АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення потреби підприємства у капіталі

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. II. Составьте предложения из данных слов. Употребите глагол-сказуемое в Futurum.
  6. IV. Основні поняття і визначення,
  7. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  8. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  9. А) Визначення термінології
  10. А. Хлорпотреби і залишкового хлору
  11. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  12. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства

Плановий обсяг капіталу підприємства, який має відповідати плановій сумі його активів, розраховується за основними його складовими.

 

І. Планування власного капіталу (І розділ пасиву балансу)

 

Обґрунтування планового обсягу власного капіталу здійснюється з використанням методу прямих техніко-економічних розрахунків.

Якщо немає додаткових даних, то можна залишити без змін такі статті власного капіталу як: статутний (р.300), пайовий (р.310), додатковий вкладений (р.320), інший додатковий (р.330) капітал.

 

 

Обсяг нерозподіленого прибутку (р.350) у плановому періоді розраховується на основі коефіцієнта капіталізації чистого прибутку у звітному періоді та планового обсягу чистого прибутку. Коефіцієнт капіталізації характеризує частку чистого прибутку підприємства, яка спрямована на формування його активів. У звітному періоді він дорівнював:

На початок звітного періоду (2011 рік) обсяг нерозподіленого прибутку становив 52521 тис.грн, на кінець ― 65771 тис.грн. За звітний період його обсяг збільшився на 13250 тис.грн. З врахуванням того, що за звітний період чистий прибуток підприємства склав 18548 тис.грн, то 71% цього обсягу спрямовано на формування його активів.

Якщо змін у політиці розподілу прибутку не передбачається, то коефіцієнт капіталізації чистого прибутку збережеться на рівні звітного періоду. Тоді планове значення нерозподіленого прибутку як складової власного капіталу підприємства становить:

Можливі ситуації при плануванні нерозподіленого прибутку (непокритого збитку): * Якщо за результатами розроблення плану доходів та витрат підприємство має чистий збиток (форма №2 р.225), тоді нерозподілений прибуток на кінець планового періоду становитиме: Нерозподілений прибуток на початок планового періоду (остання звітна дата) «мінус» Плановий чистий збиток з форми №2 * Якщо на останню звітну дату підприємство мало непокритий збиток і в плані доходів та витрат визначено, що у плановому періоді підприємство отримає чистий збиток, тоді непокритий збиток на кінець планового періоду становитиме: Непокритий збиток на початок планового періоду (остання звітна дата) «мінус» Плановий чистий збиток з форми №2 Непокритий збиток береться з мінусом!!! * Якщо на останню звітну дату підприємство мало непокритий збиток, а в плані доходів та витрат визначено, що у плановому періоді підприємство отримає чистий прибуток, тоді нерозподілений прибуток (непокритий збиток) на кінець планового періоду становитиме: Непокритий збиток на початок планового періоду (остання звітна дата) «плюс» Плановий чистий прибуток з форми №2 (повною сумою або частина, яка капіталізується) * Якщо при обчисленні коефіцієнта капіталізації чистого прибутку в чисельнику виходить мінусове значення, тобто нерозподілений прибуток у звітному періоді не зріс, а скоротився, тоді експертно визначте, яка частина чистого прибутку в плановому періоді може бути капіталізована або проаналізуйте коефіцієнт капіталізації ще за декілька минулих періодів, які були перед звітним. Розрахунок нерозподіленого прибутку на кінець планового періоду матиме вигляд: * Якщо коефіцієнт капіталізації вийшов більше 1, то при проведенні планових розрахунків його слід прийняти за 1 або експертно визначити його можливе значення, яке не повинно перевищувати 1. Згідно вимог чинного законодавства, акціонерні товариства мають право формувати резервний капітал, обсяг якого має становити не менше 15% від статутного капіталу підприємства якщо інше не визначено статутом товариства. Резервний капітал формується шляхом щорічних відрахувань від чистого прибутку
товариства або за рахунок нерозподіленого прибутку. До досягнення встановленого статутом розміру резервного капіталу розмір щорічних відрахувань не може бути меншим ніж 5% суми чистого прибутку товариства за рік. Резервний капітал створюється для покриття збитків товариства, а також для збільшення статутного капіталу, виплати дивідендів за привілейованими акціями, погашення заборгованості у
разі ліквідації товариства тощо. Для інших видів товариств - резервний капітал створюється у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25% статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань до резервного капіталу передбачається установчими документами, але не може бути меншим 5% суми чистого прибутку.

