АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗМІ як засіб формування громадської думки

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  4. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  5. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  6. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  7. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  8. Б. Лікування на стадії формування жовчних каменів : за схемою А, літолітики призначаються протягом 12-24 місяців.
  9. Білет № 16. Обгрунтуйте розповідь учителя, як метод формування природничих знань
  10. Біржовий механізм ціноутворення. Формування цін на біржі. Структура елементів біржової ціни. Сутність та правила біржового котирування.
  11. В.Формування кісткової тканини
  12. Важко оцінити, наскільки реформування податку з доходів

Тема: Засоби масової інформації

План

  1. Види засобів масової інформації.
  2. Функції ЗМІ.
  3. ЗМІ та політика. ЗМІ як засіб формування громадської думки.

 

Засоби масової інформації – це розгалужена мережа установ, що займаються збором, обробкою та поширенням інформації.

 

ЗМІ становлять складну систему, у якій виділяють два головні їх типи: друковані (преса) та електронні (радіомовлення, телебачення, кінопродукція, аудіопродукція).

 

Сучасні ЗМІ представляють собою установи, створені для відкритого, публічного передання за допомогою спеціального технічного інструментарію різноманітних відомостей будь-яким особам. Це відносно самостійна система, що характеризується множинністю складових елементів: змістом, властивостями, формами, методати і певними рівнями організації.

Відмінні ознаки ЗМІ – це публічність, тобто необмежене коло користувачів. Напявність спеціальних технічних приладів, апаратури; непостійний склад аудиторії, що змінюється залежно від виявленого інтересу до тієї чи іншої передачі, повідомлення або статті.

 

До ЗМІ відносять:

  • друковані засоби: газети, журнали, книги;
  • технічні засоби: радіо, телебачення, Інтернет-видання, кінематограф, звуко- та відеозаписи, відеотекст, телетекст, рекламні щити й панелі, домашні відеоцентри.

 

Якості, що об’єднують ЗМІ – публічність, доступність, корпоративний зміст виробництва та поширення інформації, непряма, розділена в просторі та часі, взаємодія комунікаційних партнерів.

 

Функції ЗМІ:

  1. Комунікативна – функція спілкування, налагодження контакту.
  2. Організаторська, у якій найбільш точно проявляється роль журналістики як «четвертої влади» в суспільстві.
  3. Ідеологічна (соціально орієнтовна), повязана з прагненням впливати на світоглядні основи та ціннісні орієнтації аудиторії, самосвідомість людей, їх ідеали та прагнення, включаючи мотивацію поведінки.
  4. Культурно-освітня, яка полягає в тому, щоб, будучи одним з інститутів культури суспільства, беручи участь у пропаганді та поширенні в суспільстві високих культурних цінностей, виховувати людей на зразках загальносвітової культури, тим самим сприяючи всебічному розвиткові людини.
  5. Рекламно-довідкова, спрямована на задоволення утилітарних запитів, пов’язаних зі світом захоплень різних верств аудиторії (сад, город, туризм, колекціонування, шахи).
  6. Рекреативна (розваги, зняття напруженості, отримання задоволення).

 

У кожній з цих сфер ЗМІ виконують свої соціальні ролі:

    • виробничо-економічну;
    • регулювальну;
    • духовно-ідеологічну;
    • інформаційно-комунікативну.

 

В економічній галузі преса стає елементом системи виробництва, набуває якості товару.

У соціальному вимірі головним є збирання, накопичення, зберігання, опрацювання та поширення інформації.

У духовній сфері преса виконує пізнавальну, освітню, ваиховну функції, притаманні всім ідеологічним інститутам.

 

На задоволення потреб суспільства спрямовані функції інтеграції пізнання, які виконує журналістика. Окремі соціальні структури як суб’єкти своїми потребами в завоюванні й утриманні влади виначають такі функції журналістики, як пропаганда, агітація, організація.

Особистість визначає функції орієнтації, морально-психологічного задоволення.

Для такого специфічного виду соціальних суб’єктів, як журналісти, журналістика виконує службово-професійну і творчу функції.

