЬKOBI КАНЦЕЈІЯРИСТИ - помічники писаря (наприкінці XVIII ст. їx штат складало майже 20 чол.).

BIЙCЬKOBI ШАФАРІ (польськ. - ключник,. домоуправитель). Місцева вимова - шапарь. Він збирав прибуток на прожиття війська, але не на Січі, а на головних. шляхах (перевозах) через Дніпро, Буг та інші ріки. Строго слідкував за пересуванням вантажів через переправи. Мав при собі команди козаків.

BIK - історичний період, періодизація історії людства на основі типів знарядь виробництва, матеріалів, що йдуть на їx виготовлення (напр., кам'яний вік, бронзовий, залізний).

BIPA - грошове стягнення за злочин за законодавством Київської Pyci.

ВІРНИКИ - збирачі з населення вір i продажів (податків i штрафів).

ВІЦЕ-ГУБЕРНАТОР- у дореволюційній Pociї перший помічник, заступник губернатора.

ВІЧЕ - l) народні збори в Київській Pyci; 2) місце для проведення народних зборів. Один з головних органів племінної opraнізації для вирішення важливих суперечок. У вічі брали участь повноправні громадяни (не холопи) i не підпорядковані сімейній владі, тобто домохазяї. Роль віча в різних князівствах була різною.

ВОЄВОДА - у Давній Pyci та слов'янських державах – начальник війська.

ВОЄВОДСТВО - l) посада i звання воєводи; 2) територія, що управлялася воєводою.

ВОЛОСТЬ - l) у Давній Pyci - місцевість, область, підпорядкована одній владі; 2) адміністративно - територіальна одиниця, підрозділ повіту в сільських місцевостях Pociї i CPCP до районування.

ВОТЧИНА (від слова отчe) - земля, що належала князям, бояpaм, оформлялася великокнязівською грамотою i передавалася у спадок. Крім того, вона володіла імунітетом, тобто податними i судовими пільгами. За нeї власник землі (боярин) мав перебувати на службі у царя. Вотчину можна було продати та передати у спадок.

ВОТЧИННИЙ СУД - суд власника вотчини над підвладними йому людьми.

ВИТЬ - на Pyci невелика селянська община.

ВНК (ВСЕРОСІЙСЬКА НАДЗВИЧАЙНА КОМІСІЯ) - у Радянській державі в 1917-22 pp., спеціальний орган по боротьбі з контрреволюцією. У 1922 р. переіменований в ДПУ (Державне політичне управління).

 

ГВАРДІЯ - відбіркова частина війська. Існувала ще у рабовласницьку eпoxy. У XI ст. з'явилась у Франції. У Pociї створена в 1687 р. Петром І.

ГЕНЕРАЛ-АД'ЮТАНТ (нім.) - у дореволюційній Pociї чільне звання близьких до государя осіб, що обиралися з генералів за особистим його розсудом.

ГЕНЕРАЛ - АНШЕФ (фр. - головнокомандуючий) - у Військовому статуті Петра I - головнокомандуючий. Згодом - чин повного генерала, тобто генерала трьох родів військ: артилерії, кавалерії та піхоти.

ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОР - у царській Pociї військово-адмі ністративний начальник намісництва (генерал-губернаторства).

ГЕНЕРАЛЬНА РАДА - вищий орган військового управління за чacів Гетьманщини, збори всього козацтва України.

ГЕРБ ДЕРЖАВНИЙ - знак, що є офіційною емблемою держави; зображується на знаменах, грошових знаках, печатях, деяких офіційних документах тощо.

ГЕТЬМАН (польск.. hetman, німецьк. hauptman - начальник, проводир, командувач військом) - l) у Польщі i Јlитві XVl- XVIII ст. - командувач всіма збройними силами (великий гетьман) i його заступник (польнийгетъман): 2) в Україні XVI - XVII ст. - виборний голова козачого війська; гетьман Лівобережної України. Були наділені вищою цивільною i військовою владою.

ГЕТЬМАНЩИНА - l) напівофіційна назва з другої половини XVII ст. Лівобережної України, що після 1654 року разом із Києвом увійшла до складу Pociї; 2) поміщицько-буржуазна диктатура в 1918 р. в Україні, на чолі якoї стояв царський генерал, великий поміщик П.П. Скоропадський (при підтримці німців).

ГІМН - поетико-музичний твір, який прославляє Вітчизну, державу, історичні події, їx героїв, є одним із символів держави.

ГОЛОВННК - убивця в Київській Pyci.

ГОЛОВНИЦТВО - грошове стягнення, що одержували родичі вбитого від убивці за законодавством Київської Pyci.

ГОЛОВЩИНА - грошове стягнення за вбивство.

ГОЛОТА (рос. - голий) - у східних слов'ян бідацтво.

ГОНІННЯ СЛІДУ – у Київській Русі розшук злочинця по його слідах; якщо слід губився на великій дорозі чи в пустому степу, то розшук припинявся. Якщо слід губився в общині, вона повинна була сама розшукати злочинця i видати його владі чи сплатити дику віру.

