АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність та класифікація основних виробничих фондів

Читайте также:
  1. Аналіз ефективності використання основних фондів
  2. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  3. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  4. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  5. Аналіз основних засобів
  6. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства
  7. Аналіз стану та ефективності використання основних засобів ставить на
  8. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  9. Аудит основних засобів
  10. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  11. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  12. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
Основні виробничі фонди промисловості - це засоби праці, що беруть участь у багатьох виробничих циклах, зберігаючи при цьому свою натуральну форму, а їхня вартість переноситься на виготовлену продукцію частинами в міру зношування. Статистичне управління класифікує основні фонди промисловості по наступних основних група: 1. Будівлі. До цієї групи відносять будівлі основних, допоміжних і обслуговуючих цехів, а також адміністративної будинку підприємств. 2. Споруди. Сюди входять підземні і відкриті гірські виробітки, нафтові і газові свердловини, гідротехнічної й іншої споруди. 3. Передатні пристрої. Це пристрої, за допомогою яких відбувається передача, наприклад, електричної або іншої енергії до місць її споживання. 4. Машини й устаткування. У цю групу входять усі види технологічного устаткування, а також первинні і вторинні двигуни. У даній групі виділяються дві підгрупи: а) силові машини й устаткування; б) робочи машини й устаткування. 5. Транспортні засоби. У їхній склад входять усі види транспортних засобів, у тому числі: цеховий, міжцеховий і міжзаводський транспорт, річковий і морський флот рибної промисловості, трубопровідний магістральний транспорт і т.д. 6. Інструмент, виробничий і господарський інвентар та інші основні фонди. Сюди відносять інструменти ріжучі, що давлять, ударні й інші; інвентар виробничого і господарського призначення, що сприяє полегшенню і створенню нормальних умов труда (устаткування контор, верстати,контейнери, інвентарна тара, предмети протипожежного призначення й ін.).

 

7. Статистика національного багатства.

Національне багатство (НБ) це сукупність ресурсів держави (власний капітал), які визначають її економічний поте-нціал

Статистика національного багатства це система показників, за допомогою яких вимірюють наявні та нагромаджені в країні цінності, призначені для підтримання безперервності та розширення процесу суспільного відтворення. Показники національного багатства за найважливішими елементами (у цілому і на душу населення) є найістотнішими характеристиками суспільно-еконо­мічного розвитку, досягнутого країною. Зрозуміло, що в статистиці національного багатства, де об’єднуються в окремі групи різнорідні елементи, можуть бути використані лише вартісні показники. Цей підхід не тягне за собою ускладнень при обчисленні обсягу та структури національного багатства. Адже в цьому разі використовуються моментні показники обсягу окремих матеріальних благ qi та відповідних їм цін рі за станом на одну й ту саму дату для всіх складових розрахунку, і ми дістаємо значення вартості національного багатства. Таку оцінку називають оцінкою в діючих цінах.

8. Методи обчислення ВВП

Для обчислення ВВП використовують три методи: виробничий, метод кінцевого використання (за витратами) і розподільчий метод (за доходами).

1. Виробничий метод Згідно з виробничим методом ВВП обчислюється як сума валової доданої вартості всіх галузей економіки плюс продуктові податки за мінусом субсидії. Це можна подати у вигляді формули:ВВП = Сума (ВВ - MB) + (ПП - С),де ВВ — валовий випуск окремих галузей;MB — матеріальні витрати окремих галузей;ПП — продуктові податки;С — субсидії;(ПП - С) — чисті продуктові податки. 2. Метод кінцевого використання Згідно з методом кінцевого використання (за витратами) ВВП обчислюється з методом кінцевого використання (за витратами) ВВП обчислюється як сума окремих елементів сукупних витрат, здійснених всередині країни і пов'язаних зі створенням кінцевого продукту та послуг. Для цього використовують таку формулу:ВВП = СВ + ВІ + ДЗ + ЧЕ,де СВ — споживчі витрати домашніх господарств, тобто населення;ВІ — валові внутрішні інвестиції приватного сектора економікиДЗ — державні закупки товарів і послуг з метою задоволення загальносуспільних потреб;ЧЕ —чистий експорт, тобто різниця між експортом і імпортом товарів та послуг (ЧЕ = Е - Ім). 3. Розподільчий метод Згідно з розподільчим методом (за доходами) ВВП — це сума первинних доходів, створених резидентами країни за рік. Для обчислення ВВП розподільчим методом використовують таку формулу:ВВП = ЗП + ВКП + ЗД + (НП - С), де ЗП — заробітна плата найманих працівників, включаючи відрахування до страхових фондів;ВКП — валовий корпоративний прибуток; він розподіляється на три частини: податок на корпоративний прибуток (ПКП), дивіденди (Д) та нерозподілений прибуток, як власне джерело інвестування виробництва, включаючи й амортизацію (НрП);ЗД — змішаний доход, тобто доход некорпоративного (індивідуального) бізнесу;НП — неприбуткові податки, що включають податки на продукти та інші податки на виробництво і імпорт;С — субсидії на продукти та інші субсидії, пов'язані з виробництвом і імпортом;(НП - С) — чисті неприбуткові податки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)