АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота №3

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  4. Будова і робота фільтрів.
  5. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  6. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  7. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  8. Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»
  9. ДИПЛОМНА РОБОТА
  10. І. Методична робота.
  11. ІІІ. Методична робота
  12. ІНДИВІДУАЛЬНА НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА

№1 Тригер – двостановий запам’ятовувач. У цифровій техніці функцію найпростішого запам’ятовувача одного біта двійкової інформації (лог. «0» або «1») виконує тригер. trigger – (англ.) – курок, спускова схема. Крім зберігання інформації тригер може виконувати функції перетворювача інформації чи сигналів. Тригер – це цифровий пристрій, який може знаходитися в одному з двох стійких станів і переходити з одного стану в інший під дією вхідних сигналів.

№2-3 Класифікація тригерів:

1. За логікою функціонування:

- одновходові (D, T,…)

- двовходові (RS, JK)

- універсальні (комбіновані JK(RS)).

2. За способом запису інформації:

- асинхронні (нетактові)

- синхронні (тактові), які бувають однотактовими, багатотактовими, керованими фронтом (зрізом), керованими рівнями (одноступеневі і двоступеневі)).

Інформаційні входи тригерів:

1. R, K – входи окремого встановлення (скидання) тригера в «0» (R – Reset – скидати, очищувати, K – Koll – раптово вимикати (з «1» в «0»));

2. S, J – входи окремого встановлення тригера в «1» (S - Set - встановлювати; J – Jark – раптово вмикати (з «0» в «1»));

3. D – вхід встановлення (скидання) тригера в «1» або «0» (D – Delay – затримка);

4. Т – вхід перемикання, встановлення (1) і скидання (0) тригера, або лічильний вхід (T -Toggle – перекидати, перевертати).

Керуючі входи:

V, E – входи дозволу запису, або зчитування інформації (V – Valve – клапан; E – Enable– дозвіл)

С – виконавчий вхід для тактових чи синхронізуючих сигналів (імпульсів) (C – Clock–годинник)

З точки зору схемотехніки тригер – це електронна схема, що має два стійких стани (високий або низький рівень), які встановлюються при подачі відповідної комбінації сигналів інформації на керуючі входи схеми, і які після закінчення дії цих сигналів зберігаються протягом заданого часу.

№4 До активних схем

№6 Стан тригера визначається сигналами на прямому Q та інверсному виходах. При додатному кодуванні інформації високий рівень напруги на прямому виході відображається значенням логічної одиниці, а низький рівень – логічного нуля.

№7 Розрізняють два типи цифрових сигналів, часові параметри яких здатні змінити стан тригера: потенційні та імпульсні. Тому розрізняють входи:

- статичні (керовані потенціальними сигналами)

- динамічні (керовані імпульсними сигналами, тобто перепадами потенціалів – фронтом чи зрізом).

Динамічні тригери в основному будуються на МДН – транзисторах. Їх особливість: вони являють собою замкнене коло, в якому циркулюють імпульси, якщо тригер знаходиться в стані «1».

У статичних та статично-динамічних тригерах параметри в одному з двох стійких станів (1 або 0) незмінні.

За видом активного логічного сигналу, що діє на інформаційні входи тригери розподіляють на статичні – що керуються рівнем сигналу, та динамічні, що керуються зміною вхідного сигналу.

№8 На виконавчі входи подаються тактові або синхронізуючі сигнали, які встановлюють у КС момент запису чи зчитування, тобто перемикання тригера. Таким чином, встановлення або скидання тригера здійснюється при певній взаємодії вхідних сигналів, які саме роблять його активним(1) або пасивним (0).

№9 Навантажувальна здатність – 5вольт

№10 Нелінійні №11 Асинхронні №12 Ні

№13 Недоліком RS – тригера є наявність заборонених рівнів вхідних сигналів при R = =S = 1 (для - тригера відповідно при = = 0), що призводить до неоднозначної його роботи.

№16 Перемикання тригера складається з двох складових – із встановлення (інформації) тригера у певний стан (0 або 1) під дією фктивного вхідного сигналу (або сигналів) та із скидання (інформації), як правило, в стан Q=0, що відбувається під дією спеціального сигналу «скид» і означає повернення тригерів у пасивний (початковий) стан.

№17 Цифровий пристрій називається послідовнісним, якщо його вихідні сигнали Y залежать не тільки від біжучих значень вхідних сигналів Х, але й від послідовності значень вхідних сигналів, які поступили на входи в попередні моменти часу. Крім комбінаційних пристроїв, існує клас цифрових пристроїв, у яких при однакових впливах на вході, на виході автомата можуть виникати різні вихідні стани. Стан виходу такого пристрою залежить не лише від того, які сигнали присутні на його входах у певний момент часу, але й від того, які послідовності сигналів надходили на входи пристрою в попередні моменти часу, тобто як говорять, автомат пам'ятає свою передісторію та зберігає її в пам'яті. Тому такі пристрої називають послідовнісними або багатотактними автоматами. Тригер - це послідовнісна схема з двома станами, кожне з яких при певних умовах на входах залишається постійним (тобто стабільним). Кожному з цих станів ставиться у відповідність логічне значення, що “зберігає” тригер (якщо на виході тригера високий рівень напруги - “1”та “0” - у противному випадку). Таким чином, у послідовнісній схемі для подання значень кожної змінної, яку потрібно зберігати для використання в певний момент часу, варто використати окремий тригер. Сукупний стан послідовнісної схеми, запам'ятовуючий пристрій якої реалізовано на тригерах, є просто комбінацію станів цих тригерів.

№18 Узагальнюючу структуру тригера можна зобразити з двох частин:

- комбінаційної схеми (КС);

- елементарного двостанового запам’ятовувача (тобто власне тригера)

 

встановлення Q

інф

 

виконання

 

 

підготовка

скидання

 

 

№19 У асинхронних тригерів запис інформації здійснюється безпосередньо з надходженням інформаційного сигналу (сигналів), що подані на інформаційний вхід (входи) тригера. У синхронних – запис інформації здійснюється тактовим (синхронізуючим) сигналом, тобто вони реагують на інформаційні сигнали тільки при наявності тактових (синхронізуючих) сигналів. Тобто тригери працюють на комбінаційних схемах.

№20 ROM №22 Ні №27 С №29 Так

№23 Найпростішим тригером є RS - тригер. RS - тригер має два входи і два виходи. Входи та виходи тригера мають свої позначення. Один із входів тригера називається входом встановлення і позначається буквою S (від англійського set - встановити), а інший - входом скидання і позначається буквою R (від reset - скинути). Тригер (рис. 18.2) має два симетричних виходи. На одному виході (умовно називаному прямим виходом) сигнал представляється без заперечення (вихід Q), а на іншому - із запереченням (` Q - інверсний вихід).

№24 Динамічний синхронізуючий вхід №25 Статичні входи № 26 і

№28 JK-тригер – автомат Мілі, Т-тригер – автомат Мура

№30 Стан тригера може змінитися під дією різних зовнішніх сигналів. Процес переходу тригера з одного (стійкого) стану в інший відбувається стрибкоподібно і називається перемиканням тригера. Перемикання тригера складається з двох складових – із встановлення (інформації) тригера у певний стан (0 або 1) під дією фктивного вхідного сигналу (або сигналів) та із скидання (інформації), як правило, в стан Q=0, що відбувається під дією спеціального сигналу «скид» і означає повернення тригерів у пасивний (початковий) стан.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)