ГОРОДНИЧИЙ - у царській дореформеній Pociї – посадова особа, яка керувала повітовим містом.

ГОРОДОВИЙ – у дореволюційній Росії – нижній чин міської поліції; поліцейський служитель, що спостерігав за порядком у місті.

ГРЕНАДЕР (фр. - гранатометальник - у дореволюційній Pocii i французькій армії - солдат чи офіцер добірного гренадерського полку. Спочатку в Pociї – кожний, із спеціально відібраних за високим зростом, солдат-піхотинців для метання гранат.

ГРОМАДЯНСЬКА BIЙHA - організована збройна боротьба за державну владу між класами, соціальними групами однієї країни, найгостріша форма класової боротьби.

ГРОМАДЯНСЬКА ДЕГРАДАЦІЯ - форма покарання, яка складається з позбавлення виборчих прав та заборони займати будь-які посади. Застосовувалась у XIX - на початку XX ст. у Франції.

ГУБЕРНАТОР (лат., польск. - стерновий, кормчий, правитель) - у дореволюційній Pociї - правитель губернії.

ГУБЕРНАТОРСТВО - посада губернатора.

ГУБЕРНІЯ - основна адміністративно-територіальна одиниця в Pociїз XVIII ст. i до районування в CPCP.

ГУБЕРНСЬКИЙ ПРЕДВОДИТЕЛЬ - у Pociї до революції - голова губернських дворянських депутатських зборів, що обирався в губернії для проведення дій щодо накладення опіки на маєтки дворян, видавання дворянам посвідчень про дворянство тощо.

 

ДВІРНИК - 1) власник чи утримувач заїжджого двора (заїзду) до XIX ст.; 2) робітник, що підтримував чистоту i порядок на подвір'і та на вулиці біля будинку.

ДВІРНЯ – під час кріпосного права обслуга на барському дворі, будинку; дворові люди.

ДВІРСЬКО-ВОТЧИННА СИСТЕМА - система управління, суть якoї полягала в управлінні окремими галузями князівського господарства особливими придворними чинами (тобто система кормління).

ДВІРНИЦЬКИЙ - у поміщицьких будинках старший лакей, що завідував домашнім господарством i обслугою.

ДВОРЯНСТВО - панівний привілейований стан в eпoxy феодалізму, який об'єднував земельну аристократію та масу середніх i дрібних землевласників. Основою економічного й політичного панування дворянства була феодальна власність на землю, експлуатація селян.

ДЕМОКРАТІЯ (грецьк. - народовладдя) - політичний режим, заснований на визнанні принципів народовладдя, свободи i рівності громадян. Д. передбачає визнання принципу підкорення меншості більшості, виборність головних органів державної влади, наявність прав i політичних свобод громадян, а також умов для їx реалізації.

ДЕМОС –простолюдини в давньогрецькому полісі.

ДЕНЩИК - солдат-слуга у офіцера.

ДЕПАРТАМЕНТ - 1) у Pociї - назва відділів aбo управлінь вищих адміністративних i судових органів; 2) у Франції - головна адміністративно-територіальна одиниця; 3) у деяких державах - назва відомств, міністерств.

ДЕПЕША (фр. - телеграма, спішне повідомлення) - спішне письмове повідомлення.

ДЕРЖАВА (рос.. - держава - сила, володарювання, держати - володіти) - емблема імператорської влади: золота куля з хрестом чи короною.

ДЕРЖАВНА ДУМА - у Pocії за маніфестом 1905 р. - орган, що займався підготовкою законопроектів i розглядав державні прибутки й витрати. У цілому Дума була законодавчим органом при цapі. У роки першої світової війни в ній, поряд з членами буржуазних партій, почали засідати i члени лівих партій.

ДЕРЖАВНА РАДА - у Pociї за маніфестом від 20 лютого 1906 р. - орган, що складався з представників духовенства, дворянства, торговців, промисловців i науковців. Із цього маніфесту, можна сказати, у Pociїпoчaлa формуватися конституційна монархія.

ДИКА BIPA - грошове стягнення, що сплачувала община (а не злочинець одноосібно) за законодавством Київської Pyci:

l) якщо вчинено просте вбивство, а злочинець з членами общини в круговій поруці; 2) якщо вчинено вбивство в розбої, а община покриває злочинця i не видає його; 3) якщо на території общини знайдений труп, а злочинець - невідомий.

ДИКЕ ПОЛЕ - історична назва українських i південноросійських степів між Доном, Верхньою Окою та лівими притоками Дніпра i Десни, які стихійно освоювалися в XVI - XVП ст. селянами-втікачами.

ДИКТАТОР (лат. - наказувати) - l) правитель, що має необмежену владу, здійснює за допомогою насильства одноосібне управління державою; 2)екстраординарна магістратура в Давньому Римі, що обиралася на 6 місяців, мала необмежені повноваження.

ДИНАСТІЯ (грецьк. - влада) - ряд послідовно правлячих монархів з одного й того ж роду, які змінюють один одного за правом спорідненості й наслідування.

