АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рентабельність продукції

Читайте также:
  1. Аналіз асортиментної продукції
  2. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  3. Аналіз обліку готової продукції та її реалізації
  4. Аналіз обсягів виробництва продукції
  5. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  6. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  7. Аналіз ринків збуту продукції
  8. Аналіз якості продукції
  9. б) Визначте обсяг продукції, при якому граничні витрати будуть мінімальними.
  10. Беззбитковий обсяг виробництва і реалізації продукції
  11. Валові збори продукції сільськогосподарських культур СК «Агробізнес»
  12. Вартість валової продукції підприємства за 2011 рік

Абсолютна сума прибутку не характеризує рівня ефективності господарської діяльності. Щоб зробити висновок про рівень ефективності господарювання, отриманий прибуток необхідно порівняти з понесеними витратами або активами, які забезпечують підприємницьку діяльність, тобто визначити рентабельність.

Показники рентабельності являються відносними характеристиками фінансових результатів та ефективності діяльності підприємства. Вони вимірюють доходність підприємства з різних та групуються в співвідношенні інтересами учасників економічного процесу, ринкового обміну.

Показники рентабельності є важливими характеристиками факторного середовища формування прибутку (та доходу) підприємства. З цієї причини вони є обов’язковими елементами порівняльного аналізу та оцінки фінансового стану підприємства. Рентабельність як показник дає уявлення про достатність прибутку порівняно з іншими окремими величинами, що впливають на виробництво, реалізацію і взагалі на фінансово-господарську діяльність підприємства. При визначенні показника рентабельності прибуток (у чисельнику) співвідноситься з чинниками, що мають найзначніший вплив на його отримання. Безумовно, одним з таких чинників є витрати. Адже від того, що і скільки ми вкладаємо, залежить величина прибутку який нам надходить у ціні реалізації разом з компенсацією заданих витрат. Рентабельність – це відносний показник, тобто рівень прибутковості, що вимріюється у відсотках.

Рентабельність має декілька модифікованих форм залежно від того які саме прибуток і ресурси (витрати) використовують в розрахунках. Передусім розрізняють рентабельність інвестованих ресурсів (капіталу), рентабельність продукції і рентабельність господарської діяльності. Рентабельність інвестованих ресурсів (капіталу) обчислюється в кількох модифікаціях: рентабельність активів, рентабельність власного капіталу.

Проаналізуємо Баланси та звіти про фінансові результати за 2010,2011,2012 роки виведемо деякі показники для детальнішої картини стану підприємства

 

 

Таблиця 3.3

Фінансові результати
Показники       Тенденція
Дохід (виручка) від реалізації (товарів, робіт, послуг)       Різке падіння на 2012 рік
Чистий прибуток       Порівняно з 2011 дуже різке погіршення результату
збиток (85)   (275)
Елементи операційних витрат
Матеріальні затрати       Коливання -+-18%
Амортизація       Збільшилася амортизація їх виплат
Разом операц.витрат       Зменшення на 15,2% за останній рік
Балансові показники: (на кінець звітного періоду)
Актив:       За останній рік балансові показники покращилися.
Необоротні активи      
Оборотні активи      
Пасив:      
Власний капітал      
Поточні зобов’язання      
Баланс      

 

Зважаючи на всі данні показники можна зробити висновок, що продукція на підприємстві набуває рентабельність, її показники навіть поліпшилися порівняно з 2011 роком. Це говорить про те що підприємство знайшло вихід не постраждати в період економічного спаду. І в 2012 року відновило свої попередні оберти готової продукції а також поліпшило і інші показники.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)