АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етична думку XX в. Альберт Швейцер

Читайте также:
  1. Альберт Эйнштейн
  2. Выводы из случая маленького Альберта
  3. Для соціології релігії, на думку О. Конта, найважливішими є два
  4. Енергетична, демографічна і т. ін
  5. Естетична діяльність.
  6. естетична діяльність.
  7. Естетична діяльність.
  8. Етична думка 15 століття
  9. Етична думка в Україні XVII—XVIII ст. Етика Сковороди
  10. Етична проблематика в контексті новоєвропейського раціоналізму
  11. Загальнотеоретична характеристика органів законодавчої, виконавчої та судової влади

Альберт Швейцер (1875 - 1965) виклав своє етичне вчення в працях "Культура і етика", "Філософія релігії І. Канта" та інших. Швейцер виділяв у житті два періоду:

• егоїстичний період самоствердження - присвячений задоволенню приватних прагнень;

• моральний, християнський - період самозречення, служіння людям.

Чим більший уваги людина приділяв собі у першій половині життя, тим кращий він розвинув свої і тим паче корисний буде людям у другій частині життя.

Такий висновок Швейцер зробив основі свого життєвого досвіду: у віці 30 років він пожертвував благополучної життям і успішній кар'єрою заради місіонерської діяльність у Африці. Він побудував схему прийняття морального рішення (переходу до другого періоду життя):

• загальна ціннісна орієнтація, визначення мотивів;

• конкретне намір, оцінка протиборчих сил, вибір коштів досягнення;

• ухвалення рішення.

На думку Швейцера, недопустимими і неетичними є втручання у внутрішній світ людини, нав'язування своїх думок і оцінок. Людина має здійснювати ті вчинки, які може нести повну відповідальність.

Керівництво до дії є відчуття провини за благополучну егоїстичну життя. Швейцер стверджував, що урбанізовані жителі багатих розвинених держав наштовхуються на відповідальність за страждання народів третього світу. Найяскравішою рисою особистості Швейцера було подвижництво - безпосереднє служіння людям. Ознаки сподвижництва:

• допомогу у будь-яких умов і життєвих обставин;

• подвижник має перебувати у тих самих умовах, що ті, кому допомагає, терпіти таку ж потребу;

• діяльна допомогу (вона краще слів співчуття);

• вчинення очевидно гуманних дій;

• чистота мотивів допомоги (її нав'язують).

Людина ні використовувати нещастя інших для самоствердження, милування собою.

>Бескористное служіння людям є гарантією чесності.

Швейцер стверджував, що європейська культура перебуває у глибоку кризу. Його ознаки: панування матеріального над духовним, підпорядкування індивіда цілям суспільства.

Головною причиною кризи культури є криза світогляду який висловився в:

• песимістичний мисленні;

• втраті зв'язку з етичними ідеалами;

• прагнення до зовнішнім успіхам і добробуту;

• неглибокому обгрунтуванні етичного ідеалу.

Швейцер вважав за необхідне відновити зв'язок оптимістичного світогляду європейських людей етикою, обгрунтувати залежність світогляду від етики.

Швейцер писав: "...миро" іжизнеутверждениесоотнесено з етикою це є світоглядом культури". " Альберт Благоговіння перед життям" ідея, що містить разом миро- іжизнеутверждение і етику.

Світогляд етичного миро-, і життєствердності та її ідеали культури обгрунтовані в мисленні. Людина, з головою себе та свого місці у світі, стверджує себе, немов волю до життя серед інших.

У основі самоідентифікації лежить існування (а чи не думку). Існування виражено в волі до життя, стверджується як задоволення чи страждання, є дійсним предметом думки людини.

Воля до життя виявляє ставлення людини й навколишнього світу, наводить людини у діяльне стан.

Ставлення людини волі до житті може бути:

* негативним, протиприродним, необгрунтованим в логічному мисленні (може вилитись у самогубство);

* позитивним, природним (благоговіння перед життям). У особистості мислячої, етичної:

* воля до життя позитивна;

* діяльність іде благоговінням перед життям;

* твердження волі до життя є моральної завданням.

Основним принципом морального, на думку Швейцера, є "...спонукання висловлювати однакову благоговіння перед життям як зі своєю волі до життя, і стосовно будь-який інший".

Добром є, що сприяє збереженню та розвитку життя. Зло - усе, що знищує життя чи на перешкоджає його розвитку.

Швейцер вважав, що етика народилася з містики (прилучення до вічного, неземному шляхом магічного акта чи умогляду). Воно можливе не як знання, бо як дію і індивідуальний вибір, що з'єднує індивіда коїться з іншими живими істотами. Практична етика збігається з основним принципом морального (благоговінням перед життям) й наказує лише одна правило - побожне ставлення до життя в усіх її форми і у різноманітних обставин.

"Благоговіння" виявляється у прагненні зберігати будь-яку життя, робити максимально можливе добро. "Світ є... драму роздвоєння волі до життя, бо якийсь істота стверджується (чи існує) рахунок іншого".

Швейцер стверджував, що зло є злом навіть, як його неминуче чи життєво необхідно. (Наприклад, вбивство тварин задля підтримання життя.) Тому чистої совісті в людини не може. Повністю зла уникнути неможливо, але здатний зменшити його.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)