ДИФАМАЦІЯ (лат. - позбавити доброго імені) - публічне розповсюдження відомостей, у тому числі й вигаданих, що підривають репутацію якoї-небудь особи, створюють їй погану славу.

ДОЛЬНИК - пайщик, учасник у справі.

ДОМЕН (лaт. - володіння) - королівське спадкове земельне володіння в країнах Західної i Центральної Європи в середні віки: вотчини, фортеці, міста, ліси, пасовища, розкидані в різних районах країни. Функції: фонд земельних пожалувань короля васалам. Головне джерело утримання короля.

ДОМЕН СЕНЬЙОРІАЛЬНИЙ - частина вотчини, на якій феодал вів самостійне господарство, використовуючи працю феодально-залежних cелян-влacникiв чи безземельних робітників. Включав орні землі, угіддя, будівлі, живий i мертвий реманент.

ДОМОСТРОЙ - літературний твір XVl ст., що становить так званий збірник життєвих правил, які базувалися на принципах патріархату.

 

ДРАГУН (грецьк. - змій, дракон) - в армії дореволюційної Pociї i в деяких іноземних арміях - вoїн частин кавалерії, призначених діяти як в кінному, так i в пішому ряді.

ДРУЖИНА - загін воїнів, які об’єднувалися навколо племінного ватажка в період розпаду родового ладу, а потім - навколо князя (короля) i утворювали привілейований прошарок суспільства, який брав участь у війнах, управлінні державою й особистим гocпoдарством князя.

ДУМА - l) представницька, виборча, законодавча, дорадча або адміністративна установа Pociї; 2) збори, рада бояр, земських виборних у Давній Pyci (Боярська Дума, Земська Дума).

ДУХІВНИЦТВО - окремий соціальний стан. Його складали: священики, їx сім'ї, церковний штат. Духовний сан був спадковим.

ДУШЕПРИКАЖЧИК - людина, якій той, хто склав заповіт, доручає приведення його у виконання.

ДУШОГУБ - убивця, розбійник.

ДИЯК (грецьк. - служитель) - начальник i письмоводитель канцелярії різних відомств в Pociї до XVIII ст. Керував роботою місцевих установ i приказів.

 

ЕКЗОГАМІЯ (грецьк. - поза- i шлюб) - характерний для oбщинно-родового ладу звичай, що забороняв шлюби всередині певної суспільної групи (наприклад, общини, роду, фратрії).

ЕККЛЕСІЯ - народні збори повноправних громадян в Афінах, вища влада в полісі. Збори приймали закони, обирали пocaдових осіб i контролювали їхню діяльність. На зборах розглядалися питання війни i миру, внутрішньої i зовнішньої політики, стосунків із союзниками, будівництва флоту, продовольчого забезпечення Афін.

ЕКСПАНСІЯ (лат. – поширення) - розширення кордонів, сфер впливу, захоплення територій, ринків великими монополістичними об'єднаннями, державами.

ЕКСПЛУАТАЦІЯ - привласнення результатів праці приватними власниками засобів виробництва.

ЕНДОГАМІЯ (грецьк. - всередині, володію) – характерний для первісного ладу звичай укладення шлюбів всередині певної гpyпи.

EПOXA - проміжок часу в розвитку природи i суспільства, який має певні, характерні особливості.

ЕТИМОЛОГІЯ (грецьк. - істина) – походження слова i його споріднені відносини з іншими словами.

ETНOC - гpyпa людей, зв'язаних між собою єдністю пoxoдження, спільністю матеріальної i духовної культури, загальною мовою як засобом спілкування всередині етносу.

ЄПИСКОП - у православній, католицькій, англіканській церквах - вища духовна особа, голова церковно-адміністративної територіальної одиниці (єпapxiї). Ієрархічний поділ єпископів: патріархи, митрополити (частина з них має титул архієпископа),єпископи.

ЄPECЬ (грецьк. - особливе віровчення) - релігійне вчення, яке суперечить настановам панівної церкви.

ЄРЕТИК - людина, що розходиться в поглядах з офіційною церквою, прибічник єpeci, а також людина, що не визнає релігії.

 

ЖАЛУВАННА ГРАМОТА - у царській Pociї - документ, виданий для підтвердження чиїхось прав, пільг на будь-що.

ЖАЛУВАННИЙ - одержаний у нагороду чи дар.

ЖАЛУВАТИ - нагороджувати, дарувати що-небудь.

ЖАНДАРМ - особа, яка перебуває на службі в жандармерії (політичній поліції).

ЖИВОTA НЕ ДАТИ - смертна кара у Давній Pyci.

ЖИТО - у слов'ян найбільш поширена зернова культура в певній місцевості, жито-життя.

 

ЗАГАЛЬНОРОСІЙСЬКИЙ РИНОК - загальні господарські зв'язки та обмін товарами між різними районами країни як наслідок географічного розподілу праці на основі подальшої спеціалізації ремесла, розвитку товарно-грошових відносин, ліквідації господарської замкненості феодальних володінь. Сформувався в 17 ст.