Досліджуване підприємство є публічним акціонерним товариством. На останню звітну дату (на 01.01.12) резервний капітал становить у відсотках до статутного капіталу:

Як бачимо, законодавча вимога для акціонерних товариств (обсяг резервного капіталу не менше 15% від статутного капіталу підприємства) дотримана, тому у плановому році не треба буде збільшуватися обсяг резервного капіталу, а на 01.01.13 він становитиме, як і на 01.01.12 - 677 тис.грн..

 

Якщо виявиться потреба у збільшенні резервного капіталу, тоді резервний капітал (р.340) на кінець планового періоду становитиме:

Тільки дивіться, щоб з урахуванням капіталізації ЧП ці 5% залишилися!!!

 

Плановий обсяг власного капіталу підприємства є сумою обсягу всіх його складових

 

При обчисленні загальної суми власного капіталу підприємства віднімають такі статті, як неоплачений капітал та вилучений капітал. * Якщо у під-ва був неоплачений капітал, то на кінець планового періоду його можна не планувати, а прийняти за 0. Неоплачений капітал – це сума заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу. Якщо був вилучений капітал, то його теж можна не планувати, а прийняти в плановому періоді за 0. У статті "Вилучений капітал" господарські товариства відображають фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників, державні (казенні) та комунальні підприємства - передачу майна відповідно до Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об'єктами державної, комунальної власності. Отже, загальна сума власного капіталу на кінець планового періоду (на 01.01.13) для досліджуваного підприємства становить:2707 + 8991 + 677 + 79654,9 = 92029,9 тис.грн.

ІІ. Планування позикового капіталу (ІІ, ІІІ, ІV, V розділи пасиву балансу)

ІІ розділ пасиву балансу - статті, які містяться в цьому розділі пасиву, найчастіше відносять до довгострокового позикового капіталу, тому можна залишити їх обсяги при плануванні без змін (це рядки 400,410,420). Всього за розділом ІІ пасиву (р.430) – це сума всіх його складових.

 

ІІІ розділ пасиву балансу це довгострокові зобов’язання підприємства. Без змін можна залишити такі рядки, як 450,460 та 470.

Рядок 440 «Довгострокові банківські кредити» визначається наприкінці планування пасиву балансу!!!

Всього за розділом ІІІ пасиву (р.480) – це сума всіх його складових.

 

ІV розділ пасиву балансу це поточні зобов’язання підприємства, які складаються з короткострокових банківських кредитів (р.500, 510) та поточної кредиторської заборгованості (р.520,530,540,550,560,570,580,590,600,610).

Рядки 500 «Короткострокові кредити банків» та 510 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями» визначаються наприкінці планування пасиву балансу!!!

* Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями – це кредити банку, які були довгостроковими і відображалися в р.440, але коли до моменту погашення залишився 1 рік їх переводять в короткострокові. Оскільки ці кредити з самого початку короткостроковими не були, то їх не заносять до рядка 500, а відображають у спеціальному рядку 510.

 

Як було зазначено вище, у складі поточних зобов’язань, крім банківських кредитів, є кредиторська заборгованість, яка має безпосередній взаємозв’язок з обсягами діяльності підприємства. Визначення її планового обсягу доцільно здійснити у взаємозв’язку з обсягами товарообороту за собівартістю на основі періоду обороту кредиторської заборгованості у звітному періоді. Результати розрахунку періодів обороту представлено у таблиці.

Таблиця


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)