АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приклад розв'язку задачі. На підприємстві формений одяг видається працівникам на підставі відомостей, які складаються в одному примірни­ку і залишаються у бухгалтерії

Умова задачі

На підприємстві формений одяг видається працівникам на підставі відомостей, які складаються в одному примірни­ку і залишаються у бухгалтерії. У відомості наводяться такі дані: прізвище, ім'я, по батькові працівника, що отримує спе­цодяг; кількість виданого спецодягу; ціна; найменування; підпис про отримання; загальна вартість виданого спецодя­гу. Списання форменого одягу виконується на основі бух­галтерських довідок.

Розв'язок задачі

На цьому підприємстві порушується порядок докумен­тального оформлення руху МШП, оскільки застосовуються документи, не передбачені чинними нормативними актами. Таке порушення може призвести до викривлення даних про рух МШП, відображених в обліку, до послаблення контролю за рухом та збереженням спецодягу, до перекручення ви­трат підприємства. Згідно з наказом Мінстату України "Про затвердження типових первинних форм з обліку МШП" від 22.05.96 р. № 145 облік спецодягу слід здійснювати з вико­ристанням таких первинних документів.

Форма МІП-6 "Особова картка обліку спецодягу, спец-взуття та запобіжних пристроїв", що використовується для обліку спецодягу, який видається робітникам підприємства в індивідуальне користування.

Форма МІП-7 "Відомість обліку видачі (повернення) спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв", що викори­стовується для обліку видачі спецодягу робітникам підприєм­ства в індивідуальне користування за встановленими нор­мами. Заповнюється така форма окремо на видачу і на по­вернення спецодягу. Один із двох примірників передається до бухгалтерії, другий залишається у комірника цеху. За цією формою обліковуються також прийнятий від робітників спец­одяг на прання, дезінфекцію, ремонт та на літнє зберігання.

Форма МІП-4 "Акт вибуття МШП", що застосовується для оформлення втрати спецодягу. Складається на одного або кількох робітників. У разі псування та втрати спецодягу з вини робітника акт складається у двох примірниках. Один примірник залишається в цеху, другий подається в бухгалте­рію для утримання в установленому порядку з робітника вартості зіпсованого та втраченого предмета. Акти вибуття потім додаються до актів на списання.

Форма МІІІ-8 "Акт на списання МНІП" застосовуєть­ся для оформлення списання зношеного та непридатного для подальшого використання спецодягу по закінченні строку носіння і передачі їх у комору для утилю. Акт складається на підставі разових актів вибуття. Після здавання списаних предметів до комори для утилю акт із розпискою комірника здається до бухгалтерії. На різні МШП акти на списання складаються окремо.

Форма М-11 "Накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів" застосовується для відпуску у ви­робництво спецодягу незалежно від обраного варіанту доку­ментального оформлення обліку МШП. Накладна після скла­дання передається до бухгалтерії.

Згідно з пунктом 7 П(С)БО 9 одиницею бухгалтерського обліку МШП є їх найменування або однорідна група.

Ведення усіх визначених законодавчо форм наведеної вище документації стосовно обліку спецодягу на підприємстві дає можливість побудувати систему обліку на підприємстві, яка б відповідала масштабам підприємства, його організа­ційно-структурній формі та об'єктивним умовам функціону­вання.

 

Задача 1

Вартість придбаних підзвітними особами канцтоварів відноситься на витрати збуту з одночасним включенням до складу валових витрат і відображається в обліку записом:

Д-т 93 — К-т 372.

Задача 2

В акціонерному товаристві призначення, переміщення та звільнення матеріально відповідальних осіб, розпорядча до­кументація про встановлення працівникам посадових окладів, надбавок до заробітної плати, системи преміювання, а також договори та угоди на реалізацію ТМЦ, на виконання робіт і послуг головним бухгалтером не візуються. Керівництво вважає, що підпис головного бухгалтера на таких докумен­тах є необов'язковим, з чим погоджується головний бухгал­тер товариства.

Задача 3

Акціонерне товариство списало з балансу на суму 600 грн. матеріали, зіпсовані внаслідок неправильного зберігання. Списання було здійснено бухгалтерією за розпорядженням заступника генерального директора. Матеріально відповідаль­на особа (комірник) пояснила, що дошки зберігалися під відкритим небом через недостатню кількість критих склад­ських приміщень, що й спричинило їх непридатність для ви­робничих цілей.

Задача 4

На будівельному майданчику будівельно-монтажного управління з підзвіту матеріально відповідальної особи було додатково списано на ремонт виробничих корпусів 3 т це­менту на суму 90 грн. У зв'язку з виявленою недостачею під час інвентаризації головний бухгалтер пояснив, що поточ­ний ремонт споруд виконується позапланово, матеріали витра­чаються в міру потреби без документального оформлення. Тому рішення інвентарної комісії є правильним у частині списання матеріалів на поточний ремонт споруд.

Задача 5

На підприємстві для первинного обліку наявності основ­них засобів використовуються лише інвентарні картки, в яких вказані такі реквізити:

найменування та призначення об'єкта;

найменування заводу-виробника;

первісна вартість;

відсоток річної норми зносу та його сума. Аналогічні дані відображаються і в документах про рух

основних засобів.

Задача 6

Перевіркою на підприємстві було виявлено, що первинні документи (рахунки-фактури, накладні) містять лише такі реквізити:

назви документа;

вид ТМЦ;

кількість, ціна, сума;

підписи уповноважених осіб.

Бухгалтер підприємства вважає ці реквізити достатніми для надання документам юридичної сили.

Задача 7

У ході аудиторської перевірки підприємства були вста­новлені такі терміни зберігання бухгалтерських документів і звітності (табл. 2.3).

Таблиця 2.3

№ пор. Назва документа Термін зберігання, років
  Річні звіти і баланси  
  Головна книга  
  Розрахунково-платіжні документи  
  Інвентаризаційні документи  
  Виконавчі листи  

Задача 8

Наказом по об'єднанню від 01.09.2000 р. № 188 встанов­лено такі терміни інвентаризації (табл. 2.4).

Таблиця 2.4


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)