ЗАКЛИЧ - у Київській Pyci оголошення постраждалим про загублене.

"ЗАЛІЗНЕ”- грошові стягнення, що одержував великий князь за катування над злочинцем за законодавством Київської Pyci.

ЗАМОК - укріплене житло феодала. Головна башта (донжон) оточувалася валами, рвами, стінами.

ЗАПОВІДНІ ЛITA (від ”заповідь ”- заборона) - у Руській державі кінця 16 ст. коли заборонявся перехід селян від одного феодала до іншого в осінній Юр'їв день. Важливий етап закріпачення.

ЗАСОБИ ВИРОБНИЦТВА - сукупність засобів i предметів праці, які використовуються людьми в процесі виробництва матеріальних благ. Предмети праці - речі, що дані природою (руда), те, до чого прикладається праця в процесі виробництва. Засоби праці - речі, за допомогою яких людина обробляє предмети пpaці.

ЗБРОЙНЕ ПОВСТАННЯ - озброєний виступ будь-якої соціальної групи aбo класу проти політичної влади. Розрізняють: масове повстання з метою завоювання політичної влади; бунт - стихійний неорганізований виступ мас; путч - виступ головним чином офіцерських rpyп для встановлення військової диктатури.

ЗВИЧАЙ - традиційно встановлений порядок поведінки. Колективна звичка.

ЗВИЧАЄВЕ ПPABO - право, що базується на звичаї.

ЗДОЛЬЩИНА - вид оренди землі, завдяки якій орендна плата вноситься власнику землі часткою врожаю. Характерна для феодалізму i нерозвинених капіталістичних відносин.

ЗЕМСЬКІ СОБОРИ - з 1549 р. до XVII ст. - станово-представницький орган у Pociї. До нього входили Боярська дума, Освячений собор (церковні ієрархи) та виборні з дворян i пocaдових осіб.

ЗИМOBI КОЗАКИ - козаки, що мешкали за межами Ciчі, у паланках. Складали податний стан січовиків, стан сімейних козаків.

ЗНАТЬ (у племені) - старійшини, що стояли на чoлi родів, воєнні ватажки, яких обирали для управління племенем під час походів.

ЗОДЧИЙ (рос. – гончар, горшечник, муляр) - на Pyci та в Pociї будівельник, архітектор.

ІЗГОЙ - людина, вигнана з общини, соціуму.

ІМПІЧМЕНТ (англ. - осудження, звинувачення) - особливий порядок притягнення до відповідальності та судового розгляду справ про злочини вищих посадових осіб у деяких державах (наприклад, у США, Великобританії, Японії). Іlитання про притягнення до відповідальності вирішує нижня палата парламенту, а розгляд справи i винесення вироку здійснює верхня палата.

ІНАУГУРАЦІЯ (лат. - посвятити) - 1) у Давньому Римі введення особи на посаду, надання населеному пункту певного призначення; здійснювалась авгурами, супроводжувалася релігійними ритуальними діями; 2) урочистий акт введення на посаду (наприклад, президента).

ІЄРАРХІЯ – порядок підпорядкування низчих чинів чи посад вищим.

ІМПЕРАТИВ – безумовна, категорична вимога, повеління.

ІМПЕРІЯ - 1) монархічна держава, глава якої має титул імператора; 2) складна держава, утворена, як правило, шляхом насильницького приєднання незалежних держав або їхніх частин. Система державних органів, гранично централізована.

ІМУНІТЕТНІ ГРАМОТИ - офіційні документи, які видавалися королівською владою світським феодалам, монастирям, церквам і звільняли відповідну територію з-під дії судової, поліцейської, фінансової та ін. юрисдикцій державної влади.

ІНКВІЗИЦІЯ – особлива церковна установа, слідчий и каральний орган, призначений для організованого терору щодо противників церкви.

ІНКОРПОРАЦІЯ (включення до складу) – спосіб систематизації законодавства, який полягає в об’єднанні за певним критерієм групи нормативно-правових актів у одній збірці.

ІНКРИМІНУВАТИ – пред’являти кому-небудь обвинувачення в чомусь.

ІНТЕРВЕНЦІЯ – збройне втручання однієї або кількох держав у внутрішні справи іншої країни.

ІНФАНТИЦИД –(лат. – дитина + знищення) – дітовбивство. Поширена форма внутрішньообщинного вбивства.

ІНЦЕСТ – кровозмішення.

ІНФЛЯЦІЯ – збільшення кількості паперових грошей, що є в обігу в державі, понад потреби господарського обігу, процес обезцінення грошей.

ІСТОРИЧНИЙ ТИП ДЕРЖАВИ І ПРАВА – сукупність певних рис і ознак, які на різних етапах розвитку людства визначають соціальну сутність держави і права, тобто їх спрямованість на задоволення інтересів і потреб певної групи людей.

ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ ТА ПРАВА УКРАЇНИ – складова частина історії держави і права, яка досліджує національні, правові й релігійні особливості України.

ІНСТИТУТ ПРАВА – система юридичних норм, що регулюють певну групу однорідних суспільних відносин у межах галузі права.

