АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Музична терапія. Унікальність музичного звуку. Практичні заняття

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. Антибактеріальна терапія.
  4. АНТИБАКТЕРІАЛЬНА ТЕРАПІЯ.
  5. Вcеукраїнського конкурсу-фестивалю сучасного музичного та вокального мистецтва
  6. Вивчення нового заняття.
  7. Домінантне заняття на основі музично – дидактичної гри «Музична абетка»
  8. Завдання 12 – 14 передбачають виконання вправ, що засвідчать практичні уміння студента. Виконання кожного завдання оцінюється від нуля до чотирьох балів.
  9. ІІ. ПРАКТИЧНІ ПИТАННЯ
  10. Інтенсивна терапія.
  11. Інформаційне забезпечення заняття.
  12. Інформаційне забезпечення заняття.

Ми живемо в світі, наповненому звуками чутними і нечутними, тихими і гучними, незвичайними і знайомими, музичними та шумовими, хаотичними і впорядкованими, звуками заспокійливими і дратівливими, цілющими і тими,що підривають здоров'я …

Термін «музикотерапія» має греко-латинське походження і в перекладі означає «зцілення музикою». Музична терапія застосовувалася в Давньому Єгипті і Стародавній Індії. Також, згадки про музикотерапію можна зустріти в міфах Стародавньої Греції, де царя Давида лікували звуками арфи.

В античних джерелах знаходиться безліч свідчень, які говорять про чудеса, що сталися від впливу музики. Найвидатніший лікар стародавності Авіценна тисячі років тому лікував музикою психічні захворювання. А лікар Асклепіда звуками музики усмиряв розбрати і звуками труби відновлював слух. Сприйняття музики, на думку стародавніх греків і римлян, сприяло кладно травлення. Цілющі впливу звучання певних музичних інструментів відзначав Демокріт і рекомендував слухати флейту для зцілення при смертельних інфекціях. Піфагор взагалі рекомендував музику «як панацею для тіла і душі». Нідерландський композитор і теоретик XV в. І. Тінкторіс в знаменитому першому музичному словнику приписував музиці здатність виганяти смуток, пом'якшувати жорстокосердість, перемагати злу волю, радувати людей, зцілювати хворих, «робити душі праведними». У середні віки люди лікувалися музикою і намагалися використовувати її як метод наркозу … Що говорити, всі ви знаєте, як бабусі та прабабусі використовують колискові, частівки, потішки і пісеньки, щоб заспокоїти малюка.

Дослідження лікарів довели, що вже на п'ятому місяці внутрішньоутробного розвитку дитина слухає мамине серцебиття, чує її голос і музику, сам видає приглушені звуки – цим показує свою реакцію на гучність і ритм мелодії. Через нейроендокринну систему музика впливає практично на всі системи та органи малюка: змінюється частота дихання, тонус м'язів, моторика шлунка і кишечника. Т.ч. вагітність – це приголомшливий шанс вплинути на інтелект, творчі здібності малюка, дати поштовх до його пізнавальному і емоційному розвитку.

На початку ХХ ст. були проведені спеціальні дослідження впливу музики на дітей. Вчені педіатрії вирішили розробити наукові методи музикотерапії та їх першими пацієнтами стали недоношені діти у відділенні для новонароджених. Їм включали слухати класичну музику. Дитина відчувала себе значно краще, про що свідчили дані цитохимического аналізу, вимірювання тиску, пульсу, зміна ритмічності дихання до і після прослуховування.

Наприклад, у словацькій лікарні Кошице-Шаца, щоб допомогти набрати вагу новонародженим, використовують музичну терапію, при цьому, як стверджують лікарі, у народжених дітей знижуються стреси, вони стають спокійнішими, щоб краще спати. Для цього лікарі використовують і навушники і динаміки. Як правило, тривалість дії музичної терапії не більше 15-20 хвилин, 5 разів на день. І можна сказати, що багато матерів продовжують давати дітям слухати музику вже вдома, оскільки для дитини дуже важливий спокійний сон.

 

Представники класичної вітчизняної школи музикотерапії сходяться на думці, що краща музика для дитини – класична, але в обробці (для кращого сприйняття). Батькам зовсім необов’язково мати слух і хороший-голос, головне – співати пісні з ніжністю. Необхідно, щоб дитина чула материнський голос, звикав до нього. Після народження малюка слід продовжувати слухати музику після годування і перед сном. Наспівуйте дитині колискові – він буде набагато спокійніше, радісніше і емоційніше. Навіть найактивніші шалунишки, слухаючи музику, заспокоюються і розслабляються, бо чують давно знайоме і звичне. Включайте музику, коли ваш малюк вже ліг в ліжко.

Мами теж повинні навчитися чути музику. Релаксаційну, розслаблюючу і заспокійливу можна слухати, як вдень, так і ввечері, перед сном, в зручною, приємній обстановці. При цьому в кімнаті має бути приглушений, спокійний світло, потрібно зручно сісти або лягти і не забувати правильно дихати. Як правило, при музичних сеансах професіонали радять дихати не грудьми, як ми звикли, а животом і на рахунок десять видихати. Завдяки такому диханню повітря проникає в клітини організму і допомагає краще розслабитися.

Як правило, музика для слухання повинна підбиратися за особистими якостями дитини, але сучасні арт-терапевти підтверджують теорію, що на тип творчості насамперед впливає його сонячна характеристика, тобто знак Зодіаку. Коли ми народжуємося, зірки і планети займають певне положення у всесвіті. Звуки і гармонії цих небесних тіл на момент нашого народження закладаються і живуть в нас.

Музика для ОВНІВ. М’яко виконується на синтезаторі, гітарі або перкусії; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від хвороб голови, різних органів всередині неї, а так само хвороб очей.

 

Музика для ТЕЛЬЦІВ. М’яко виконується на фортепіано; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від хвороб горла, вух, різного виду алергій.

Музика для БЛИЗНЮКІВ. М’яко виконується на флейті, саксофоні; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від пневмонії, бронхіту, астми.

Музика для РАКІВ. М’яко виконується на фортепіано та барабанах; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення різного виду кашлю, від хвороб пов’язаних з порушенням травлення, бореться з каменями в жовчному міхурі.

Музика для ЛЬВІВ. М’яко виконується на фортепіано, флейті, гітарі; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від хвороб серця та хребта, від хвороб пов’язаних із захворюваннями крові,.

Музика для ДІВ. М’яко виконується на арфі; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від хвороб печінки, кишечника і селезінки.

Музика для ВАГІВ. М’яко виконується на фортепіано, флейті; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від хвороб нирок і різного виду шкірних захворювань.

Музика для СКОРПІОНІВ. М’яко виконується на фортепіано; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від хвороб нирок, носоглотки (аденоїди) і різного виду застуд.

Музика для СТРІЛЬЦІВ. М’яко виконується на фортепіано, гітарі; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від хвороб кісток.

Музика для КОЗЕРОГІВ. М’яко виконується на флейті, а також за допомогою голосу – вокал; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення шкірними захворювань і бореться з хворобами, пов’язаними з порушенням травлення.

Музика для ВОДОЛІЇВ. М’яко виконується на акордеоні; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від хвороб, що викликають порушення серцевої діяльності.

Музика для РИБ. М’яко виконується на клавішних; служить засобом для лікування, використовуваним для зцілення від білої гарячки і хвороб, пов’язаних з кишковими захворюваннями.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)