АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Динаміка торговельного балансу пива, млн.дал

Читайте также:
  1. Аналіз ліквідності та платоспроможності балансу
  2. Блочна контрольна робота № 1 – Технічна термодинаміка
  3. Відновлення водно-електролітного балансу (регідратація)
  4. Властивості стінок кровоносних судин і гемодинаміка.
  5. ГОСПОДАРСЬКО-ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА
  6. Дане спiввiдношення залежить вiд особливостей дiяльностi торговельного пiдприємства, i може бути рiзним.
  7. Державна підтримка торговельного підприємництва
  8. Динаміка державного боргу України
  9. Динаміка конфлікту
  10. Динаміка конфлікту (стадії конфліктів).
  11. Динаміка надходження ПІІ в країни ЦСЄ в 1997-2008 рр. (приклад)
  12. Динаміка показників рентабельності
  Виробництво Експорт Імпорт Продаж
2009 рік 300,3 34,0 1,45 267,9
2010 рік 310,1 29,88 2,35 282,4
2011 рік 305,1 25,87 3,08 282,31
Відносне відхилення, 2010 до 2009 р., % 3,3 -12,1 62,1 5,4
Відносне відхилення, 2011 до 2010 р., % -1,6 -13,4 31,1 -0,03

 

Поточний власний висновок: _____________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________ __________________________________________________________________

 

У 2009-2011 рр. український ринок пива перейшов від стагнації до спаду, пов'язаного з наслідками економічної кризи. За нашою оцінкою, заснованою на даних торгового балансу, спад склав 7% до 282,31 млн. дал. У першій половині 2012 року намітилася тенденція до стабілізації, щодо 2011-го торговельний баланс скоротився всього на 2,4%. За підсумками 2012 року можна очікувати збереження натуральних обсягів або навіть невелике зростання ринку.

Виробництво пива в Україні останніми роками має тенденцію до спаду, або значного падіння темпів зростання (рис. 8). Це пояснюється частково насиченням ринку (етап стрімкого зростання з темпами порядку 12-23% припадав на 2001-2007 рр.), а також різким падінням експорту пива зі вступом України до СОТ. Як ми бачимо з табл. 2, незважаючи на те, що в Україні розвинене виробництво ліцензійного пива, має місце значне збільшення темпів зростання імпорту пива в країну, що може бути загрозливим для галузі пивоваріння на тлі погіршення загальних економіко-політичних умов для ведення бізнесу, а саме розвитку безпосереднього виробництва на території України (іноземним компаніям стає вигідніше завозити готову продукцію, ніж виробляти її в нашій країні).

 

 

 

 


Рис. 8 – Виробництво пива в Україні в 1990, 2000-2011 рр., млн.дал.

 

Динаміка зростання роздрібних цін на пиво щодо докризового періоду трохи сповільнилася, але все ж залишалася високою. Тому, незважаючи на негативні натуральні показники 2011 року, в грошовому вираженні український ринок виріс приблизно на 6% до 23,5 млрд. грн. Стабілізація продажів у першій половині 2012 року означала зростання ринку в грошах приблизно на 15% до 13,5 млрд. грн.

За умови стабільності гривні, зростання ринку пива в доларовому вираженні буде продовжувати випереджати зростання в гривнях. За підсумками 2012 обсяг українського ринку пива може скласти близько $ 3,3 млрд., що буде все ж менше показника 2010 року.

У 2012 році роздрібна вартість пива зросла на 13%, що приблизно відповідало рівню інфляції – 12,3%, але випереджало рівень зростання цін на продукти харчування – 10,9%. Всі складові в структурі роздрібної вартості пива зросли. Найбільш істотним було підвищення акцизної складової (на 47% в загальному обсязі середньої вартості). Також, згідно з нашими розрахунками, вельми істотно збільшилася націнка виробників (+30%), при цьому собівартість виробництва пива росла повільніше (+10%). Практично незмінною залишилася сукупна націнка дистриб'юторів і роздрібних торговців (+1%). ПДВ зріс пропорційно роздрібної вартості – на 13% [11].

За оцінками експертів середньостатистичний українець може споживати до 70-75 л / рік. Це могло б означати, що вітчизняному ринку пива (загальним обсягам продажу) ще є куди рости, однак при загальній демографічній ситуації в країні (зменшення і старіння населення) можливості зростання зменшуються. Таким чином, можна зробити висновок, що ринок пива України майже насичений.

З рис. 5.11 бачимо, що за 2011 рік виробництво пиво зменшилося на 1,6%. І це не перше падіння за останні роки (-6,24% в 2009 р.). Це говорить про значні проблеми в галузі, яка також як і інші схильна до негативного впливу кризи. Таку ситуацію можна було спрогнозувати ще в 2008 році, коли почали падати темпи зростання виробництва (з 18,07% в 2007 році до 1,49% в 2008 році).

В Україні падіння продажів виявилося набагато істотніше світових. Це говорить про більшу нестабільність вітчизняного ринку, більшу його залежність від різних факторів (купівельної спроможності, державного регулювання і т.д.), визначення значимості і впливу яких і є одним із завдань даної роботи.

З настанням світової кризи обсяги реалізації пива зменшилися, що змушує виробників переглянути свої стратегії і шукати нові джерела розвитку. При сучасній насиченості внутрішнього ринку залишається лише одна можливість виправданого збільшення виробництва – за рахунок зовнішніх ринків. Саме тому компанії «Оболонь» та «Карлсберг Україна» приділяють особливу увагу експорту пива, «Оболонь» є лідером країни по експорту пива. Проаналізуємо динаміку експорту-імпорту пива (рис. 9).

За кордон поставляється близько 9% виробленого в Україні пива, при цьому близько 65% експортних поставок припадає на компанію «Оболонь». У 2011 році експорт пива скоротився на 13,4% до 25,87 млн. дал, через зменшення поставок у Білорусь та Молдову. Росія – основний споживач недорогої української продукції – навіть трохи збільшила закупівлі. Однак 2012 рік відображає негативну динаміку, в першу чергу, обумовлену падінням експорту в Росію. Втім, як зростання, так і це падіння були обумовлені не ринковими процесами, а формуванням запасів продукції у російських дистриб'юторів напередодні підвищення акцизів.

 
 

 


Рис. 9. Динаміка експорту та імпорту пива, млн.дал, %.

 

Поточний власний висновок: _____________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________ __________________________________________________________________

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)