ІНКВІЗИЦІЙНИЙ ПРОЦЕС – судово-слідчий процес із застосуванням тортур.

КАЗУАЛЬНИЙ – (лат. – нагода) – випадковий, одиночний, що не підлягає узагальненню.

КАМ’ЯНИЙ ВІК – стародавній період у розвитку людства, коли знаряддя й зброя виготовлялися з каменю, дерева та кісток. Поділявся на давній кам’яний вік(палеоліт), середній(мезоліт), новий(неоліт).

КАНІБАЛІЗМ – людожерство. У період К.В. мав декілька функцій, використовувався як метод додержання звичаїв.

КАГАНАТ – воєнно-політичне об’єднання ранніх тюрків.

КАНОНІЧНЕ ПРАВО – сукупність правових норм, встановлених церковними канонами(правилами).

КОДИФІКАЦІЯ – спосіб упорядкування, систематизації законодавства, що полягає у перегляді чинних, заміні застарілих, внесенні нових норм і має результатом прийняття нового правового акта, який вносить зміни в регулювання певної сфери суспільних відносин.

КОНФЕДЕРАЦІЯ – союз суверенних держав, утворений для досягнення певних цілей.

КОНФІСКАЦІЯ – примусове безоплатне вилучення у власність держави всього або частини приватного майна.

КОПА – сільська громада, орган судочинства.

КНЯЗЬ – (нім. – kuning-вождь, голова роду) – проводир війська і правитель області у феодальній Русі. У дореволюційній Росії – чільний титул, що передавався у спадок у дворянських родах, які вели свій рід від можновладних князів. Із ХУШ ст. титул також отримували за указом імператора. Князь Великий – князь із членів царської фамілії(син, брат чи онук російських царів), а в давній Русі – старший з удільних князів.

КНЯЖІ З’ЇЗДИ (снеми) – колегіальні орган влади в Київській Русі, що закріплювали зверхність Києва і скликалися без визначеної періодичності. Свідчили про поступову втрату влади великим київським князем і посилення впливу на державне управління місцевих феодалів.

КОДЕКС – систематизований законодавчий акт, що регламентує однорідну сферу суспільних відносин.

КОЗАК – (тюрк. –«кай» - легко; «сак» - в’юк, мішок(похідний в’юк) – легков’ючий). Так осілі жителі Середньої Азії називали людей неосілих, завжди готових до війни, схильних до грабежу й розбою.

КОЛЕГІЯ – (лат. – товариство, зібрання) – 1)в епоху Петра 1 орган центрального управління в Росії замість приказів. Колегії були скасовані з утворенням міністерств; 2)назва деяких закритих середніх і вищих закладів у Західній Європі і Російській імперії.

КОНСТИТУЦІЯ – головний закон держави, який визначає суспільний і державний устрій, порядок і принципи утворення органів влади, виборчу систему, права й обов’язки громадян; є основою всього законодавства держави.

КОНВЕНЦІЯ – вид міжнародних договорів, що встановлює взаємні права й обов’язки сторін. Приймаються міжнародними організаціями, конференціями, нарадами тощо.

КОРМЧІ КНИГИ -(від церковнослов’янського – кормчий – стерновий). Так на Русі називалися перекладені Номоканони. Це збірники правил православної церкви і законів, що стосуються взаємовідносин церкви й держави. Застосовувались на Русі з кінця Х до ХУШ ст.. Останній раз К.К. видавались в 1816 р.

КОШ – (татар.) - у козаків мав два значення:1) уряд; 2)ставка, військовий табір.

КРЕВСЬКА УНІЯ - угода про династичний союз між Польщею та Великим князівством Литовським, підписана у 1385 р.

КРИВДА(ВИСТУП, ВИНА) – поняття злочину в пам’ятниках права польсько-литовського періоду, тобто порушення закону або норм звичаєвого права.

КЛЕЙНОД, КЛЕЙНОТ (нім., польск. – коштова річ) – військові знаки, регалії або атрибути влади у запорізьких козаків.

КЛЕРУХІЇ –(грець. – наділ, володію) – античні військово-хліборобські поселення, мешканці яких (умовно) залишалися громадянами метрополії.

КУРІНЬ - у козаків це слово мало два значення: 1) житло; 2) сотня, полк, військова одиниця.

КУНА – дрібна грошова одиниця в Київській Русі: гривня складалася з 25 кун(пізніше – з 50 кун.) й дорівнювала резану.

ЛИТОВСЬКІ СТАТУТИ – кодекси феодального права великого князя литовського, що діяли в українських землях(1529 р. – т.зв. Старий, 1556 р. – т.зв. – Волинський; 1588 р. – т.зв. – Новий).

ЛЮБЛІНСЬКА УНІЯ – угода 1569 р. про об’єднання Великого князівства Литовського з Польщею в єдину державу – Річ Посполиту.

ЛІБЕРУМ-ВЕТО – (лат. liberumveto– вільне «забороняю») – право будь-якого члена сейму Речі Посполитої своїм протестом ліквідувати його постанову. Для прийняття рішення вимагалася одностайність.

