АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Специфіка розмов з дітьми та підлітками з родин алкоголіків

Читайте также:
  1. GT-R V-Spec — Дополнительные аэродинамические части, вентиляционные каналы для тормозов, аэродинамический диффузор.
  2. III. Розгляд звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення
  3. Агротехника выращивания красной смородины.
  4. Анализатор – это сложная нейродинамическая система, которая представляет собой афферентную часть рефлекторного аппарата.
  5. Англосаксонська поема «Беовульф». Специфіка епічного образу героя.
  6. Антропогенез. Споры о возрасте человека и его прародине.
  7. Арттерапія в роботі з обдарованими дітьми як метод діагностики обдарованості
  8. Архітектурна специфіка розосереджених та однорангових мереж
  9. Аэродинамика зданий. Понятие аэродинамического коэффициента
  10. Аэродинамический расчет воздуховодов. Этапы расчета.
  11. Биологические особенности красной смородины.
  12. Благодаря этому произведению, дети воспитывают в себе любовь к родине и к своим близким людям.

Кризові ситуації, пов'язані з насильством чи сексуальним надуживанням, в яких опиняються діти, часто відбуваються в родинах алкоголіків. Тому бесіди з підлітками, коли вони розповідають про алкогольні проблеми в сім'ях, мають свою особливість.

Таку або подібну до цієї інформацію обов'язково мають почути діти алкоголіків:

· Дуже добре, що вирішили подзвонити і поговорити про цю ситуацію чи свої почуття.

· Ти не винен (винна), що тато чи мама п'ють.

· Багато твоїх однолітків відчувають такі самі почуття і знаходяться в такій ситуації.

· Не потрібно приховувати той факт, що хтось з батьків п'є.

· Ти маєш право на допомогу.

· Шукати допомогу можна як у своїх найближчих членів родини, так і в учителів, священнослужителів, лікарів, службах, що опікуються дітьми.

· Шукати допомогу необхідно.

· Не залишайся наодинці зі своїми думками та почуттями.

· Пам'ятай, завжди є хтось, здатний тобі допомогти.

· Якщо діти потерпають від сексуального насильства з боку близьких осіб, вони мають почути таке:

· Добре, що вирішила розповісти про свої переживання.

· Ти не винна в тому, що сталось.

· Твої страхи, розчарування, погане самопочуття, апатія, кошмарні сни - нормальні прояви в подібних ситуаціях, і вони через деякий час минають.

· Твоє тіло залишається невинним, незалежно від того, що з ним сталось.

· Ти не єдина дитина, з якою таке трапилось.

· На жаль, таке інколи трапляється і з іншими.

· Така поведінка з боку дорослої особи є злочином.

· Було б добре, якби ти мала когось із дорослих в твоєму оточенні, кому могла б про все розповісти.

· Добре, якщо в твоєму оточенні є люди, яким можеш довіряти.

· Пошукай таких людей, яким довіряєш.

· Обов'язково розкажи цим близьким людям про те, що сталося.

5.2. Гендерні відмінності в консультаційному процесі

Будь-хто з телефонних консультантів може підтвердити той факт, що в його роботі досить часто простежується як статева диференціація клієнтів за типами звертань, так і відмінності у змісті безпосередньої психологічної допомоги, орієнтованої на чоловічу або жіночу стать.

Доцільно наголосити на науково доведеному висновку, що саме сус пільно-культурне оточення "винне" в "маскулінізації" чи "фемінізації" особливостей телефонного консультування. Тобто стереотипізованість соціальних очікувань щодо громадського статусу, виконання чоловіками і жінками професійних і сімейних ролей вважають головним чинником статевої диференціації типів звертань та тактики телефонного консультування.

Серед чоловіків найчастіше діагностують розлади поведінки (що вперше виникають у підлітковому віці), а також антисоціальні, обсесивно- компульсивні та нарцисичні особистіші розлади, парафілії, розлади конт-ролю імпульсів (особливо інтермітуючу експлозивність та патологічну азартність) тощо. Переважно жіночого характеру набувають, згідно з статистичними даними, розлади, пов'язані з їжею (анорексія та булімія), настроєм, тривожністю (зокрема паніка, агорафобія), соматизацією тривоги, межовим, істероїдним, залежним, особистісними розладами тощо.

