АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Допоміжна записка

Читайте также:
  1. Допоміжна література
  2. І. Пояснювальна записка
  3. І. Пояснювальна записка
  4. Методическая записка
  5. Объяснительная записка
  6. Пояснительная записка
  7. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  8. Пояснительная записка
  9. Пояснительная записка
  10. Пояснительная записка
  11. Пояснительная записка

Практична робота №4

Тема: Розрахунок показників багатоверстатного обслуговування

Мета: навчитись визначити кількість верстатів, часу простою устаткування та основні показники завантаження устаткування та робітника.

Варіант 1

Вихідні дані

При виконанні будівельного процесу на верстаті виконуються 3 операції по 0, 2 год., 0,4 год. та 0.35 год. відповідно. Загальний час виконання всіх ручних прийомів на верстаті 10 хв., загальний час активного контролю робітника-багато­верстатника за роботою верстатів 5 хв., час на переходи робітника між верстатами за встановленим маршрутом – 7 хв. Коефіцієнт зайнятості на верстаті – 0, 8. Визначити кількість верстатів і часу простою устаткування, коефіцієнт завантаження устаткування та завантаження робітника-багатоверстатника.

Практична робота №4

Тема: Розрахунок показників багатоверстатного обслуговування

Мета: навчитись визначити кількість верстатів, часу простою устаткування та основні показники завантаження устаткування та робітника.

Варіант 2

Вихідні дані

При виконанні будівельного процесу на верстаті виконуються 3 операції по 0, 35 год., 0,7 год. та 0.41 год. відповідно. Загальний час виконання всіх ручних прийомів на верстаті 7 хв., загальний час активного контролю робітника-багато­верстатника за роботою верстатів 10 хв., час на переходи робітника між верстатами за встановленим маршрутом – 12 хв. Коефіцієнт зайнятості на верстаті – 0, 9. Визначити кількість верстатів і часу простою устаткування, коефіцієнт завантаження устаткування та завантаження робітника-багатоверстатника.

Допоміжна записка

Розрахунок параметрів багатоверстатного обслуговування.

Кількість верстатів (n), на яких може одночасно працювати виконавець, визначається за формулою:

де t м машинний час роботи верстата, хв;

t з — час зайнятості робітника на верстаті, що обслуговується;

де S t р— загальний час виконання всіх ручних прийомів на верстаті (установлення, зняття деталі, включення агрегату, підвід різця і т. д.), хв;

S t к — загальний час активного контролю робітника-багато­верстатника за роботою верстатів, хв;

S t п час на переходи робітника між верстатами за встановленим маршрутом, хв.

Кількість верстатів, що обслуговуються, визначається з урахуванням коефіцієнта зайнятості (K з) на кожному верстаті, який
не повинен перевищувати допустимої величини в діапазоні
0,7 £ K д.з £ 0,9.

Так, за однакової тривалості операцій кількість верстатів, що обслуговуються, визначається за формулою:

За різної тривалості операцій, що виконуються, кількість вер­статів, яка підлягає обслуговуванню, визначається за формулою:

де — сума машинного часу на всіх верстатах, що обслуговуються, хв.

У разі отримання в результаті розрахунку дробного числа верстатів його округляють до меншого або більшого цілого.

Якщо прийняте число (п пр) менше розрахункового (п р), то
(п – 1) t з < t м. При цьому робітник має вільний час (простій) (t в.роб) у циклі обслуговування, величина якого розраховується за формулою:

t в.роб = t м – (п – 1) t з .

Якщо прийняте число (п пр) більше розрахункового (п р), то
(п – 1) t з> t м. При цьому робітник не встигає за час циклу обслуговувати всі верстати і вони будуть певний час простоювати (t в.уст), величина якого розраховується за формулою:

t в.уст = t м – (п – 1) t з .

Після розрахунку кількості верстатів і часу простою устаткування або робітника-верстатника будують графік багатоверстатного обслуговування за вибраним варіантом (рис. 4.5). Далі обчислюють тривалість циклу багатоверстатного обслуговування.

Тривалість циклу багатоверстатного обслуговування (t ц)складається з періоду часу від початку операцій з обслуговування першого за маршрутом верстата до моменту повернення робітника до нього.

t ц = max t o + t в.уст

або

деmaх t о — максимальна тривалість однієї з операцій, що вико­нуються при багатоверстатному обслуговуванні; з погляду структури затрат часу t о = t з + t м.

Коефіцієнт завантаження устаткування розраховується за фор­мулою:

Коефіцієнт завантаження робітника-багатоверстатника визначається:

Вибір оптимальної кількості верстатів, що економічно доцільно обслуговувати, пов’язаний з порівнянням витрат на одиницю оперативного часу роботи верстата за різних варіантів обслуговування верстатів. Розрахунок здійснюється за критерієм мінімуму витрат на одиницю продукції з використанням формули:

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)