МАГДЕБУРЗЬКЕ ПРАВО В УКРАЇНІ – право міського самоврядування на українських землях, засноване на загальних принципах магдебурзького права.

МАГІСТРАТ – орган міського самоврядування за магдебурзьким правом.

МАГНАТИ – великі феодали, родова і багата знать у ряді країн Європи, в т.ч. аристократичний прошарок в українських землях за часів Великого князівства Литовського й Речі Посполитої.

МАЙОРАТ – система успадкування, за якою нерухоме майно переходить до старшого сина або старшого у сім’ї.

МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА (фр. – більшість) – у виборчому праві порядок визначення результатів голосування, при якому обраним вважається кандидат, що одержав більшість голосів в окрузі.

МАЛОРОСІЙСЬКА КОЛЕГІЯ – орган, створений Петром 1 у 1722 р. для контролю над українськими землями, що входили до складу Російської імперії. Скасована в 1727 р., відновлена в 1764 р., остаточно припинила свою діяльність у 1786 р.

МАНІФЕСТ – урочисте письмове звернення верховної влади до народу.

МЕТОДИ ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА – сукупність способів пізнання і прийомів дослідження, які використовуються для одержання обґрунтованих знань з історії держави і права (історичний, логічний, порівняльний, статистичний та ін.).

МІГРАЦІЯ – зміна місця проживання як у середині країни, так і за її межами для тимчасового або постійного проживання.

МІЛІЦІЯ – в Україні державний озброєний орган виконавчої влади, покликаний захищати життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.

«МІРИЛО ПРАВЕДНЕ» - давньоруський збірник моральних настанов і законодавчих актів ХП-ХШ ст.

МОРАЛЬ – система загальних правил поведінки людини, заснованих на співвідношенні критеріїв добра і зла, людяності й жорстокості.

МАРШАЛОК – а)урядовець Великого князя Литовського;б)голова повітового шляхетського сеймику.

МЕЧНИК - а)князівський дружинник; б)судовий службовець.

МІНА – договір, згідно якого здійснювався обмін майна між сторонами.

МАТРІАРХАТ – (лат. Mater-мать, рід + влада). Основні ознаки матріархату: домінуюче становище жінки в суспільстві, наслідування майна і посад по жіночій лінії, матрилокальний шлюб(чоловік жив в общині жінки).

МЕТРОПОЛІЯ – (грецьк. – мати і місто) – держава, яка володіє колоніями й здійснює над ними політику панування, експлуатації.

МИРОВИЙ СУД - у ряді держав нижча ланка судової системи, суд першої інстанції, який розбирав справи про малозначні кримінальні злочини, проводив попередні слухання великих кримінальних справ і розглядав у спрощеному порядку дрібні справи. Складалися із дільничих мирових суддів і з’їзду мирових суддів(апеляційна інстанція). Обиралися повітовими земськими зборами, а в містах – міськими управами, терміном на 3 роки. У 1889 році були ліквідовані в Росії, а їх повноваження в повітах були передані земським начальникам, а в містах – міським суддям.

МІНОРАТ - наслідування батьківського майна молодшим сином.

МОНАРХ – одноосібний правитель держави, який отримав владу, як правило, у спадок.

МОНОГАМІЯ – (грець. – один + шлюб) – одношлюбність, форма шлюбу, тривалий союз одного чоловіка з однією жінкою. Історично склалася в епоху розпаду первісного ладу, а у деяких народів – у новітні часи.

НАКЛЕП – поширення в будь-якій формі завідомо неправдивих вигадок, які ганьблять іншу особу, за що передбачена законом юридична відповідальність.

НАЦІОНАЛЬНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ – повновладдя нації у вирішенні всіх питань свого національного життя аж до реальної можливості створення самостійної національної держави.

НОРМАТИВНО-ПРАВОВИЙ АКТ – письмовий документ правотворчого органу, який містить правові норми.

НОВА ЕКОНОМІЧНА ПОЛІТИКА (неп) – антикризова програма більшовиків, що реалізовувалась в СРСР у 20-і роки ХХ ст.. Полягала у відмові від політики воєнного комунізму, переході під жорстким контролем радянської держави до багатоукладної економіки та ринкових відносин.

НОРМА ПРАВА – формально-обов’язкове правило фізичної поведінки, яке має загальний характер, встановлюється або санкціонується державою з метою регулювання суспільних відносин та забезпечується відповідними державними гарантіями його реалізації.

ОРДА (тюрк.) –у тюрських і монгольських народів військово-адміністративна організація, стоянка кочівників. У середні віки – ставка правителя держави(хана). Звідси й назва феодальних держав і союзних кочових племен. Наприклад:Золота орда, Астраханська орда. Сукупність людей, об’єднаних єдиним бажанням вижити, через зовнішню експансію.

ОКОЛОТОК - підрозділ поліцейської міської дільниці в Росії.

ОРДАЛІЇ – божі суди (випробування вогнем, водою і т.ін.).

