АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Предмет метод і завдання економічної статистики

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. I. Предмет договора
  3. I. Предмет Договора
  4. I. ПРЕДМЕТ И МЕТОД
  5. I. Предмет исследования
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. Документация как элемент метода бухгалтерского учета
  8. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
  9. II. Методична робота.
  10. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  11. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  12. III. Mix-методики.

Предметом економічної статистики є кількісні і якісні відношення масових суспільно-економічних явищ. Висвітлення проявлення і дії економічних законів і категорій в конкретних умовах місця і часу дає змогу економічній статистиці не тільки ілюструвати економічну дійсність цифрами, але і встановлювати нові висновки та положення, вступаючи важливим засобом пізнання тенденції та закономірностей розвитку економічних та соціальних процесів.

Економічна статистика ґрунтується на методології теорії статистики, використовуючи при вивченні дійсності всі статистичні методи та способи опрацювання даних: групувань статистичних даних та їх табличного і графічного зображення; відносних та середніх величин; показників варіації; регресійного, кореляційного і дисперсійного аналізу; статистичних рівнянь залежностей; статистичних індексів; показників динаміки тощо.

Завдання економічної статистики пов’язане із вивчення стану всіх галузей економіки, забезпечення інформацією, аналіз структури економіки і технічно-економічних зрушень в ній, аналіз даних і оцінка екстенсивних та інтенсивних чинників розвитку економіки та її галузей, виявлення взаємозв’язку і пропорцій у суспільному виробництві, оцінка резервів росту суспільного виробництва, характеристика стану соціально-економічного розвитку країни у міждержавному порівняні.

 

3. Основні статистичні класифікації

Ста­ти­с­ти­ч­ні кла­си­фі­ка­ції – це си­с­те­ма­ти­ч­ний роз­по­діл явищ і об’­єк­тів на пе­в­ні се­к­ції, гру­пи, кла­си, по­зи­ції, ви­ди на ґру­н­ті їх по­ді­б­но­с­ті або роз­бі­ж­но­с­тей на від­мі­ну від гру­пу­вань, кла­си­фі­ка­ції пе­ред­ба­ча­ють більш по­вний, роз­ши­ре­ний по­діл су­ку­п­но­с­ті об’­єк­тів, який роз­гля­да­єть­ся, як ста­ти­с­ти­ч­ний ста­н­дарт і є обо­в’я­з­ко­вим для ви­ко­ри­с­тан­ня в прак­ти­ч­ній ді­я­ль­но­с­ті і як пра­ви­ло за­твер­джу­єть­ся центра­ль­ним ста­ти­с­ти­ч­ним ві­дом­ством.

Ос­но­в­ні на­ці­о­на­ль­ні ста­ти­с­ти­ч­ні кла­си­фі­ка­ції в Укра­ї­ні:

1)КВЕД; 2)Кла­си­фі­ка­тор про­фе­сій; 3)Клас-р форм вла­с­но­с­ті; 4)Клас-р ор­га­ні­за­цій­но-­пра­во­вих форм го­с­по­да­рю­ван­ня; 5)Клас-я то­ва­рів і по­слуг; 6)Клас-я дер­жав сві­ту; 7)Клас-я ва­лют; 8)Клас-я по­слуг зо­в­ні­ш­ньо­-еко­но­мі­ч­ної ді­я­ль­но­с­ті; 9)Клас-я то­ва­рів зо­в­ні­ш­ньо­-еко­но­мі­ч­ної ді­я­ль­но­с­ті; 10)Клас-я ад­мі­ні­с­т­ра­ти­в­но-­те­ри­то­рі­а­ль­ного уст­рою Укра­ї­ни; 11)Кла­сиф-я ор­га­нів управ­лін­ня та ін.

КВЕД скла­да­єть­ся із 17 се­к­цій, 31 під­се­к­ції, 60 роз­ді­лів, 222 груп, 503 кла­сів і 702 під­кла­сів.

КВЕД. Всі ви­ди еко­но­мі­ч­ної ді­я­ль­но­с­ті по­ді­ля­ють­ся на до­бу­в­ні, об­ро­б­ні та та­кі, що на­да­ють по­слу­ги. До до­бу­в­них-з ко­дом А,В,С; до об­ро­б­ної-­це Д та І. Ті, що на­да­ють по­слу­ги – всі ін­ші.