 

ЗМІ як засіб формування громадської думки

ЗМІ відіграють у політичному житті суспільства суттєву роль, безпосередньо стосуючись його життєдіяльності і виконуючи репродуктивну (відображають політику через радіо, телебачення і пресу) і продуктивну (творчу) функції, тому вони тією ж мірою, що і творці політики, несуть відповідальність за те, що відбувається в суспільстві.

 

Використання технологій інформаційно-психологічного впливу для маніпулювання гроимадською думкою – поширене у світі явище. Засоби масової інформації призначені для сприйняття їх масами.

 

Політика як сфера суспільної діяльності найбільше потребує засобів масової інформації для встановлення й підтримки постійних зв’язків між її суб’єктами. Політика неможлива без опосередкованих форм спілкування та спеціальних засобів зв’язку між різними носіями влади, а також між державою та громадянами. У сучасному суспільстві ЗМІ все більше виступають не лише необхідною передавальною ланкою у складі механізмів політики, але й її творцем. Найбільш масовий і сильний політичний вплив на суспільство мають аудіовізуальні засоби маосовї інформації, насамперед телебачення.

 

Іншою проблемою є контроль за суспільством і з боку владних структур через ЗМІ. Зокрема, тиск на суспільство під час виборчих кампаній, використання «виборчих технологій» тощо або легітимізація дій влади, намагання подати їх такими, що підтримуються суспільством.

 

Сучасні мас-медіа значною мірою нівелюють соціокультурне відтворення особистості, орієнтуючи її на масове споживання створюваних стереотипів, що підриває основу індивідуальності.

 

Громадська думка є феноменом, що функціонує не лише на основі інформації, переданої через канали окмунікації, а як достатньо автономна, селекціонує, фільтрує цю інформацію. Тому не все, що циркулює каналами ЗМІ, ефективно впливає на суспільство. Прямий ідеологічний тиск може бути ослаблений проголошенням у сучасному суспільстві орієнтації на громадянські права, оскільки можливість оприлюднення власної позиції є ефективним важелем соціального контролю за масовою комунікацією.

 

Головний вплив на політику ЗМІ здійснюють через інформаційний процес, основними етапами якого є одержання, відбір, коментування відомостей.Від того, яку інформацію, у якій формі та з якими коментарями отримують суб’єкти політики, багато в чому залежать їхні подальші дії. Вони не тільки відбирають відомості, які постачають інформаційні агенства, але й самі видобувають та оформляють їх, виступають їх коментаторами і поширювачами. Потік інформації у сучасному світі настільки різноманітний і суперечливий, що самостійно розібратися в ньому окремій людині чи навіть групі фахівців несила. Тому відбір найбільш важливою інформації та її подання у доступній формі і коментування – важливе завдання всієї системи ЗМІ. Інформованість громадян прямо залежить від того, як, з якими цілями і за якими критеріями добирають інформацію, наскільки глибоко вона відображає реальні факти, а також від способу і форм подання інформації.

 

ЗМІ – це багатогранний інститут,що складається з безлічі органів та елементів, які інформують населення про те, що відбувається в кожній конкретній країні і в усьому світі.

 

Контрольні запитання:

  1. Що означає термін «засоби масової інформації»?
  2. Які засоби поширення інформації вам відомі?
  3. Які функції в суспільстві виконують ЗМІ?
  4. Яким вимогам повинні відповідати ЗМІ?
  5. Чи насправді ЗМІ сьогодні незалежні? Аргументуйте свою відповідь.
  6. Наведіть приклади із історії, коли ЗМІ перебували під наглядом держави.
  7. Яку роль відіграють ЗМІ в демократичному суспільстві?
  8. Яку роль відіграють ЗМІ у формуванні громадської думки й демократизації українського суспільства?
  9. Чи можна за допомогою ЗМІ захистити права людини в Україні? Наведіть відомі вам приклади.
  10. Проаналізуйте особливості інформаційної ситуації в Україні.

 

Література:

1. Арцишевський Р.А.Світ і людина:_К.: „АртЕк”, 1996


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)