АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Псіхологіческое консультування при алкоголізмі

Читайте также:
  1. А.3.1. Консультування вагітної перед операцією КР
  2. Етапи медико-генетичного консультування.
  3. Історія виникнення телефонного консультування
  4. КОНСУЛЬТУВАННЯ ПРИ АЛКОГОЛІЗМІ
  5. ОСНОВНІ ЕТАПИ ПРОЦЕСУ КОНСУЛЬТУВАННЯ
  6. Основні методи телефонного консультування
  7. РОЗДІЛ V СПЕЦИФІКА ТЕЛЕФОННОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ РІЗНИХ КАТЕГОРІЙ
  8. Соціальне консультування
  9. Соціальне посередництво і консультування
  10. Специфіка консультування абонентів, які переживають кризовий стан
  11. Телефонне консультування осіб з проблемами залежності

Алкоголізм - одна з найважливіших соціальних проблем сучасності, одна з найважчих медичних проблем, і одна з найскладніших проблем психологічної та психотерапевтичної практики.

При висуванні на перший план психологічних факторів перед біологічними, багаторазово зростає роль психологічного консультування з цих проблем.

Вибір способів конкретної допомоги алкоголікові залежить від обізнаності консультанта в проблемі алкоголізму, від його погляду на етіологію алкоголізму і особистість алкоголіка...

Консультант зобов'язаний усвідомити своє ставлення до алкоголікові і алкоголізму і витоки виникнення цього відношення».

Стратегія і тактика роботи консультанта багато в чому обумовлені розумінням причин алкоголізму. Р. Кочюнас призводить варіанти такої обумовленості. [

Деякі консультанти розуміють алкоголізм як шкідливу звичку, порок, слабкість характеру. Консультант при такому підході прямо говорить, що він думає про алкоголізм і алкоголіків взагалі й конкретно про клієнта, а також роз'яснює, що той має зробити. Слід перестати пити, почати піклуватися про сім'ю, знайти хобі. Почувши це від «авторитетного» фахівця, алкоголік може на деякий час припинити пити і зробити спробу «почати нове життя». Тим не менш, як зазначає Р. Кочюнас, проблема залишається. І, через деякий час, клієнт знову починає пити.

Консультанти, які бачать причини пияцтва в життєвих турботах, у прагненні втекти від важкої й хворобливої ​​реальності, всю свою енергію направляють на розкриття труднощів і проблем, уникаємо клієнтом. І більшість алкоголіків охоче говорять про свої труднощі.

Це нерідко викликає співчуття, бажання допомогти. Добродійництво консультанта іноді приносить хороший безпосередній ефект, але не надовго. Алкоголік буде намагатися залучити на свій бік консультанта, щоб зробити його безпечним і через якийсь час продовжити пити.

Проблема чітко перетворюється на особистісну, коли консультанти беруть до уваги внутрішні конфлікти клієнта-алкоголіка, що виражаються в страху перед самим собою.

У багатьох алкоголіків неадекватно занижена самооцінка. І безмірне пияцтво - це спосіб завдати собі шкоди, спосіб висловити ненависть до самого себе. Така самооцінка також виражається у високій чутливості до критики.

Критика викликає закритість алкоголіка. Як не важко, але консультанта, який хоче домогтися хоч якогось позитивного ефекту від консультування алкоголіка, доведеться побачити в ньому людину зі своїми бажаннями, страхами, характером і майбутнім.

Низька самооцінка позначається і в страхах з приводу своєї потенції, властивих дуже багатьом з алкоголіків. На грунті алкоголізму та проведення часу в одностатевому суспільстві в алкоголіка можуть розвинутися ще й страхи з приводу можливого гомосексуалізму.

Розкрити зміст свого внутрішнього життя алкоголікові нелегко і представляється ризикованим. Клієнт, зіткнувшись з тим, що у консультанта з'явилося знання про таємні куточках його життя, може почати агресивно нападати на консультанта.

Агресію викликає і недостатня увага по відношенню до внутрішнього світу алкоголіка. Така подвійність виражає специфічну проблему консультування алкоголіків:

що б консультант не робив, все виявляється невдалим, і клієнт знову опиняється в суспільстві пляшки.

У роботі з алкоголіками, консультанту варто усвідомити дві речі:

1) власну професійну пихатість або схильність до неї час від часу, перестати чекати подяки;

2) усвідомити, що алкоголік схильний спеціально звеличувати консультанта, для того, щоб потім «підірвати міхур його марнославства».

Самолюбство консультанта буде зачеплено в набагато меншій мірі, якщо він буде знати про таку особливість маніпуляцій і опору консультуванню з боку алкоголіка.

Консультант повинен враховувати деструктивність алкоголіка по відношенню до самого себе.

Чинячи опір консультанту, алкоголік уникає саморозуміння. А самодеструктівная тенденція - це, мабуть, сутність проблеми алкоголізму. Не усвідомивши прагнення до саморуйнування, клієнт не зрозуміє причини своєї пристрасті до алкоголю.

Дуже важливо, як говорити про це. Алкоголік і сам знає, що руйнує себе, свою сім'ю і життя близьких. Підкреслювати слід лише умисних, хоча почасти і неусвідомлений характер прагнення до саморуйнування.

Консультант повинен не тільки пояснити сенс теперішніх дій клієнта, але і передбачити його поведінку після припинення консультування. Передбачення, засноване на реаліях життя клієнта, надасть йому певну крапку відліку - коли багато чого з того, про що говорив консультант, почне збуватися, клієнт зможе спокійніше подивитися на своє минуле без зайвої озлобленості або провини. Подібна тактика консультанта набагато ефективніше, ніж моралізування.

Працювати з алкоголіком можна тільки, коли він не п'є. Консультанту слід враховувати амбівалентний характер відносин з алкоголіком: алкоголік одночасно, залежить від консультанта, і, одночасно ж ворожий до нього. Консультант, також повинен розібратися в своїх реакціях контрпереноса (перенесення змістів свого внутрішнього світу на світ клієнта).

При роботі з алкоголіками нерідко виникає почуття безнадійності. Консультант повинен чітко усвідомити, що він може допомогти алкоголікові прагнути до тверезості, але не може змусити його кинути пити. Клієнт тільки власними зусиллями може кинути пити, і виробити якийсь конструктивний стиль життя.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)