АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Музика може лікувати

Читайте также:
  1. Музика до художніх, телевізійних, документальних кінофільмів, серіалів, мультфільмів, театральних вистав

Чому музика займає таке значне місце в нашому житті? Платон і Арістотель вважали музичну терапію ліками, цілющим не лише тіло, а й душу. Сучасні дослідження показали, що людське тіло перебуває в постійній музичної вібрації. Тільки наше вухо розрізняє 1378 різних тонів в різних діапазонах, і навіть самі незначні зміни в їхній частоті впливають на стан наших внутрішніх органів.

Вчені встановили, що музика сприймається різними зонами людського мозку. Розшифрувавши комп'ютерні томограми, дослідники склали «музичну карту мозку», де з'ясувалося, наприклад, що інтервал або кладн тонічний тризвук сприймаються тільки лобовими частками головного мозку, що відповідають за наші позитивні емоції.

Слухання музики

Музика, яка звучить фоном, сприяє зняттю нервової напруги.

Розвиток здібностей до сприйняття, яке впливає на загальний стан організму, викликає реакції, пов'язані зі зміною кровообігу, дихання, допомагає викликати або послабити напругу, збудження.

Під час слухання створюються умови для емоціонального спілкування, вживання в образ, морального переживання, тобто вирішуються завдання психологічні, моральні, творчі, що веде до духовного вдосконалення.

Давайте дітям можливість слухати музику. Добре було б придбати для цього аудіопристрій. Записуйте різну музику, привчаючи вуха малюків до різних жанрів: класичної музики різних періодів, джазу, популярних естрадних пісень, народної музики, звучання простих і складних, симфонічних, народних і сучасних електронних музичних інструментів.

ВИКОРИСТОВУЙТЕ РІЗНІ ВИДИ СПРИЙМАННЯ МУЗИКИ НА СЛУХ. Розрізняють три види музичного сприймання: п а с и в н е, коли дитина чує звук радіо, але зайнята іншим; ч а с т к о в о а к т и в н е – малюк слухає і водночас думає про щось своє: музика в цьому разі є для нього джерелом емоційного стану, натхнення; і, нарешті, а к т и в н е, коли дитина намагається виконувати ту чи іншу пісеньку, співає уривки з неї, помічає, коли співають неправильно. Зрозуміло, клад останній вид сприймання музики слід розвивати, оскільки ніякий інструмент не замінить дитячі переживання безпосередньої участі в творенні музичних звуків за допомогою власного голосу, власних відчуттів.

Основні критерії добору музичних творів для слухання музики в групі дітей старшого віку:

• Веселий характер (мажорна тональність твору, або елегійні мелодії);

• Спокійний темп;

• Мелодійність;

• Яскраві інструментальні тембри;

• Якість виконання.

Пропонуючи музичний кладно для вивчення важливо враховувати обсяг слухової уваги дітей обраної вікової категорії: 2-3-річні діти здатні уважно слухати музику 1-1,5 хв; 4-річні діти — близько 1,5-2 хв; 5-6-річні діти — до З кл.

Щоб уникнути перевтоми, тривалість безперервного активного слухання музики дітьми старшого дошкільного віку не повинна перевищувати 10 хв для класичної музики і 4-5 хв для естрадно-джазової, тривалість безперервного кладно ор слухання для дітей старшого дошкільного віку — не більше 30 хв.

Систематичне поглиблене слухання музики сприяє тому, що увага дітей стає стійкішою, а вони самі – більш посидючими, поліпшується їхня пам’ять, розвивається мислення та виникає бажання слухати музичні твори.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)