АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заповнення і введення трубопроводу в експлуатацію

Читайте также:
  1. Автозаповнення числами.
  2. Введення в організм білкових гідролізатів, жирових емульсій
  3. Введення даних у робочу таблицю
  4. ВВЕДЕННЯ ПРЕПАРАТІВ ІНСУЛІНУ»
  5. Визначення діаметра трубопроводу.
  6. Внутрішньовенне введення лікарських засобів за допомогою периферичного катетара.
  7. Внутрішньовенне струминне введення лікарських засобів.
  8. Г) пов’язані з придбанням необхідних матеріалів, комплексів устаткування, заповненням необхідної документації, вилученням попереднього запасу матеріалів.
  9. Заповнення системи одноразового використання для внутрішньовенного краплинного введення лікарського засобу.
  10. Земних інвестицій та їх реєстрації, у тому числі до введення в дію та протя-
  11. Навантаження та вивезення труб на трасу трубопроводу

Підготовка і введення трубопроводу в експлуатацію полягають у прийомі змонтованих ділянок від відділень машинного і команд ручного монтажу начальниками експлуатаційних дільниць, заповнень і гідравлічному випробуванні трубопроводу.

При плюсовій температурі навколишнього повітря заповнення та гідравлічне випробування проводяться перекачуваним пальним або водою, якщо це дозволяє обстановка і наявність часу, при мінусовій – перекачувальним пальним.

Виходячи з можливостей використовуваних пересувних насосних установок значення випробувального тиску повинно становити:

§ Для трубопроводу ПМТП-150-5,0 МПа при використанні ПНУ-100/200М і 7,0 ± 0,28 МПа при використанні ПНУ-200;

§ Для трубопроводу ПМТП-100-5, 0 МПа при використанні ПНУ-100/200М і 7,5 МПа при використанні ПНУ-75 (з відключеною автоматикою).

 

Командир відділення, що є начальником експлуатаційної дільниці відділення, зобов'язаний особисто перевірити якість і повноту складання всіх з'єднань на своїй ділянці. Для цього він з одним-двома монтажниками перевіряє і оглядає трубопровід на всій експлуатаційній дільниці. Перевірка має бути закінчена до того часу, коли монтажні підрозділи завершать монтаж трубопроводу та обладнання переходів.

При огляді і перевірці трубопроводу командир відділення особисто перевіряє виконання наступних положень:

§ Всі з'єднання труб і обладнання на ділянці змонтовані повністю і якісно;

§ Ділянка змонтована повністю, без розривів;

§ Встановлені на ділянці лінійні засувки відкриті повністю, маховики відключені від шпинделів;

§ Трубопровід не знаходиться на проїжджій частині дороги;

§ Переходи через всі дороги обладнані і огороджені таким чином, що виключається пошкодження трубопроводу колісними і гусеничними машинами;

§ Дотримані норми протипожежного віддалення від промислових об'єктів, житлових і адміністративних будівель;

§ Обладнання на ділянці встановлено у відповідності з технологічною схемою.

 

Прийом-передача змонтованої ділянки трубопроводу проводиться з оформленням карточки, яка заповнюється у двох примірниках, у кожному з них розписуються особи, які оформляли прийом-передачу.

Якщо при прийомі ділянки виявлено невиконання якої-небудь з вимог, командир експлуатаційного відділення зобов'язаний доповісти про це на пункт управління роти і діяти у відповідності з отриманими вказівками. Командир монтажного підрозділу зобов'язаний організувати усунення виявлених при прийомі ділянки недоліків.

Переконавшись в готовності насосної станції і ділянки трубопроводу до початку робіт із заповнення та гідравлічного випробування, командир відділення доповідає про це командиру взводу, а командир взводу про готовність взводного експлуатаційної дільниці - командиру роти.

До встановленого командиром часу початку заповнення патрульно-аварійні автомобілі, патрульні автомобілі (мотоцикли) повинні бути перевірені на укомплектованість необхідним обладнанням, майном та інструментом і утримуватися в стані готовності до виїзду на трасу.

