АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Утримання ПДФО із заробітної плати

Читайте также:
  1. Аналіз праці та її оплати.
  2. Бюджетникам підвищено зарплати
  3. Види і облік утримань із заробітної плати
  4. Випадки виплати компенсації за невикористану відпустку
  5. Відкладення, скорочення та припинення виплати допомог по безробіттю.
  6. Время платить. Татьяна Осипова
  7. Дайте характеристику формам і системам заробітної плати , визначте їх призначення та умови застосування.
  8. Державне регулювання виробництва і обігу сплати алкогольних напоїв та тютюнових виробів
  9. До якого виду господарсько-правових санкцій належить відмова покупця від прийняття і сплати товару неналежного асортименту?
  10. Екологічний податок. Платники, об’єкт і база оподаткування. Ставки податку. Порядок обчислення та строки сплати податку.
  11. ЕКОЛОГІЧНИЙ ПОДАТОК: ПЛАТНИКИ, ОБ’ЄКТИ, СТАВКИ, ПОРЯДОК ОПЛАТИ ТА ЗВІТНОСТІ
  12. За что вам платили в жизни и сколько?

Згідно із ст.162 ПКУ платниками податку є фізична особа – резидент, яка отримує доходи як з джерел їхнього походження в Україні, так і за її межами; фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи з джерела їхнього походження в Україні; податковий агент. Перелік виплат, які входять до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, встановлений п. 164.2 ПКУ. До цих виплат належать доходи у вигляді заробітної плати, нараховані платнику податку відповідно до умов трудового договору. На основі попереднього Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» важливо визначити, що розуміється під терміном «заробітна плата» для цілей обкладення ПДФО. Згідно з пп. 14.1.48 Податкового кодексу заробітна плата це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму [3]. Докладнішого переліку виплат, які обкладаються ПДФО у складі заробітної плати, а також посилань на будь-який документ, що містить такий перелік, ПКУ не подає. Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ), страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - на суму обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду. ЄСВ почав утримуватися з 01.01.2011 р. замість внесків до фондів страхування.

Під час нарахування доходів у будь-якій не грошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт.

Ставка ПДФО щодо доходів у формі заробітної плати становить 15 % бази оподаткування. У разі, якщо загальна сума доходів, отриманих платником податку у звітному податковому місяці, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, ставка податку складає 17 % суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 %. Як і раніше, платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП. У п. 169.2 ПКУ подані розміри ПСП, які тепер залежать від розміру ПМ, установленого законом на 1 січня звітного податкового року, а не від мінімальної заробітної плати, як було раніше за нормативами Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб». Загальний розмір ПСП становить 100 % від ПМ. Однак у Прикінцевих положеннях (п. 1 розділу ХІХ ПКУ) встановлено, що до 1 січня 2015 року ПСП надається в розмірі 50 % від ПМ, установленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Основною новацією в ПКУ вважаємо встановлення диференційованої ставки податку, оскільки згідно Закону України «Про ПДФО» від 2003 року загальна ставка ПДФО становила 15 %, але тепер для заробітної плати застосовується 15 % і 17 % залежно від розміру нарахованого доходу. Також в ПКУ зросла відповідальність податкових агентів, яких тепер прирівнюють до платників цього податку. Як і раніше, дохід, нарахований у вигляді заробітної плати, зменшується для цілей обкладення ПДФО на суму утриманого ЄСВ та суму ПСП. Проте, підстави для надання ПСП та її розміри в ПКУ дещо змінені.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)