АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВВЕДЕННЯ ПРЕПАРАТІВ ІНСУЛІНУ»

Читайте также:
  1. Введення в організм білкових гідролізатів, жирових емульсій
  2. Введення даних у робочу таблицю
  3. Внутрішньовенне введення лікарських засобів за допомогою периферичного катетара.
  4. Внутрішньовенне струминне введення лікарських засобів.
  5. Заповнення і введення трубопроводу в експлуатацію.
  6. Заповнення системи одноразового використання для внутрішньовенного краплинного введення лікарського засобу.
  7. Застосування лікарських препаратів через слизову оболонку очей
  8. Застосування лікарських препаратів через шкіру
  9. Земних інвестицій та їх реєстрації, у тому числі до введення в дію та протя-
  10. Нововведення Савла.
  11. Особливості введення препаратів інсуліну

АЛГОРИТМ

Знати: Вміти:

  1. Показання до введення інсуліну 1. Виконати підшкірну ін’єкцію.
  2. Особливості введення інсуліну.

Оснащення: стерильні голки та шприци одноразового використання ємкістю 1,0мл, 2,0мл, інсуліновий шприц, стерильні лотки, пінцети,

ватні кульки, стерильні гумові рукавички, пінцети в потрійному розчині, інсулін у флаконах, пилочка, розчин етилового спирту 700, лоток для використаних інструментів, ємність промаркірована «Для використаних ватних кульок» з дезінфікуючим розчином, ємність промаркірована «Для промивання шприців та голок» з дезінфікуючим розчином, ємність промаркірована «Для замочування шприців, голок» з дезінфікуючим розчином.

 

№№ Алгоритм дії Техніка виконання Примітка
І. Підготовка пацієнта 1. Провести психологічну підготовку пацієнта. 2. При введенні ліків у зовнішню поверхню плеча пацієнту запропонувати зручно сісти на стілець, звільнити місце для ін’єкції від одягу. 3. При введенні ліків у підлопаткову ділянку пацієнту запропонувати сісти на стілець, випрямити спину та притиснути до спинки стільця лівий або правий бік.   4. При введенні ліків в передньозовнішню поверхню стегна або в бокові ділянки живота пацієнту запропонувати лягти на спину, розслабитися. 5. З метою уникнення алергічної реакції на препарат інсуліну перед введенням першої дози слід обов’язково зробити діагностичну пробу на індивідуальну чутливість організму.   Рука повинна бути трохи зігнута в ліктьовому суглобі.   Руку на боці ін’єкції слід опустити та трохи відвести назад, при цьому медсестрі легше буде захопити лівою рукою шкіру з підшкірною основою у складку. Пацієнтам з лабільною нервовою системою, схильним до запаморочень, маніпуляцію виконувати в лежачому положенні.
ІІ. Підготовка медсестри Ретельно вимити двічі руки з милом під проточною водою, витерти чистим індивідуальним рушником, обробити 700 розчином етилового спирту, одягнути марлеву маску, стерильні гумові рукавички.  
ІІІ. Хід процедури 1. Взяти флакон з інсуліном, прочитати назву, звірити з листком призначень, визначити термін придатності, візуально оцінити стан розчину. Уважно прочитати на флаконі скільки ОД, тобто скільки ОД інсуліну міститься в 1мл.   2. Струсити флакон до утворення рівномірної суміші. 3. Обробити гумовий корок флакона з інсуліном 960 спиртом.     4. Взяти інсуліновий шприц або шприц ємністю 1,0мл, 2,0мл. Набрати в шприц повітря, яке відповідає дозі інсуліну, ввести голку у флакон з інсуліном, витиснути повітря в флакон і набрати в шприц необхідну дозу інсуліну.     5. Намітити місце ін’єкції, провести пальпацію вибраного місця. 6. Двічі протерти місце ін’єкції стерильними ватними кульками, змоченими у 700 розчині етилового спирту.     7. Взяти наповнений інсуліном шприц правою рукою так, щоб другий палець притримував муфту голки, останні кінці пальців – невимушено циліндр шприца, при цьому зріз голки направити вверх. 8. Вказівним та великим пальцями лівої руки захопити шкіру з підшкірною основою у відповідній ділянці у складку. 9. Швидким рухом під гострим кутом 40 - 450, (якщо ін’єкція виконується інсуліновим шприцом, то під кутом 900 ) ввести голку в основу утвореної складки, при цьому голка потрапляє в підшкірну основу.   10. Після проколу шкіри відпустити складку, першим або другим пальцем лівої руки надавити на рукоятку поршня і повністю ввести інсулін під шкіру.   11. Ін’єкції інсуліну робити за 15 – 20 хв. до їжі. 12. Лівою рукою прикласти до місця ін’єкції стерильну ватну кульку і швидким рухом витягнути голку.   Флакони з інсуліном короткої дії (простий інсулін, суінсулін, моноінсулін, актрапід) повинні бути прозорими. На дні флакону з інсуліном подовженої дії – білий осад, а над ним прозора рідина Увага! Лише після висихання спирту набирати інсулін у шприц, тому що спирт інактивує інсулін. Запам’ятайте! Доза інсуліну повинна бути набрана точно. При передозуванні інсуліну може виникнути гіпоглікемічна кома, при недостатньому введенні гіперглікемічна кома.   Ін’єкцію не можна робити в місцях набряків, ущільнень. Пам’ятайте! Спирт знижує активність інсуліну, тому ін’єкцію необхідно робити після висихання шкіри.     Слідкуйте, щоб голка була введена неповністю і над шкірою лишалася частина голки довжиною не менше 0,5см. Врахуйте, що із різних ділянок тіла інсулін всмоктується з різною швидкістю: із ділянок живота швидше, найповільніше із стегна, а решта ділянок тіла займає проміжне положення. Доцільніше вводити так: вранці – в живіт; ввечері – в стегно. Запам’ятайте! З метою профілактики ліподистрофії місце введення інсуліну необхідно змінювати кожного разу.  
ІУ. Закінчення процедури 1.Провести дезінфекцію шприца і голки після використання. 2. Відпрацьовані ватні кульки занурити у в ємність з дезінфікуючим розчином, промаркірованій «Для використаних ватних кульок» на 1 годину. 3.Зняти гумові рукавички і занурити їх в дезінфікуючий розчин. 4.Помити руки, витерти індивідуальним рушником.    

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)