АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості. Основний обробіток грунту виконують для розпушування грунту з обертанням скиби або тільки розпушування і підрізування кореневищ бур’янів на глибину до 40 см

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  11. Базові відомості
  12. Будинки і споруди. Громадські будинки. Загальні вимоги

Основний обробіток грунту виконують для розпушування грунту з обертанням скиби або тільки розпушування і підрізування кореневищ бур’янів на глибину до 40 см. Сучасні грунтообробні машини і знаряддя для основного обробітку грунту за призначенням і технологічним процесом поділяються на такі групи:

- плуги загального призначення (лемішно-полицеві) для глибокої оранки з обертанням скиби під зернові і технічні культури;

- плуги спеціального призначення (чагарниково-болотні, плантажні, ярусні, садові, виноградникові, лісові та ін.);

- плуги-розпушувачі (чизельні) для глибокого обробітку грунту без обертання скиби;

- ротаційні плуги (фрези) для основного обробітку грунту на осушених болотах і догляду за ними;

- плоскорізи-глибокорозпушувачі.

Найчастіше видом основного обробітку є культурна оранка на глибину не менше 20 см, що виконується плугами з робочими органами, які кришать і обертають скибу. Для загортання покритого бур’янами верхнього шару грунту і кращого кришіння скиби на плузі встановлюють спеціальні робочі органи – передплужники. Для розпушування ущільненого дна борозни застосовують грунтопоглиблювачі.

Крім звичайної оранки з передплужниками або грунтопоглиблювачами здійснюють плантажний обробіток з обертанням скиби на глибину 60 – 70 см. Верхній шар грунту, багатий гумусом, переміщують вниз – у зону живлення кореневої системи рослин. Якщо нижній шар більш родючий від верхнього або виникає загроза вітрової ерозії, грунт розпушують без обертання скиби.

Поверхневий обробіток виконується для розпушування або ущільнення грунту, нагромадження вологи, боротьби з бур’янами і шкідниками сільськогосподарських культур, загортання рослинних решток, добрив тощо. Поверхневий обробіток грунту здійснюється машинами і знаряддями на глибину до 20 см. Залежно від технологічних операцій, що вони виконують їх поділяють на борони, лущильники, котки, фрези, мотики, культиватори та ін. Окрему групу грунтообробних машин становлять комбіновані агрегати, які за один прохід здійснюють декілька послідовних в часі технологічних операцій.

Борони використовуються для розпушення грунту, подрібнення грудок, вирівнювання поверхні поля, знищення і вичісування бур’янів, руйнування грунтової кірки, закриття вологи та ін. За типом робочих органів борони поділяються на зубові, дискові, сітчасті і шлейфові.

Лущильники призначені для лущення поверхні поля (стерні) з метою збереження капілярної вологи і провокації росту бур’янів, яких знищують наступним обробітком, розпушення скиб після оранки тощо. За конструкцією робочих органів лущильники поділяються на дискові і лемішно-полицеві.

Котки застосовують для ущільнення грунту, подрібнення брил, вирівнювання поверхні поля та руйнування грунтової (морозної) кірки. За конструкцією робочих органів розрізняють циліндрично-водона­ливні (гладкі), кільчасто-шпорові, кільчасто-зубові й борончасті котки.

Фрези застосовують для інтенсивного подрібнення і перемішування шарів грунту, подрібнення рослинних решток та бур’янів, вирівнювання поверхні поля, поліпшення лук і пасовищ, розрізання скиб дернини після оранки чагарниково-болотними плугами, заробки добрив у грунт, обробітку міжрядь у садах та виноградниках. За призначенням фрези поділяються на польові, просапні, садові і болотні.

Мотики, робочими органами яких є диски з криволінійними зубами (голками), застосовують для поверхневого розпушення полів, покритих стернею та іншими рослинними рештками, загортання насіння бур’янів, вирівнювання мікронерівностей, весняного боронування озимих культур, знищення грунтової і морозної кірки та ін.

Культиватори за призначенням поділяють на:

- парові – використовуються для суцільного обробітку;

- просапні – використовуються для міжрядного обробітку;

- спеціальні (садові, протиерозійні, фрезерні та ін.).

Парові культиватори застосовують для підрізування бур’янів, розпушування та передпосівного обробітку грунту. Просапні культиватори застосовують для передпосівного і міжрядного обробітку просапних культур. За наявності туковисівних апаратів їх ще називають культиваторами-рослинопідживлювачами.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)