АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз платоспроможності підприємства та ліквідності його активів

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  4. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  5. IV. Амортизація нематеріальних активів
  6. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  7. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  8. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  9. А. Макроаналіз по виду зламів.
  10. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  11. Алонж аналіз
  12. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)

Платоспроможність – це здатність підприємства впевнено сплачувати всі боргові зобов'язання згідно з встановленими строками або відповідно до договірних умов [27].

Платоспроможність характеризує не лише постійну наявність необхідних розмірів платіжних засобів, але й фінансову стійкість підприємства, тобто характеризує структуру джерел фінансування ресурсів підприємства, ступінь фінансової стійкості і незалежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування.

Ми пропонуємо здійснювати аналіз платоспроможності (фінансової стійкості) шляхом розрахунку наступних коефіцієнтів:

Ø коефіцієнт платоспроможності (автономії);

Ø коефіцієнт забезпеченості;

Ø коефіцієнт маневреності.

Коефіцієнт платоспроможності (автономії) розраховується як відношення власного капіталу підприємства до підсумку балансу і показує питому вагу власного капіталу в загальній сумі засобів, авансованих у його діяльність [27]:

 

(1.3)

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами розраховується як співвідношення величини чистого оборотного капіталу до величини оборотних активів підприємства [27]:

 

. (1.5)

 

Нормативне значення цього коефіцієнта визначається Положенням про порядок здійснення аналізу фінансового стану, затвердженого Наказом Мінфіну України від 26.01.2001р.№49/121 і становить більше 0,1.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує, яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності, тобто вкладена в оборотні засоби, а яка – капіталізована. Цей коефіцієнт розраховується як відношення чистого оборотного капіталу до власного капіталу [27]:

 

Одними з показників, які характеризують фінансовий стан підприємства є показники ліквідності.

Ліквідність означає здатність перетворити актив на гроші швидко і без втрат його ринкової вартості.

Оцінюючи ліквідність підприємства, аналізують достатність поточних (оборотних) активів для погашення поточних зобов’язань – короткострокової кредиторської заборгованості.

Проаналізувавши відповідні методики розрахунку показників ліквідності, ми пропонуємо під час проведення аналізу фінансового стану підприємства використовувати наступні коефіцієнти:

Ø коефіцієнт покриття;

Ø коефіцієнт швидкої ліквідності;

Ø коефіцієнт абсолютної ліквідності.

Коефіцієнт покриття розраховують за наступною формулою [30]:

 

(1.7)

Нормативне значення 2-2,5.

Коефіцієнт швидкої ліквідності враховує якість оборотних активів і є більш суворим показником ліквідності. При розрахунку цього коефіцієнта із складу поточних активів в першу чергу необхідно виключити запаси, як найменш ліквідні поточні активи з невизначеним терміном реалізації і ймовірними втратами у вартості при реалізації. Коефіцієнт швидкої ліквідності враховує той факт, що товарно-матеріальні запаси не є такими ж ліквідними, як гроші чи дебіторська заборгованість[30]. Грошові засоби та їх еквіваленти в національній та іноземній валюті є найбільш ліквідними активами. Дебіторська заборгованість відноситься до ліквідних оборотних активів лише в тій частині, в якій вона може бути погашена протягом 12 місяців з дати балансу (до уваги не береться довгострокова дебіторська заборгованість) і може бути швидко перетворена в грошові кошти. Однак запаси не можуть бути перетворені в гроші інакше, ніж через продаж. Таким чином, формула розрахунку швидкої ліквідності буде мати наступний вигляд [30] :

 

(1.8)

 

На практиці коефіцієнт швидкої ліквідності повинен бути не менше 1, бажано від 1,5 до 2,5.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яка частка поточних (короткострокових) зобов’язань може бути погашена негайно. Тобто, наскільки найбільш термінові зобов’язання покриті найбільш ліквідними активами.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності обчислюється як відношення грошових засобів та їх еквівалентів і поточних фінансових інвестицій до поточних зобов’язань [33]:

 

(1.9)

 

Приблизне значення цього коефіцієнта повинно бути не меншим 0,25-0,30. Положення про порядок здійснення фінансового аналізу підприємств що приватизуються дає нормативне значення цього коефіцієнта більше одиниці.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)