Хоча майже не зустрічається симптоматика психічних та поведінкових розладів, які трапляються виключно серед чоловічої або жіночої статі, консультант має брати до уваги статеву співвіднесеність найбільш поширених з них, оскільки останні найчастіше виступають мотиваційною основою телефонних звертань як з боку потерпілих - "жертв" психічного насилля, так і з боку його носіїв. Наприклад, особи жіночої статі звертаються за консультацією з приводу депресій удвічі частіше, ніж чоловічої.

Оскільки причини кризових ситуацій та їх сприйняття чоловіками і жінками відрізняються, вони немов би вимагають різних підходів до консультаційної допомоги. З точки зору теорії научіння депресію у жінок зумовлюють переважно два чинники - безпомічність як наслідок виконаня традиційних гендерних ролей та пасивність щодо контролю власного життя. Якщо чоловіки прагнуть позбавитись від депресій в активний спосіб, через заняття, які відволікають від болючих роздумів, то жінки - поглибленням самоаналізу, самоїдством, переживанням почуття провини. Поведінковий підхід в консультуванні базується на тому, що жінки більшою мірою відчувають брак позитивного підкріплення, що збільшує їхню залежність від негативних подій. Застосовуючи постулати поведінкового підходу до аналізу соціальних ролей жіноцтва, можна дійти висновку, що жертовність прекрасної половини людства заради кар'єри чоловіка, виховання дітей, а пізніше і онуків сприймається соціумом як належне, звичне у поведінці. При цьому подвійна зайнятість жінки, рутинна хатня робота, яка (на відміну від професійної) майже не має кінця, підвищує ризик депресій. Не випадково, поведінкова терапія розладів настрою зосереджує увагу на зміні способу життя жінки, збільшенні в ньому кількості позитивних підкріплень, навчанні новим навичкам включення в бажані сфери взаємодії з соціумом.

Депресія - результат безпорадності, пасивності, вихованої в особі жіночої статі ще з дитячих років, привчання її до виконання ролей другого плану, витіснення з усіх сфер влади, обмеження життєвого простору. Психологія жінки лишається орієнтованою переважно на сімейні, побутові ролі, тобто на емоційно-регулюючу діяльність у замкнутому соціальному просторі, а чоловіка - на виконання професійних, соціальних ролей, тобто на предметно-інструментальну діяльність у колі людських контактів. Не випадково, що консультування чоловіків часто сфокусоване на пошуку соціальної підтримки, копіюванні їхньої звички відреагувати на стрес агресивними та імпульсивними вчинками, особливо під впливом алкоголю.

Алкогольна залежність жіноцтва коригується значно важче, ніж чоловіча. Якщо по допомогу звертаються такі жінки, то слід зважати на те, що вони, як правило, не можуть покластися на підтримку соціального оточення - чоловіка чи подруги, залишаючись сам на сам наодинці зі своїми емоційними проблемами.

УВАГА! Акцент у консультаційному процесі робиться на самостійності прийняття рішень, здатності жінки керувати власним життям.

Статеві відмінності в поширенні психічних розладів, спричинених вживанням психоактивних речовин, хоча і демонструють стабільність показників для чоловічої популяції (в Європі та Америці, наприклад, співвідношення чоловіків і жінок дорівнює 4:1, проте засвідчують неухильне зростання алкогольної залежності серед жінок.

Значний контингент жінок, що звертаються по екстрену допомогу телефону довіри, - жертви психічного і фізичного насильства. Синдром залежності жінки - один із результатів та передумов таких звертань. Він проявляється в слабкості, хибкості Я жінки, в дифузній самоідентифікації, і як наслідок - у маніпулятивному стилі спілкування з нею її сім'ї, близьких, начальства на роботі. Саме дифузна тендерна ідентичність, запрограмована соціумом, часто зумовлює у працюючих жінок почу ття провини, внутрішнього конфлікту між Я-дружиною, матір'ю та Я-професіо-налом.

Жінки, орієнтовані не лише на традиційні тендерні ролі, частіше звертаються по консультаційну допомогу не як жертви, а як люди, які прагнуть дружньої підтримки. Жінки із залежним особистісним розладом найчастіше підпадають під "гарячу руку" чоловіка. Загальна картина залежності, підкорюваності, що має місце в різних життєвих контекстах, визначається такими ознаками, як неможливість прийняти пересічне рішення без надмірної кількості порад або заспокоювань з боку консультанта, психологічної готовності жінки прийняти сторонніми людьми важливі для себе рішення, а також виконувати неприємні або принизливі справи лише для того, щоб не бути покинутою значущим для неї іншим.

