АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Республіка Білорусь

Читайте также:
  1. Автономна Республіка Крим
  2. Автономна Республіка Крим
  3. Автономна Республіка Крим
  4. Автономна Республіка Крим
  5. Автономна Республіка Крим
  6. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  7. Глава 7 Українська РСР — союзна республіка в складі СРСР
  8. ДЕМОКРАТИЧНА РЕСПУБЛІКА КОНГО
  9. ЗАХІДНО-УКРАЇНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА (ЗУНР)
  10. Західноукраїнська Народна Республіка
  11. Західноукраїнська Народна республіка
  12. Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР )

Казахстан

 

Основна особливість виконавчої системи Казахстану це те, що в ній є як державні судові виконавці, так і приватні, які фактично наділені одним й тим самим правовим статусом (повноваженнями). Тобто, державний судовий виконавець і приватний судовий виконавець, які виконують покладені на них законом функції по виконанню виконавчих документів, мають рівні права і обов'язки.

 

Основа законодавчої бази в сфері виконавчого процесу – ЗУ “Про виконавче провадження і статус судових виконавців” від 2 квітня 2010 р. Цей закон фактично і ввів інститут приватних судових виконавців. До цього моменту були тільки державні суд.виконавці.

 

В цілому, якщо не брати до уваги інститут приватних судових виконавців, виконавча система Казахстану схожа з виконавчою системою України (тобто, принципи, виконавчі документи, сторони, їх права та обов’язки, способи примусового виконання тощо.)

 

Основні положення, які стосуються державних судових виконавців:

Систему органів виконавчого провадження утворюють:

1) уповноважений орган у сфері забезпечення виконання виконавчих документів;

2) територіальні органи уповноваженого органу у сфері забезпечення виконання виконавчих документів в областях, містах Астані та Алмати (територіальні органи);

3) відділи територіальних органів у районах, містах і районах у містах (територіальні відділи).

 

Державний судовий виконавець є державним службовцем.

Державний судовий виконавець призначається на посаду і звільняється з посади керівником територіального органу в порядку, встановленому законодавством Республіки Казахстан про державну службу.

 

Державним судовим виконавцем може бути призначена особа, яка є громадянином Республіки Казахстан, що має вищу юридичну освіту, який відповідає встановленим законодавством Республіки Казахстан кваліфікаційним вимогам, здатний за своїми діловими і особистими якостями, а також за станом здоров'я виконувати покладені на нього обов'язки.

 

 

Основні положення, які стосуються приватного судового виконавця:

 

Приватний судовий виконавець виконує обов'язки від свого імені і під свою відповідальність, незалежний у прийнятті рішення, фінансує свою діяльність за рахунок коштів стягнутих з боржника в розмірі 10 % за виконавчим документом. Тому він безпосередньо зацікавлений у швидкому виконанні і позитивному результаті своєї роботи. Має свою контору, помічників і стажистів. Цивільно-правова відповідальність його діяльності застрахована. Виконавчий документ пред'являється до виконання приватному судовому виконавцю стягувачем на підставі заяви. Приватний судовий виконавець, також як і державний, є процесуальною особою і наділений такими ж повноваженнями (може накладати арешти, витребувати відомості, всі процесуальні повноваження з пошуку, виявлення та зверненню стягнення на майно боржників, проведення аукціонів, зверненню стягнення на дебіторську заборгованість, заробітну плату, відгук ліцензії боржника, обмеження виїзду боржника за межі РК і т.д.). У ході виконання з боржника на Вашу користь стягується основна сума боргу за рішенням суду, а також, додатково стягується з боржника, на користь приватного судового виконавця оплата його діяльності у вигляді 10 % від основної суми. Крім того, будь-які Ваші витрати по виконавчому виробництву (зберігання, оцінка, реалізація майна і т.д.) відносяться до витрат на проведення виконавчих дій, які стягуються з боржника. Вони діють на підставі ліцензії. Але спочатку вони повинні пройти стажування та скласти кваліфікаційний іспит!

Отже, діяльність приватних судових виконавців – це альтернативний спосіб виконання рішень судів та інших органів!

 

NB!!!!

Приватні судові виконавці не здійснюють виконання виконавчих документів за участю держави, юридичних осіб, п'ятдесят і більше відсотків голосуючих акцій (часток участі в статутному капіталі) яких належать державі і афілійованим з ним юридичним особам, суб'єктів природних монополій або суб'єктів, що займають домінуюче становище на ринку товарів і послуг, та інших випадків, визначених Урядом Республіки Казахстан. Це є виключною компетенцією державних судових виконавців!

 

 

Республіка Білорусь

 

З 3 січня 2014 р. в Республіці Білорусь створена і почала функціонувати єдина система органів примусового виконання судових рішень та інших виконавчих документів, сформована на базі структурних підрозділів центрального апарату Міністерства юстиції, Вищого Господарського Суду та головних управлінь юстиції обласних (Мінського міського) виконавчих комітетів. Система органів примусового виконання об'єднала в собі судових виконавців загальних судів та Служби судових виконавців господарських судів, інших працівників апаратів загальних і господарських судів, а також працівників головних управлінь юстиції обласних (Мінського міського) виконавчих комітетів, які забезпечують діяльність по виконанню виконавчих документів.

 

У систему органів примусового виконання входять:

 

- Головне управління примусового виконання Міністерства юстиції, яке очолює систему органів примусового виконання;

 

- Територіальні органи примусового виконання.

 

Територіальними органами примусового виконання є:

 

- Управління примусового виконання головних управлінь юстиції обласних (Мінського міського) виконавчих комітетів;

 

- Районні (міжрайонні), міські, районні в містах відділи примусового виконання управлінь примусового виконання.

 

Примусове виконання судових рішень та інших виконавчих документів покладається на судових виконавців головного управління примусового виконання та територіальні органи примусового виконання.

 

Отже, з січня 2014 року відбулись дуже суттєві зміни в системі примусового виконання, а саме:

· вихід системи виконання з компетенції судової влади і створення єдиної системи органів примусового виконання на чолі з Міністерством юстиції Республіки Білорусь та місцевими виконкомами;

· розширений перелік повноважень судових виконавців (саме “судових”, хоча фактично вони вже не належать безпосередньо до судової гільки влади);

· Виконання судових рішень та інших виконавчих документів, прийнятих у сфері економічної діяльності, буде здійснюється в порядку, передбаченому господарським процесуальним законодавством. Виконання судових рішень та інших виконавчих документів, прийнятих у сфері інших правовідносин, буде здійснюється в порядку, передбаченому цивільним процесуальним законодавством;

· Права та обов'язки загальних і господарських судів у частині виконавчого провадження перейшли до органів примусового виконання в порядку правонаступництва з 1 січня 2014.

 

Однак частина компетенції все ж збережена за судовою владою, в тому числі:

господарськими (з 01.01.2014г. - економічними) судами здійснюватимуться згідно ГПК:

- Видача судового наказу та його дубліката

- Поворот виконання

- Видача інших виконавчих документів

- Відновлення пропущеного строку для пред'явлення до виконання

- Відстрочення та розстрочення виконання

- Тимчасове обмеження права на виїзд

Загальними судами здійснюватимуться згідно ЦПК:

- Видача виконавчого листа і його дубліката

- Поворот виконання

- Відновлення пропущеного строку для пред'явлення до виконання

- Тимчасове обмеження права на виїзд

- Тимчасове обмеження права на керування механічними транспортними засобами

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)