Лінійні засувки на трасі трубопроводу відкриваються, маховики відключаються від шпинделів. Обв'язки насосних станцій готуються до пропуску пального безпосередньо, для чого відкриваються засувки на прямій лінії і закриваються на відводах до насосних станцій, з вставок-пасток витягуються лотки. На переході трубопроводу через водну перешкоду відкривається засувка № 2 і знімається заглушка вставки-пастки для випуску повітря в атмосферу. Якщо цього не зробити, стовп повітря витіснить воду з ділянки трубопроводу що знаходиться на дні річки і він спливе.

Гідравлічне випробування трубопроводу організується одночасно з його заповненням. У літній час заповнюють водою 25-30 км трубопроводу і слідом за водою подають пальне. При негативних температурах гідравлічне випробування проводять тільки перекачуваним пальним. У будь-якому з перерахованих випадків трубопровід спочатку заповнюється рідиною на 2-3 км для промивання внутрішньої порожнини, а потім в лінію в обов'язковому порядку запускається роздільник.

Для заповнення трубопроводу та гідравлічного випробування створюються три групи:

Група № 1 - супроводу роздільника (головної частини продукту);

Група № 2 - усунення несправностей;

Група № 3 - гідравлічного випробування.

 

Група № 1 призначена для перевірки готовності трубопроводу до заповнення та супроводу роздільника, що запускається після того, як трубопровід на 2-3 км заповнений водою або пальним. У тому випадку, коли трубопровід заповнюється водою на 20-30 км, створюються дві таких групи, при цьому друга супроводжує роздільник, що знаходиться на кордоні розділу води та пального.

Група № 1 створюється в роті для кожної лінії трубопроводу. До її складу включаються заступник командира роти з технічної частини або змінний технік (старший), два-три монтажника, хімік-дозиметрист, водій і радіотелефоніст. У розпорядження групи виділяються укомплектований патрульно-аварійний автомобіль, а також радіостанція, роздільники, радіометр і радіоактивні ізотопи.

Група № 2 призначена для огляду трубопроводу, що знаходиться під тиском 0,5-1,0 МПа, та усунення виявлених при цьому несправностей.
Така група створюється одна в роті. До її складу включаються заступник командира взводу (старший), два-три монтажника і водій. У розпорядження групи виділяється патрульно-аварійний автомобіль.

Група № 3 призначена для керівництва режимами роботи насосних станцій та проведення гідравлічного випробування трубопроводу.

Така група створюється одна в батальйоні. До її складу включаються старший інженер батальйону або помічник начальника штабу (старший), два-три монтажника, водій і радіотелефоніст. У розпорядження групи виділяється автомобіль, радіостанція, запас трубопровідного обладнання і монтажний інструмент.

На час гідравлічного випробування ділянки трубопроводу між двома насосними станціями старшому групи № 3 підпорядковуються патрульно-аварійні команди тих насосних станцій, ділянка між якими піддається випробуванню.

При заповненні трубопроводу використовуються роздільники типу РЕМ та ДЗК.

Роздільник оснащується патроном з радіоактивним ізотопом. У роздільник РЕМ патрон з ізотопом ввертається в сталеву втулку; патрон рекомендується законтрить від самовикручування сталевим дротом. У роздільнику ДЗК з торця по його осі до центру проколюється вузький отвір (з незафарбованого боку) і в цей отвір вставляється i патрон з ізотопом; в отвір вкладається складена вдвічі мікропориста підкладка.

Підготовлений до роботи роздільник вставляється у вставку-пастку в початковому пункті трубопроводу під безпосереднім керівництвом старшого групи № 1. У подальшому він керує прийомом і запуском роздільників на тих насосних станціях, де це передбачено, і пропуском роздільника повз інших насосних станцій.

Найбільш поширеним варіантом роботи є такий, коли зміна роздільників здійснюється не на кожній насосній станції, а через одну. Змінювати роздільники рідше не дозволяється, оскільки вони зношуються при терті об стінки труб і внутрішні поздовжні зварні шви, а роздільник типу ДЗК при пересуванні на трьох-чотирьох ділянках між насосними станціями може зруйнуватися, що призведе до втрати патрона з радіоактивним ізотопом. В особливих умовах (взимку, на сипучих грунтах) зміна роздільників проводиться на кожній насосній станції.

Якщо початкове заповнення та гідравлічне випробування трубопроводу проводяться з використанням води, то роздільник, що рухається між водою та пальним, супроводжує спеціально виділена група.