Усвідомлюючи вплив тендерних стереотипів на визначення причин виникнення тих чи інших психічних станів та їх усунення в процесі консультаційної роботи з клієнтом, консультантам слід звернути увагу на власні свідомі чи підсвідомі статеві упередження.

Телефонний консультант має, по-перше, бути певним щодо своїх гендерних орієнтацій і, якими б вони не були, сповідувати в роботі з клієнтами егалітарну тендерну ідеологію рівності прав, обов'язків, виконуваних соціальних ролей та особистісних домагань незалежно від статі. Навернення клієнтів до традиційного розподілу статевих ролей (наприклад, він заробляє, забезпечує добробут сім'ї, вона є її берегинею та займається домогосподарством) за рахунок егалітарних соціальних конструктів поведінки однаково непродуктивно як для психічного здоров'я жінок, так і чоловіків, оскільки звужує сфери особистісної самореалізації.

Клієнт: "...Дружина постійно дорікає мені, що на мою зарплатню вона може купити тільки дірку з бублика".

Консультант: "У неї гарне почуття гумору. А Ви не пробували підшукати більш оплачувану роботу чи знайти додатковий заробіток?". 

(Кращий варіант: Консультант: "Таке почуття гумору свідчить про розум Вашої дружини. Ви не пробували обговорити з нею можливі шляхи збільшення сімейного бюджету?").

У процесі надання консультаційної допомоги слід зважати на поширеність статево-рольових стереотипів, які на підсвідомому рівні можуть породжувати в консультанта приписи чи настановлення на типову "мас кулінність" чи "фемінність" життєвої ситуації клієнта та шляхи її розв'язання.

Прикладом статевоспіввіднесеного "прив'язування" клієнта до стереотипу, що основне джерело дисгармонійних станів жінки - це сім'я, а чоловіка - сфера суспільних стосунків, може слугувати такий діалог.

Консультант: "Отже, я вже багато чого дізналася про Вас. Вам майже 23, Ви вже другий тиждень як відчуваєте апатію, втрату інтересу до звичних обов'язків, улюблених справ, і навіть власна дитина викликає у Вас роздратування своїми запитаннями. У розмові по телефону я відчуваю, як Ви ледь стримуєте сльози. Це так?".

Клієнтка: "Все правильно" (плаче).

Консультант: "Ви заміжня? Це часом не через чоловіка? Він Вас чимось образив?".

Клієнтка: "До чого тут він? Справа в мені, тільки в мені!".

(Кращий варіант: Консультант: "Чи хтось з оточуючих Вас близьких чи знайомих людей причетний до такого Вашого настрою?").

Тендерний підхід в консультаційному процесі передбачає рівність статей в пошуку виходу із скрутної ситуації шляхом вибору, здійсненого самодостатньою особистістю, а не просто чоловіком

Проте на практиці представниць жіночої статі орієнтують на очищення душі і серця, на обговорення проблеми зі значущою для них особою, а чоловічої - на полегшення своїх емоцій через рухову, ігрову експресію, зміну характеру діяльності.

ВАЖЛИВО! Бути клієнтом жіночої чи чоловічої статі автоматично не означає відповідати найпоширенішим стереотипним уявленням про належну чи неналежну гендерну поведінку та відповідну її корекцію.

Отже, консультаційний процес має сприяти самореалізації клієнта (клієнтки), реалістичному аналізу його (її) ролей, в тому числі втрачених, які можна відновити або набути в майбутньому більш конструктивним шляхом, розвитку відчуття конторолю за виконанням бажаних соціальних функцій. 

Сучасні особливості консультування за типами звертань все ще зазнають значного впливу тендерного фактора. Нерівномірна поширеність окремих видів психічних та поведінкових розладів серед статей свідчить не про різну до них схильність, а про відмінності в соціальних передумовах їх виникнення. Це, насамперед, емоційна реакція на перевантаження і стреси, пов'язані з подвійною зайнятістю жіноцтва, на витискування чоловіків зі сфери домогосподарювання та виховання дітей, на фрустрацію багатьох базових та соціогенних людських потреб в українському соціумі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)