АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Телефонне консультування осіб з проблемами залежності

Читайте также:
  1. А.3.1. Консультування вагітної перед операцією КР
  2. Антибактеріальні препарати вибору в залежності від виду бактеріального збудника.
  3. Гіпотеза залежності типу темпераменту від групи крові
  4. Декларація незалежності
  5. Етапи медико-генетичного консультування.
  6. Значення параметрів критеріальної залежності при вимушеному русі теплоносіїв
  7. зниження залежності від імпорту, за рахунок стимулювання внутрішнього попиту.
  8. Історія виникнення телефонного консультування
  9. Класи паралельних ОС в залежності від архітектури
  10. КОНСУЛЬТУВАННЯ ПРИ АЛКОГОЛІЗМІ
  11. Организации ООН, связанные с проблемами «нового международного экономического порядка» (ЮНКТАД, ЮНИДО, ПРООН).
  12. Організаційна структура управління зед підприємства та її особливості в залежності від методів виходу на зовнішній ринок.

Проблеми залежності зустрічаються на всіх етапах життєвого циклу людини. Однак існують залежності-потреби, які стримують особистісний ріст, інфантилізують людину, знижують її самооцінку.

Проблеми залежності можуть стосуватися будь-чого. Проте всі вони мають спільні ознаки.

людина тривалий час перебувала під впливом фактора, що й обумо­вив виникнення проблеми залежності;

протягом часу впливу цього фактора в особистості людини відбули­ся значні кількісні та якісні зміни;

людина залежна, як правило, має ряд активізованих захисних ме­ханізмів психіки, які зумовлюють невизнання наявності проблеми залеж­ності у даного суб'єкта та ряд інших неадекватних уявлень та реакцій на ситуацію, що склалась.

Беручи до уваги перелічене, можна говорити про те, що:

лише в деяких ситуаціях проблема залежності може бути заявлена самою залежною особою: найчастіше це хтось із близького оточення цієї людини, хто переймається ЇЇ долею та сам потерпає від ситуації, що скла­лася, - співзалежні. Вони бажають отримати емоційну підтримку або інформацію щодо проблем залежності їхніх близьких;

проблема залежності, яка визрівала протягом досить тривалого часу, не може бути враз вирішена за одну телефонну консультацію та потребує комплексного професіонального втручання;

подолання проблеми залежності потребує виконання ряду умов, що не можуть бути забезпечені в рамках діяльності ТД.

Що ж і як слід робити консультанту ТД?

З'ясувати рівень залежності клієнта. Коли йде мова про низький рівень залежності, тоді можна говорити про певну міру ефективності заочного (телефонного) втручання з метою вирішення заявленої пробле­ми. Коли ж актуальний рівень залежності є помірним чи високим, необ­хідна переадресація до фахівця чи структури, які спеціалізуються на ви­рішенні проблем адиктивності (залежності від згубних звичок).

Важливо усвідомлювати, на якій стадії прийняття рішення він зна­ходиться в даний момент часу, аби допомогти йому рухатися вперед.

У розпорядженні консультанта ТД має бути база даних щодо зак­ладів та організацій, які займаються вирішенням тих чи інших проблем залежності та співзалежності. Інформація про конкретних людей та конк­ретну допомогу - перше, що має бути надане після підтримки абонента.

4.3.1. Консультування абонентів з питань подолання за­лежності від тютюнопаління

Тютюнопаління - складна і поширена проблема нашого сьогодення. Ба­жаючих кинути куріння та позбутись клопотів, з ним пов'язаних, - багато.

Припинення куріння - це процес, який має такі стадії:

1. передроздуми - питання відмови як таке перед клієнтом ще не стоїть;

2. роздуми - для цієї стадії характерний пошук аргументів "за" і "проти";

3. підготовка - збір інформації про методи відмови від куріння;

4. дії - ознакою цієї стадії є факт відмови від куріння - подальша пове­дінка залежить від застосування отриманої на попередніх стадіях інформації.

Процес припинення тютюнопаління часто буває циклічним: лише одини­цям удається з першої спроби позбавитися звички смоктати цигарку: частіше відбувається повернення на першу стадію, а далі - пересування по стадіях.

