АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття про загальну психологію

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  3. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Акціонерне товариство: поняття і види.
  6. Апарат держави: поняття та структура
  7. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  8. Вибори як основне поняття соціології виборчого процесу
  9. Визначення поняття «філософія».Предмет філософії, методи та її значення.
  10. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  11. Визначити відношення між поняттями
  12. Виробничі кооперативи: поняття, види, особливості створення та діяльності.


Особливе місце серед інших галузей психології займає так звана загальна психологія. Вона не є такою гілкою психологічної науки, яка могла б бути поставлена в один ряд з педагогічною, юридичною, медичною, військовою, порівняльною психологією і так далі Загальна психологія, - це особливе найменування, що вживається для характеристики найбільш загальних закономірностей, що виявляються психологією, методів вивчення, якими користується ця наука, теоретичних принципів, яких вона дотримується, основних наукових понять, що увійшли до її ужитку. Лише абстрагуючись від конкретних досліджень, здійснюваних в галузях психології, перерахованих вище, можна виявити і описати ці загальні принципи, методи, закономірності і поняття. Загальна психологія інколи іменується теоретичною і експериментальною психологією. У її завдання входить розробка проблем методології і історії психології, теорії і методів дослідження найбільш загальних законів виникнення, розвитку і буття психічних явищ. Загальна психологія вивчає пізнавальну і практичну діяльність; загальні закономірності відчуттів, сприйнять, пам'яті, уяви, мислення, психічну саморегуляцію; диференціально-психологічні особливості особи людини; характер і темперамент, переважаючі мотиви поведінки і так далі Результати досліджень в області загальної психології - фундаментальна основа розвитку всіх галузей і розділів психологічної науки.

До психічних процесів зазвичай відносять пізнавальні процеси: відчуття і сприйняття як віддзеркалення предметів, що безпосередньо діють на органи чуття, подразників; пам'ять як віддзеркалення дійсності, що поновлюється; уява і мислення як узагальнене і перероблене в свідомості людини віддзеркалення властивостей дійсності, які недоступні безпосередньому пізнанню; вольові процеси (пробудження потреб, виникнення мотивів або спонук діяти певним чином, ухвалення рішень і їх виконання); емоційні процеси (виникнення відчуттів, їх динаміка залежно від задоволення потреби і т. д.). До психічних станів відносять прояву відчуттів (настрій, афекти), уваги (зосередженість, неуважність), волі (упевненість, невпевненість), мислення (сумнів) і так далі До психічних властивостей, або особливостей, людину відносять якості його розуму, мислення, стійкі особливості його вольової сфери, що закріпилися в характері, темпераменті, здібностях; укорінені і знов виникаючі спонуки діяти певним чином, властивості відчуттів (запальність, сентиментальність) і так далі.
Розділення всіх проявів психіки на вказані три категорії вельми умовно. Поняття "Психічний процес " підкреслює процессуальность, динаміку факту, що встановлюється психологією. Поняття "Психічний стан" характеризує статичний момент, відносну постійність психічного факту. Поняття "Психічна особливість", або "психічна властивість", виражає стійкість психічного факту, його закріплену і повторюваність в структурі особи. Один і той же психічний факт, наприклад афект, тобто бурхливий і короткочасний емоційний спалах, з повним правом може бути охарактеризований і як психічний процес (оскільки в нім виражена динаміка розвитку відчуттів, виявлені стадії, що послідовно змінюють один одного), і як психічний стан (оскільки він представляє характеристику психічної діяльності за певний період часу), і як прояв психічних особливостей людини (оскільки тут виявляється така риса особи, як запальність, гнівлива, нестриманість).

Найбільш правильна дорога розгляду основних питань загальної психології відкриває принцип, запропонований вище для виявлення структури всієї сучасної психології, - принцип розвитку свідомості особи в її діяльності. Саме він має бути основою для викладу загальній психології. Цей принцип висуває на перший план дослідження особи і діяльності і аналіз їх найважливіших психічних проявів; розгляд пізнавальної, емоційної і вольової сфери особи і діяльності людини, що закінчується характеристикою його найважливіших індивідуально-психологічних особливостей (темпераменту, характеру, здібностей).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)