А – сіль­сь­ке гос-­во; В – ри­б­на; С – до­бу­в­на; Д – об­ро­б­на про­ми­с­ло­вість; І – вир-­во еле­к­т­ро­ене­р­гії, га­зу і во­ди.

Впро­в-ня КВЕД в Укра­ї­ні за­без­пе­чує:

1) мо­ж­ли­вість по­рі­в­ня­ти на­ц-­ну ста­ти­с­ти­ч­ну ін­фо­р­ма­цію з між­на­ро­д­ною;

2) Ре­єст­ра­цію та об­лік під­-в та ор­га­ні­за­цій за ВЕД в єди­но­му дер­жа­в­но­му ре­єст­рі під­-в та ор­га­ні­за­цій;

3) Скла­дан­ня між­га­лу­зе­во­го ба­ла­н­су, вир-­ва та роз­по­ді­лу то­ва­рів та по­слуг від­по­ві­д­но до си­с­те­ми на­ц-х ра­ху­н­ків;

4) Про­ве­ден­ня ста­ти­с­ти­ч­них об­сте­жень екон. ді­я­ль­но­с­ті під­-в та ор­га­ні­за­цій і ана­ліз ста­ти­с­ти­ч­ної ін­фо­р­ма­ції на ма­к­ро- та мі­к­ро­рі­в­нях;

5) За­сто­су­ван­ня єди­ної ста­ти­с­ти­ч­ної те­р­мі­но­ло­гії та ви­зна­чень, що­до ста­ти­с­ти­ч­них оди­ниць при­йн­я­тих у Єв­ро­пей­сь­ко­му Со­ю­зі.

Іс­ну­ють ін­ші кла­сиф-ї

Кла­си­фі­ка­ція про­фе­сій:

1 роз­діл – За­ко­но­да­в­ці, ви­щі держ. слу­ж­бо­в­ці і ке­рі­в­ни­ки; 2 – Про­фе­сі­о­на­ли (ви­со­кий рів. заннь в ба­га­тьох га­лу­зях); 3 – Фа­хі­в­ці (…в од­ній або бі­ль­ше га­лу­зях на­у­ки – це мо­ло­д­ший спе­ці­а­ліст або ба­ка­лавр); 4 – Тех­ні­ч­ні слу­ж­бо­в­ці; 5 – Ро­бі­т­ни­ки в сфе­рі то­р­гі­в­лі та по­бу­то­вих по­слуг; 6 – Ква­ліф-­ні ро­бі­т­ни­ки сі­ла­сь­ко- та лі­со­вих го­с­по­дарств, ри­бо­роз­ві­д­ни­ків та ри­ба­ль­с­т­ва; 7 – Ква­ліф-­ні ро­бі­т­ни­ки з ін­стру­ме­н­том (впдо­бу­ван­ня ко­ри­с­них ко­па­лин та вир-­во); 8 – Опе­ра­то­ри та скла­да­ль­ни­ки уста­т­ку­ван­ня і ма­шин; 9 – Най­про­с­ті­ші про­фе­сі­ї.

Кла­сиф-я ор­га­ні­за­цій­но - пра­во­вих форм го­с­под-­ня: а) Су­б’єк­ти під­при­єм­ни­ць­кої ді­я­ль­но­с­ті (існ. >20 суб. На­при­клад: ін­див., сі­мей­не, при­ва­т­не, держ., ко­о­пер., оре­н­д­не, ак­ці­о­не­р­не, ТО та ін.).

б) Ор­га­ні­за­ції, що не за­йма­ють­ся під­при­єм­ни­ць­кою ді­я­ль­ні­с­тю (по­лі­т. пар­тії та ін.).

Кла­си­фі­ка­ція форм вла­с­но­с­ті:

1)При­ва­т­на; 2)Ко­ле­к­ти­в­на; 3)Дер­жа­в­на: за­га­ль­но­-де­р­жа­в­на та ко­му­на­ль­на;4)Вла­с­ність ін­ших дер­жав; 5)Вла­с­ність між­н-х ор­га­ні­за­цій та юрид. осіб ін. держ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)