АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція #1. Загальні поняття теорії ринків

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  4. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  5. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  6. Абсолютний рівень цін з позицій кількісної теорії
  7. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  8. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  9. Адміністративні стягнення: поняття і види
  10. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  11. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  12. Б. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ПРАВА

Викладач: Дамір Тагірович Бікулов

Ауд. 6 корпус.

Лекція #1. Загальні поняття теорії ринків.

Ринок - це система взаємодії між споживачами та виробниками соціальних благ та ресурсів заснована на принципі вільного обміну та руху.

Ринок як система має обов'язкові властивості:

1.Спільність споживачів.(за інтересами,характеристиками,розташуванням);

2.Відокремленність (географічна або територіально-штучна);

3.Специфіка споживачів та продавців, що визначається характером предметів обігу. Предметами обороту на кожному ринку є: гроші, товари, послуги. Специфічними ринками є: ринок землі, праці та капіталу.

Товар - це результат виробничого процесу, продукт, що має визначені властивості, як правило - матеріальну форму, та може бути виміряний в натуральних одиницях. Послуга - це задоволення потреби споживача або допоміжний елемент у процесі відтворення товарів, не має матеріальної форми, не може бути накопичена, вимірюється відносними одиницями в часі.

Ринки класифікуються за сутністю предметів обігу, специфікою відносин між продавцями та споживачами, за Ф. Котлером ринки розподілються:

- ринок виробників;

- ринок споживачів;

- ринок ресурсів;

- ринок посередників;

- ринок держави.

Між цими ринками відбувається обіг грошей, ресурсів, послуг, товарів, податків та інформації.

Економіка - це система, що визначає принципи, умови відтворення та розподілу соціальних благ та ресурсів.

Головний елемент будь-якого ринку - це споживач. Об' єкт який має певні потреби та можливості їх реалізувати.

Готовність споживача придбати продукт у визначений час, за певною ціною, за певними умовами формує попит.

Суб'єктами ринка вважаються продавці які здійснюють активний пошук споживачів та обслуговують ринок предметами обороту. Більшість суб'єктів ринку - підприємства, які реалізують певну ринкову концепцію яка забезпечує їх існування.

Місія фірми - це суспільна необхідність її існування. Мета - отримання поибутку або реалізація суспільно-необхідної функції.

Ринкові концепції:

1.Виробничо-орієнтована. За якою головним критерієм діяльності фірми є висока ефективність виробництва та оптимальність розподілу. Найбільш доцільною вважається пропозиція дешевих товарів з низькою собівартістю.

2.Продукто-орієнтована концепція. За якою головним критерієм є якість та придатність до функціонування.

3.Клієнтоорієнтована. За якою головним ккритерієм є потреба клієнта, при цьому інші складові вдтворення продукту спрямовані до оптимального досягнення зазначеної мети.

Ринкова поведінка означає діяльність суб'єкта та об'єкта ринку для досягнення цідей кожного з них. Включає до себе принципи реалізації попиту та пропозиції. Пропозиція формується активними суб'єктами ринку та являє собою кількість продукту яка пропонується потенційним та реальним споживачам у визначений період часу.

 

13.09.12


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)