АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансовій аналіз, як інструмент оцінки діяльності підприємства

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  3. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  4. III. Витрати діяльності
  5. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  6. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  7. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  8. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  9. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  10. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ
  11. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  12. Авторське право на об'єкти будівельної діяльності. Експертиза будівельного проекту.

 

Фінансовий стан підприємства визначається сукупністю параметрів, які виражають наявність, доцільність розміщення та ефективність використання фінансових ресурсів, реальні та потенційні фінансові можливості. Він є синтетичним показником, який впливає на ефективність господарської діяльності підприємства. У свою чергу фінансовий стан підприємства прямо залежить від результатів його діяльності. Якщо господарська діяльність є прибутковою, то утворюються додаткові джерела засобів, які в кінцевому результаті сприяють зміцненню фінансового стану підприємства. Брак або неправильне формування і використання активів може виявитися головною причиною несвоєчасності оплати заборгованості перед постачальниками за одержану сировину та матеріали, неповного та неритмічного забезпечення необхідними ресурсами, а отже, й погіршення результатів виконання підприємством своїх зобов'язань перед найманими працівниками, власниками та державою.

Забезпеченість підприємства активами в межах розрахункової потреби та їх раціональне використання створюють широкі можливості для подальшого поліпшення кількісних і якісних показників господарювання.

Основні завдання, об'єкти та етапи аналізу фінансового стану наведені на рис. 1.

Аналіз фінансового стану включає в себе оцінку діяльності підприємства в минулому, на сьогодні та в майбутньому. Його мета – визначити стан фінансового здоров'я підприємства, своєчасно виявити і усунути недоліки в діяльності; знайти резерви покращення фінансового стану підприємства.

Аналіз фінансового стану може здійснюватися як управлінським персоналом підприємства, так і будь-яким зовнішнім аналітиком, оскільки такий аналіз базується на загальнодоступній інформації. Відповідно виділяють два види аналізу фінансового стану: внутрішній і зовнішній.

 

 

Рис. 1. Основні завдання, об'єкти та етапи аналізу фінансового стану

 

Внутрішній аналіз проводиться працівниками підприємства. Інформаційна база для його проведення набагато ширша і включає будь-яку інформацію, циркулюючу всередині підприємства та корисну для прийняття управлінських рішень. Відповідно розширюються і можливості аналізу. Внутрішній аналіз фінансового стану необхідний для задоволення власних потреб підприємства. Його метою є забезпечення надходження грошових коштів, розміщення власних і залучених джерел таким чином, щоб отримати максимальний прибуток і уникнути банкрутства. Результати аналізу використовуються для планування, контролю і прогнозування фінансового стану підприємства.

Зовнішній аналіз проводиться аналітиками - сторонніми особами для підприємства, які не мають доступу до внутрішньої інформаційної бази. Його метою є прогнозування ступеня ризику вкладення інвестицій і рівня його доходності. Зовнішній аналіз менш деталізований і більш формалізований.

Оцінку фінансового стану підприємства здійснюють різні економічні суб'єкти, зацікавлені в отриманні найбільш повної інформації про його діяльність. Результати аналізу дозволяють зацікавленим особам і підприємствам приймати управлінські рішення на підставі оцінки поточного фінансового стану, діяльності підприємства за минулі періоди і прогнозних даних. Інтереси різних користувачів щодо аналізу фінансового стану наведені в табл. 1.1.


Таблиця 1.1

Зміст аналізу фінансового стану для різних користувачів інформації [6]

№ з/п Користувачі результатів аналізу фінансового стану Сфера економічних інтересів
  Власники Оцінка доцільності виробничих витрат і досягнутих результатів, фінансової стійкості та конкуренто-спроможності, можливостей і перспектив подальшого розвитку, ефективності використання залучених коштів. Виявлення збитків, невиробничих витрат та втрат. Складання аргументованих прогнозів про фінансовий стан.
  Акціонери Аналіз складу управлінських витрат та оцінка їх ціле-спрямованості. Аналіз формування загального прибутку та прибутку, який залишається в розпорядженні підприємства для виплати дивідендів. Аналіз збитків, невиробничих витрат і втрат. Структурний аналіз напрямів використання прибутку. Оцінка ефективності дивідендної політики.
  Банки та кредитори Оцінка складу та структури майна (активів) підприємства. Аналіз платоспроможності та фінансової стійкості підприємства. Оцінка ефективності вико-ристання власного та залученого капіталу. Аналіз складу, структури та співвідношення дебіторської і кредиторської заборгованостей. Оцінка розрахунків за раніше отриманими короткостроковими та довгостроковими кредитами та позиками.
  Постачальники та покупці Оцінка ліквідності поточних зобов'язань. Наявність простроченої дебіторської та кредиторської заборгованостей. Аналіз структури оборотних активів Оцінка платоспроможності і фінансової стійкості підприємства.
  Інвестори Оцінка фінансового стану підприємства, ефективності використання власного та залученого капіталів, дебіторської та кредиторської заборгованостей, майна підприємства, необоротних та оборотних активів. Аналіз рівня ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості, інвестиційної привабливості. Аналіз ефективності довгострокових і короткострокових фінансових інвестицій за рахунок власних засобів підприємства.

 

Основним джерелом інформації для аналізу фінансового стану підприємства є фінансова звітність.

Фінансова звітність - це сукупність форм бухгалтерської звітності, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Метою складання фінансової звітності є забезпечення користувачів повною, правдивою і неупередженою інформацією про фінансові результати діяльності, фінансовий стан підприємства. Фінансова звітність надає інформацію як про фінансовий стан підприємства на конкретну дату, так і про специфіку його діяльності за певний період[31].

Напрями використання основних форм фінансової звітності як інформаційних джерел аналізу наведені в табл. 1.2.


Таблиця 1.2

Напрями використання форм фінансової звітності як інформаційних джерел аналізу [6]

№ з/п Форми фінансової звітності Інформаційні дані Напрями використання інформації для потреб аналізу
  Баланс (ф. № 1) Економічні ресурси, що контролюються підприємством, і джерела їх формування Горизонтальний і вертикальний аналіз, аналіз фінансового стану із застосуванням коефіцієнтів: оцінка структури ресурсів, ліквідності та платоспроможності підприємства, фінансової стійкості. Оцінка й прогнозування змін економічних ресурсів та їх джерел.
  Звіт про фінансові результат (ф. №2) Доходи, витрати, фінансові результати діяльності Аналіз структури доходів і витрат, прибутковості, ділової активності (та їх прогнозування).
  Звіт про рух грошових коштів (ф. № 3) Грошові кошти (акумулювання і рух) Аналіз грошових потоків від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприєм-ства.
  Звіт про власний капітал (ф. № 4) Величина та зміни у складі власного капіталу протягом звітного періоду Аналіз структури капіталу, оцінка та прогнозування змін
  Примітки до річної фінансової звітності (ф. № 5) Облікова політика, інформація, що вимагає уточнення відповідно до вимог П(С)БО, деталізація статей звітності з метою забезпечення ті зрозу-мілості Різні напрями деталізованого аналізу фінансового стану, виявлення причин змін

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)