Група № 1 (супроводу роздільника) рухається уздовж траси і уважно оглядає трубопровід. При огляді перевіряється, чи немає розривів в лінії (незмонтованних ділянок), чи всі лінійні засувки відкриті, чи правильно підготовлені обв'язки насосних станцій та обв'язки на переходах через перешкоди. Через два-три пікета група зупиняється і чекає підходу роздільника. Про його підході старший групи доповідає на пункт управління роти і потім продовжує огляд трубопроводу до наступної зупинки. При виявленні будь-яких несправностей або дефектів монтажу негайно вживаються заходи що до їх усунення, а при необхідності старший групи доповідає на пункт управління роти про те, що потрібно припинити заповнення ділянки трубопроводу до усунення дефектів.

Головна забруднена частина продукту пропускається повз насосні станції. Якщо заповнення велося водою, то вона скидається на кінці ротної ділянки через відвід від лінії трубопроводу. Якщо ж заповнення велося пальним, то забруднена головна частина приймається в спеціально відведені резервуари.

Група № 2 (усунення несправностей) рухається по трасі трубопроводу, уважно оглядаючи його, на віддаленні 2-4 км від групи супроводу роздільника. У разі виявлення проток пального вживаються заходи з його збору. Старший групи доповідає з кожної насосної станції командиру взводу і на пункт управління роти про стан заповненої і перевіреної ділянки, про виявлені несправності і вжиті заходи.

Заповнення і гідравлічне випробування трубопроводу ведуться без зупинок (за винятком випадків, коли це необхідно для усунення великих несправностей).

Випробувальний тиск на початку випробуваної ділянки створюється за рахунок виведення на форсований режим всіх станцій, розташованих до початку ділянки. Насосна станція, розташована в кінці ділянки, в роботу не включається. У цьому випадку тиск на початку випробуваної ділянки становитиме 7,0 ± ± 0,28 МПа, а в кінці її, на вході в непрацюючу станцію, - 2,5-3,0 МПа (для продукту середньої щільності і в'язкості). Головна частина продукту буде знаходитися на відстані 18-20 км від початку випробуваного ділянки.

Група № 3 (гідравлічного випробування) перед випробуванням чергової ділянки займає місце на її середині. Звідси старший групи, координуючи свою діяльність з пунктом управління роти, керує випробуванням. За Досягненні випробувального тиску на початку ділянки він дає розпорядження патрульно-аварійним командам, розташованим на кінцях ділянки, оглянути трубопровід.

Патрульно-аварійні команди на автомобілях, рухаючись до середини ділянки, уважно оглядають його, постійно підтримуючи радіозв'язок зі старшим групи гідравлічного випробування. Виявлені дрібні несправності, свищі усуваються без припинення перекачування.

При виникненні тріщин труб по шву на велику довжину або розриві трубопроводу в з'єднанні перекачування припиняється. До місця аварії для її усунення прибувають обидві патрульно-аварійні команди, якщо одна не може ліквідувати дефект за короткий термін. Після закінчення робіт перекачування і випробування трубопроводу поновлюються.

Вважається, що ділянка витримали випробування, якщо при огляді трубопроводу, а також за показаннями манометрів не виявлено аварій і несправностей.

Переконавшись у міцності та герметичності ділянки трубопроводу, старший групи гідравлічного випробування доповідає на пункт управління роти про те, що ділянка випробувана і введений в експлуатацію. Після цього він відправляє патрульно-аварійні команди в свої гарнізони, а сам переміщається на середину наступної ділянки, що підлягає випробуванню. Тепер включається в роботу наступна насосна станція і надалі випробування проводиться так само, як на попередній ділянці трубопроводу.

Режим роботи насосних станцій під час гідравлічного випробування буде змінним. У міру заповнення продуктом ділянки за насосною станцією частоту обертання валу двигуна необхідно поступово підвищувати. Від усіх мотористів в цей період потрібно швидке і точне виконання одержуваних команд щодо зміни режиму.

При заповненні трубопроводу водою видалення з нього сторонніх предметів може здійснюватися послідовним пропуском манжетних роздільників. Перший запускається перед обв'язкою початкової насосної станції. Змінюються роздільники в заздалегідь демонтованому з'єднанні перед обв'язкою насосних станцій. Монтується з'єднання негайно по виході сторонніх предметів і роздільника.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)