Щоб консультування курця мало успіх, потрібно:

З'ясувати рівень залежності від нікотину.

Вірно визначити стадію, на якій перебуває абонент.

Допомогти йому перейти до наступної стадії.

Разом з абонентом проаналізувати попередній досвід відмови від куріння (якщо такий мав місце).

Надати інформацію, адекватну ситуації та стану абонента.

Зорієнтувати абонента на успіх щодо реалізації його відмови від куріння.

Визначити рівень залежності організму абонента від нікотину можна, по­ставивши ряд запитань за тестом Фагерстрома протягом бесіди по телефону

Тест Фагерстрома

Коли після пробудження Ваша рука тягнеться до сигарети?

Протягом 5 хвилин - З бали; Від 6 до ЗО хвилин - 2 бали; Від 31 до 60 хвилин - 1 бал; Понад 60 хвилин - 0 балів.

Чи складно Вам утриматися від куріння в тих місцях, де воно заборонене?

Так - 1 бал;

Ні - 0 балів.

Від якої сигарети Вам найскладніше утриматись?

Від ранкової - 1 бал;

Від наступної - 0 балів.

Скільки сигарет на день Ви викурюєте? 10 і менше - 0 балів; Від 11 до 20- 1 бал; Від 21 до ЗО -2 бали; Понад 30-3 бали.

Коли Ви більше курите - вранці чи протягом дня? Вранці - 1 бал; Протягом дня - 0 балів. 6. Чи курите Ви, хворіючи, за необхіднос­ті дотримання постільного режиму? Так - 1 бал; Ні - 0 балів.

Підрахунок балів:

0—3 бали - низький рі­вень залежності. Під час від­мови від куріння особливу ува­гу слід приділити психологіч­ним факторам. Препарати за­міщення нікотину варто вико­ристовувати тільки за умови особливого бажання клієнта.

4~5 балів - середній рі­вень залежності. Застосування препаратів нікотинзамісної дії досить бажане, проте в разі небажання клієнта не слід на­полягати на їх використанні.

6 -10 балів - високий рі­вень залежності. Раптова від­мова від тютюнопаління може викликати досить неприємні відчуття в організмі. Подолати такі відчуття допоможуть пре­парати заміщення нікотину, хоча виключно на їх дію не слід розраховувати.

Стадія, на якій перебуває абонент, визначається на підставі бесіди з

ним.

Стадія передроздумів - мовленню абонента-курця характерні висло­ви і настрої: "я не хочу" чи "не можу" кинути курити. Клієнт може підкреслювати переваги куріння, йому не відомі люди, які не курять. Негативні наслідки тютюнопаління відкидаються, не сприймаються всер­йоз. (Якщо телефонує не сам курець, а хтось із його оточення, то, як правило, зазначає, що будь-які спонукання щодо припинення куріння зус­трічають агресію чи нівелюються жартами курця.)

Стадія роздумів - абонент виявляє цікавість до теми "плюсів" і "мінусів" куріння (проте дублювання інформації може дратувати), має місце прагнення розширювати спектр тих чи інших знань, бути об'єктив­ним і справедливим при оцінюванні значення накопичених аргументів.

Стадія підготовки - для абонента цієї стадії найбільш вагомим є пошук методів, засобів та порад для майбутнього застосування.

Стадія дій - абонент повідомляє, що припиняє курити.

Після того як визначено стадію абонента, консультантові важливо бути досить толерантним у веденні подальшої консультації, аби у своїй готовності до змін курець дійсно просунувся вперед.

На стадії передроз­думів варто почати бесіду із запитання про позитивні для абонента сторони куріння.

На стадії роздумів абонента слід познайомити з новою для нього інформа­цією щодо шкідливості тютюнопаління, обговорити вади (часом, прихо­вані) та переваги куріння (часто надумані), порадити поспілкуватися зі знайомими, які вже позбулися цієї звички.

На стадії підготовки необхідно надати інформацію про різні мето­ди припинення тютюнопалін­ня, допомогти підібрати саме такий метод, який дасть найбільші шанси на успіх.

