АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Призначення, склад і структура оборотні фондів

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  4. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  5. II. Склад сім'ї призовника
  6. II. Структура Доклада
  7. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  8. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  9. III. Социальная структура и стратификация
  10. IV. Границы структурализма?
  11. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  12. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.

Економічна сутність, функції й роль оборотні зособи

У діяльності підприємства.

ПЛАН

1. Призначення, склад і структура оборотні засоби.

2. Характеристика виробничих оборотних фондів:

а) Виробничі запаси

- сировина й основна матеріали;

- допоміжні матеріали;

- тара й тарні матеріали;

- запасні частини;

- малоцінні й швидкозношувані предмети.

б) Оборотні фонди в процесі проведення

- незавершене проведення;

- напівфабрикати власного виготовлення;

- видатки майбутніх періодів;

в) Фонди обігу.

3. Класифікація оборотних фондів, джерела їх формування й поповнення.

 

 

Призначення, склад і структура оборотні фондів

Процес проведення на будь-якім підприємстві припускає не тільки людей, але й певних засобів виробництва.

Засоби виробництва – це матеріальні речовинні елементи виробничого процесу (машини, устаткування й таке інше, транспортні засоби, сировина, матеріали).

Для нормальної й безперебійної роботи промислове підприємство крім основних фондів повинне мати у своєму розпорядженні певну суму коштів, які необхідні для придбання різних матеріальних цінностей (матеріалів, палива, запасних частин, спецодягу), а також для забезпечення фінансових взаємин з іншими підприємствами й організаціями.

Матеріальні цінності підприємства в основному складаються із предметів праці, які становлять речовинне втримування оборотних виробничих фондів.

Оборотні фонди беруть участь у виробничому процесі однократно, тобто повністю споживаються протягом виробничого циклу. При цьому їх вартість повністю включається в собівартість створюваної продукції (відразу, а не вроздріб, як у ПРО.Ф).

Предмети праці, що перебувають у формі виробничих запасів або в процесі обробки на робочих місцях – є виробничими оборотними фондами підприємства. Вони функціонують тільки у виробничому процесі, у процесі створення готової продукції.

 

2. Характеристика виробничих оборотних фондів.

Виробничі запаси

1. Сировина й матеріали, включаючи покупні напівфабрикати.

Являють собою предмети праці, які органічно включаються до складу виготовленої продукції.

Під сировиною прийнято розуміти продукцію промисловості, що добувається, і сільського господарства, що вперше зробила в промислову переробку.

До матеріалів відносять предмети праці, що пройшли певну промислову обробку, що й знову зробили в неї.

У якості основних матеріалів і покупних напівфабрикатів виступають метал, електричні матеріали, заготовки й деталі рудоремонтных заводів і електричних майстерень.

(Приклад сировини: вугілля – для коксу, руда – для чавуну, метал – для машин).

2.Допоміжні матеріали – предмети праці, що відіграють у виробничому процесі допоміжну або підсобну роль.

Допоміжні матеріали, як правило, речовинне не входять у готовий продукт і служать для полегшення процесу праці. Їхньою особливістю є різноманітний асортименти й міжгалузевий характер (ті самі допоміжні матеріали застосовуються в різних галузях промисловості).

3.Паливо й пальне – являє собою один з видів допоміжних матеріалів, тому що воно речовинне не входить у готовий продукт, а лише сприяє його виготовленню.

4. Тара й тарні матеріали - предмети й матеріали, призначені для впакування й захисту продукції від ушкоджень під час перевезення її від виробника до споживача. Питома вага виміряється в частках відсотків.

5. Запасні частини для поточного ремонту – це різні деталі машин і встаткування, що застосовується на гірських підприємствах. Вони призначені для заміни зношених частин і деталей при поточних ремонтах. Наявність на складі підприємства певного кількості запасних частин дозволяє швидко заміняти деталі, що зносилися, машин і встаткування, що при наявності великої кількості коштів механізації має особливе значення.

Для забезпечення наявності на складі підприємства певного кількості запасних частин виділяються відповідні суми коштів.

6. Малоцінні й швидкозношувані предмети.

ДО МБП ставляться предмети, які використовуються на підприємстві в плині не більш одного року або нормального операційного циклу, якщо він триває не більш одного року (п.6 П(З)БУ 9). Якщо строк МБП більш одного року або нормального операційного циклу, їх зараховують до складу малоцінних необоротних матеріальних активів, але за умови, що їх вартість не перевищує граничну величину, установлену в наказі про облікову політику. У випадку перевищення граничної вартості, їх відносять до складу необоротних активів.

У цю групу входять:

- інструмент;

- кошту автоматизації;

- конторський реманент;

- спеціальні пристосування;

- спецодяг і спецвзуття.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)