АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції та механізми політичного лідерства

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  3. Анотування статті суспільно-політичного змісту
  4. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  5. АПК , його функції та структура
  6. БАНКИ, ЇХ ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ. НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ.
  7. В період діяльності якої школи вперше було визначено функції мене-ту?
  8. Взяття шлункового вмісту для дослідження секреторної функції шлунка (пацієнт може допомагати медичному працівникові, поведінка адекватна)
  9. Визначення геш-функції. Побудова геш-функції, виходячи з блочного шифра.
  10. Визначення феномену політичного лідерства
  11. Вимоги до побудови комерційних служб та їх функції.
  12. Відносинах. Господарські суди, їх функції та

Американський історик Р. Такер виділяє три основні фази-функції в діяльності лідерів:

1) функція оцінки: від лідера завжди чекають об'єктивної, мудрої, а головне - своєчасної оцінки подій;

2) функція наказу: лідер пропонує певну політичну лінію, тобто напрям дій, який вирішуватиме проблемну ситуацію в інтересах групи;

3) мобілізуюча функція: лідер покликаний досягти підтримки групою даного ним визначення її становища і запропонованого плану дій.

Інші дослідники виокремлюють функції, які характеризують спрямованість зусиль лідера:

- інтегративну - об'єднання інтересів певних верств населення навколо конкретної політичної програми;

- координаційну - координація діяльності трьох владних інститутів - парламенту, адміністрації, суду;

- прагматичну - втілення цілей і завдань, що стоять перед суспільством, у конкретні програми дій.

Відповідно до компетенції лідера він здійснює певний вплив на своїх прихильників через такі функції:

- трансформативну - вибір оптимальної форми впливу на реальність - революції чи еволюції для втілення у життя головної мети. Відповідно до цих форм впливу на історичний процес суб'єкти політики поділяються на революціонерів, які борються за ідеали, та еволюціонерів, які борються за людей. Революціонери звертаються до буття заради перетворень, еволюціонери - заради існування;

В умовах відносної стабільності суспільства коло функцій політичного лідера суттєво розширюється і виникає необхідність у комунікативній, новаторській, організаторській, координаційній, інтегративній функції.

Комунікативна - передбачає відображення всіх потреб та інтересів людей як у політичних маніфестах і програмах політичних лідерів, так і в їх практичній діяльності. Політичний лідер забезпечує зв'язок між масами й політичними інститутами, між самими політичними інститутами, у тому числі між очолюваними лідерами вищими органами держави - парламентом, урядом, главою держави, вищими судами. Завдяки лідерам відбувається координація та узгодження дій усіх суб'єктів політики.

Новаторська означає, що політичний лідер свідомо вносить нові конструктивні ідеї соціального розвитку суспільства. Він формулює нові соціальні цілі й завдання, обґрунтовує стратегічні пріоритети й тактичні засоби їх досягнення і розв'язання. Пропонує щось нове порівняно зі своїми попередниками, переконує оточення у перевагах поставлених ним цілей, пропонованих методів і засобів їх досягнення.

Організаторська вимагає мобілізації народу на втілення політичних програм, рішень у життя, включає формування кадрів і згуртування прибічників реформи. Щоб організувати і спрямувати дії мас, політичний лідер повинен мати організаторські здібності, вміти завойовувати довіру мас, вести їх за собою.

Координаційна функція є продовженням організаторської і спрямована на координацію і узгодження дій всіх суб'єктів політичних перетворень - інститутів і органів влади, а також практичних виконавців рішень.

Інтегративна функція політичного лідера полягає в тому, що програма лідера має передбачати задоволення інтересів і потреб кожної групи населення тієї чи іншої території. Інтегративна функція спрямована на підтримку цілісності і стабільності суспільства, громадянського миру і злагоди, єдності політичних сил, згуртованості всіх соціальних груп.

Отже, функції, виконувані політичними лідерами, багато в чому визначаються тими цілями, які вони ставлять, та ситуацією, в якій їм доводиться діяти.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)