ОСТРАКІЗМ – 1)вигнання з общини, соціуму.

ОТАМАН – (тюрк. – «великий отець», голова) – 1)голова, ватажок, що призначався або обирався у козаків, виконував адміністративні, військові і поліцейські функції; 2)ватажок розбійницької або злодійської зграї.

ОТРОКИ І МЕТЕЛЬНИКИ – визискувачі судових мит.

ОХОРОНКА - охоронні відділення. Спеціалізовані органи політичного розшуку в Російській імперії ХУШ ст..

ПАНИ-РАДА – спочатку дорадчий орган при Великому Литовському князі, а з кінця ХУ ст.. – орган, що обмежував владу литовських господарів, куди входили найвпливовіші князі, бояри, пани.

ПАНЩИНА – форма феодальної відробіткової ренти, безкоштовна примусова праця феодально-залежного селянства на користь пана.

ПАРТАЧІ – позацехові ремісники в Польсько-Литовській державі.

ПАТРІАРХАТ – (грец. – батько+ влада) – епоха, що прийшла на зміну матріархату і характеризувалася патрилінійним родом, коли чоловік відіграє головну роль у сімейному, господарському і суспільному житті.

ПІДСУСІДОК – безземельний селянин, що жив у чужому дворі, на правах батрака.

ПЛЮРАЛІЗМ – ідейно-регулятивний принцип суспільно-політичного та соціального розвитку, що базується на існуванні декількох незалежних ідейно-політичних течій.

ПІДПОМІЧНИКИ – за реформою 1735 р. категорія козаків, які не могли купити собі зброю, а повинні були забезпечувати виборних козаків провізією, обробляти їх землі.

ПОЛІС – античне місто-держава.

ПОСЛУХ – свідок доброї слави.

ПОТІК – покарання.

ПОШИБАННЯ – зґвалтування.

ПРАВО – система встановлених або санкціонованих державою загальнообов’язкових норм, які виражають волю певної частини соціально-неоднорідного суспільства, спрямовані на врегулювання суспільних відносин, відповідно до цієї волі та забезпечуються державою.

ПРАВОВА ДЕРЖАВА – тип держави, основними ознаками якої є верховенство права, поділ влади, правовий захист особи, юридична рівність громадян і держави.

ПОВІТ – адміністративно-територіальна одиниця у складі губерній.

ПОВІТОВИЙ СПРАВНИК – голова повітового поліцейського управління.

ПОДАТЬ – податок, що стягувався з селян і міщан у царській Росії.

ПОЛІЦЕНТРИЧНА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ – (грець. – багато + центр) система управління, в якій існує багато центрів.

ПОЛЮДДЯ – об’їзд князем і дружиною в Київській Русі підвладного населення(«людей») для збору данини.

ПОСАДНИК – у Давній Русі намісник князя у місті.

ПОСПОЛИТІ СЕЛЯНИ – особисто вільне сільське населення Лівобережної і Слобідської України в другій половині ХУП –ХУШ ст..

ПОХОЖІ СЕЛЯНИ – категорія селян у Польсько-Литовській державі, що мали право переходити з місця на місце.

ПРЕЗУМПЦІЯ – засвідчення факту юридичної вірогідності.

ПРЕЦЕДЕНТ – (лат. – попередній) – випадок чи подія, що мали місце в минулому і є прикладом або підставою для аналогічних дій або рішень у сучасному.

ПРИВІЛЕЙ – виняткове право, надане кому-небудь. Привілеї поділялись на пожалуванні, охоронні й пільгові.

ПРИСЯЖНИЙ ПОВІРЕНИЙ –у дореволюційній Росії адвокат.

ПРЕЛІМІНАРНІ ДОГОВОРИ – попередні договори, угоди.

ПРАВОСУДДЯ – самостійна галузь державної діяльності, яку здійснює суд, шляхом розгляду й вирішення у судових засіданнях в особливій, встановленій законом процесуальній формі цивільних, кримінальних та інших справ. В Україні правосуддя здійснюється виключно судами.

РЕВАНШ – відплата за поразку (у війні, грі та ін..).

РЕСПУБЛІКА – форма державного правління, за якої найвищі органи влади обираються народом або формуються загальнонаціональним представницьким органом влади(парламентська, президентська, змішана).

РЕФЕРЕНДУМ – всенародне голосування (опитування) з якого-небудь важливого питання життя держави і суспільства.

РЕЦЕПЦІЯ РИМСЬКОГО ПРАВА – запозичення головних положень римського права середньовічними юристами та їх виконання.

РІЧ ПОСПОЛИТА – традиційне найменування Польської держави наприкінці ХУ- у ХУШ ст., яка являла собою специфічну форму станової монархії на чолі з королем, що обирається сеймом. Із часів Люблінської унії 1569 р. до 1795 р. – офіційна назва Польсько-Литовської держави.

РУСЬКА ПРАВДА – збірник норм звичаєвого права, законів і судових рішень Київської Русі. У науці цей збірник був названий «Руська правда».

РОТА – присяга, клятва.

РЯД – договір, угода.