На стадії дій варто підтримати абонента в його рішенні, зміцнити його бажан­ня жити без тютюнового

Отримана інформація може бути дуже корисною і для абонента, і для кон­сультанта: як момент усвідомлення зна­чення куріння, розвінчання створених стереотипів, матеріал для подальших роз­думів та пошуку альтернатив.

УВАГА! Консультанту необхідно не тільки знати інформацію з цих проблем, але і відпрацювати особисті питання, по­в'язані з ними. Важливо брати участь у балінтовських групах, групах взаємодопо­моги під керівництвом психологів, прохо­дити індивідуальну психотерапію, спілку­ватися із супервізором!

диму. Його можна попередити про ті труднощі та негаразди, які, поза сумнівом, виникнуть після припинення куріння, але при цьому обов'язко­во потрібно нагадати та розказати про все те, що стане винагородою для курця та його близьких, коли з тютюном буде закінчено.

ЦІКАВО! У перші дні відмови від сигарет особливо може допікати бажання закурити. У цей час важливо вистояти перед цією спокусою, утриматися від бодай одної сигарети. У такій ситуації може стати ко­рисним правило "СТОП", яке досить легко запам'ятати:

Стриматися - не поспішати відкривати пачку сигарет, яка див­ним чином може опинитись у вас в руках: гостре бажання триває до декількох хвилин і минає, незалежно від того, закурила людина чи ні.

Тричі повільно зробити вдих-видих - ця вправа дозволить подола­ти стрес.

Озирнутися навколо себе, спробувати бути уважним до найдріб- ніших деталей довкілля. Розмова з кимось, хто в цей час поблизу, також допоможе відволікшись.

Пити воду - зробити маленький ковток, потримати воду в роті, аби відчути її смак. До речі, нікотин розчиняється у воді: чим більше води вип'єте, тим швидше позбавиться організм нікотину.

Аналізуючи попередній досвід абонента щодо відмови від куріння, важливо приділити увагу таким моментам: термін, протягом якого вдало­ся не курити; що допомагало долати бажання закурити; за яких обставин виникала спокуса закурити; яка ситуація спровокувала початок куріння; як можна було б справитись із ситуацією спонуки (альтернатива).

ЦІКАВО! Існує два основних способи відмови від тютюнопаління:

Поступове зменшення викурюваних сигарет - від звичної кількості до нуля.

Раптова відмова від куріння з попереднім знищенням усіх його ат­рибутів (більш ефективний, ніж перший).

4.3.2. Консультування абонентів з питань алкогольної за­лежності

При консультуванні осіб, які зловживають алкогольними напоями, потрібно враховувати такі особливості їхньої особистості: зниження здат­ності до перенесення труднощів, комплекс неповноцінності, інфантильність; відносна інтелектуальна недостатність.

Під час телефонного консультування на перший план можуть вийти фінансові, професійні, економічні або побутові проблеми, за фасадом яких приховується справжня причина. Щоб вижити в "алкогольній сім'ї", дорослі та діти грають певні ролі. Звичайно, "п'єсу" замовляє і виконує основну роль - "головний герой" - залежний. Саме він диктує іншим учасникам дії суворі правила, які приймаються і обов'язково виконуються. У цій виставі існують інші ролі: "цап відбувайло", "втрачене дитя", "талісман" тощо. Для лікування хво­рого та членів сім'ї потрібно визначити роль кожного з них.

Як консультувати дружину алкоголіка?

Перш за все слід використовувати всі принципи активного вислухо­вування. Не бажано ініціювати обговорення алкогольних проблем у сім'ї. Якщо абонент сам почне розповідати про ці проблеми, тоді необхідно з'ясувати ці складнощі. Розпитувати треба тактовно, усвідомлюючи, що

пряме втручання викликає не- гативізм і розмова буде обірвана. Часто дружина зви­нувачує себе у пияцтві чоло­віка. Тому консультанту слід довести їй, що це не­безпечна, помилкова думка; жінці потрібно будувати свої стосунки з чоловіком так, щоб він сам відчував відповідальність за свої вчинки. Під час розмови важливо спонукати жінку на отримання по­дальшої очної допомоги (індивідуальні очні консультації, групова ро­бота) від інших фахівців (психолога, психотерапевта, соціального пра­цівника, юриста).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)