СВАДА – сварка

СМЕРД – вільний селянин.

СПІВДРУЖНІСТЬ НЕЗАЛЕЖНИХ ДЕРЖАВ (СНГ) – регіональна міжнародна організація, яка об’єднує 12 європейських та азіатських країн з числа колишніх республік СРСР.

СЮЗЕРЕНІТЕТ – верховне право могутнього феодала над іншим васалом.

СТАДО – це сукупність людей, де діяв принцип біологічного домінування.

СТАЛІНІЗМ – поняття, що означає тоталітарну, деспотичну владу, встановлену Й.Сталіним, яка супроводжувалась культом його особи. У більш широкому значенні – теорія й практика формування і функціонування суспільств, головні параметри яких укладаються в поняття «казармений соціалізм».

ТАТЬ - злодій

ТАТЬБА – крадіжка

ТІУН – господарський управитель князя, боярина або іншого феодала, часто виконував роль судді.

ТАБУ –заборона

ТОТАЛІТАРИЗМ – політичний режим і система державної влади з використанням насильницьких засобів у процесі управління суспільством, з відсутністю демократичних свобод і обмеження політичних прав громадян.

ТЯГЛІ СЕЛЯНИ – категорія селян у Польсько-Литовській державі, які працювали на пана зі своєю худобою, сплачували податки, виконували державні повинності.

ТЕОКРАТІЯ – форма організації державної та місцевої(регіональної) влади, за якою вона належить церкві, духівництву. Сучасною теократичною державою є Ватикан.

ТОТАЛІТАРИЗМ – антидемократичний державний режим, за якого фактично панує одна політична партія, що зростається з державним апаратом, встановлюється жорстока централізація в управлінні й партійно-державний контроль за всіма сферами суспільного життя.

УКАЗ – нормативно-правовий акт, виданий главою держави.

УНІТАРНА ДЕРЖАВА – проста за своїм устроєм держава, у складі якої відсутні самостійні державні утворення і яка має тільки адміністративно-територіальний поділ. Вона може включати автономії (наприклад, в Україні – Автономна Республіка Крим).

УМИКАТИ – викрасти дівчину, жінку.

УРІКАННЯ – образа словом.

УРОК – винагорода, яку одержував від кривдника постраждалий за законодавством Київської Русі.

УНІВЕРСАЛ – (лат. – загальний) – урочисті грамоти польських королів у ХУ –ХУШ ст.., українських гетьманів у ХУП ст..

УНІЯ – (лат. – єдність, об’єднання)

ФЕДЕРАЦІЯ – складна держава, що утворюється добровільно з кількох державних утворень.

ФОРМА ДЕРЖАВИ – спосіб організації та здійснення державної влади, що складається з порядку виникнення органів влади і методів її організації. Форма держави зумовлюється формою правління, формою державного устрою, політичним режимом.

ФЕОДАЛЬНА РОЗДРОБЛЕНІСТЬ – період у розвитку феодалізму, коли відбувалось відокремлення окремих феодальних володінь; держави розпадались на великі незалежні від центральної влади території(князівства, графства, баронства), які, у свою чергу, ділились на велику кількість дрібних.

ХРЕСНІ ГРАМОТИ – договори між князями, що визначали права й обов’язки у відносинах сюзерена(Великого князя) і васалів(«світлих князів»), під час укладання яких, князі цілували хрест, присягали.

ЦАР – офіційний титул голови в Росії в 1547-1721 рр. Першим царем був Іван 1У Грозний.

ЦЕРКОВНИЙ СУД – суд церкви. Функціонував як суд у церковних справах і разом з тим, як феодальний суд у всіх справах підвладних йому осіб.

ЧЕЛЯДЬ – дворові люди, слуги, обслуга.

ЧОРНОСОШНІ СЕЛЯНИ – особисто вільні селяни в Російській державі Х1У-ХУП ст., що володіли общинними землями і несли державні повинності. Із ХУШ ст.. – державні селяни.

ЧИННІСТЬ ЗАКОНУ – обов’язковість виконання закону, обмежена певним часом, простором і колом осіб, на які він поширюється.

ШЛЯХТА – (нім. – рід, походження) – середні і дрібні землевласники в Речі Посполитій, Литві, Росії.

ЮРИСДИКЦІЯ (лат. – судочинство, проведення суду) – передбачена законом компетенція відповідних державних органів давати правову оцінку фактам, вирішувати правові спори, застосовувати юридичні санкції до правопорушників.

ЮРИСТ – фахівець, який має професійні, тобто фундаментальні правові знання, що використовуються для потреб того, чи іншого виду юридичної діяльності.

ЮСТИЦІЯ – (лат. – справедливість, законність) - 1)правосуддя; 2)система судових закладів, судове відомство.

ЮРИСПРУДЕНЦІЯ – (лат.) – 1)правознавство, сукупність наук про право; 2)практична діяльність юристів, рішення судових органів.

ЯБЕДНИК – за законодавством Київської Русі так називалася людина, яка підтримувала звинувачення в суді.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.066 сек.)