АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Засоби транспортної іммобілізації

Читайте также:
  1. C. Надати хворому горизонтального положення тіла, ввести серцеві засоби.
  2. Апаратні і програмні засоби Internet. Протоколи TCP/IP. Доступ користувачів до мережі Internet, система адресації у мережі Internet.
  3. Вербальні та невербальні засоби спілкування з аудиторією
  4. Висвітлення прав дитини через засоби масової інформації
  5. Вопрос Договір транспортної експедиції та його характерні риси.
  6. Господарсько-правові засоби захисту прав споживачів
  7. Групові засоби навчання.
  8. Дискредиційна та автоматична політика: сутність та засоби впливу на економіку; мультиплікатор видатків, податків та збалансованого бюджету.
  9. Загальні заходи та засоби регулювання параметрів мікроклімату.
  10. ЗАГАЛЬНІ Особливості транспортної системи періоду інтенсивного розвитку (ХХ ст.)
  11. Засоби вирішення проблем
  12. Засоби діагностики успішності навчання

Засоби транспортної іммобілізації бувають стандартні (випускаються промисловістю для медичних закладів) та імпровізовані (виготовляються із підручних засобів).

 

Стандартні транспортні шини. Найбільш поширені фіксовані шини із фанери, дощаті, дротяні драбинні шини. Дротяні драбинні шини Крамера випускають двох розмірів (110х11 см. і 60х8см.) зі сталевого дроту. Вони мають форму драбини, легкі та міцні, легко модельований по формі кінцівки, легко дезінфікуються.

 

Шини із підручних матеріалів. Транспортна іммобілізація здійснюється на місці події, так як постраждалих з переломами неможна переносити або перевозити без іммобілізації навіть на невеликі відстані. Тому часто на місці події застосовують шини із підручних матеріалів (дерев’яні рейки, довгі бруски, товстий картон, пучки хмизу, палки, лижі та ін.), не слід використовувати металеві предмети, зброю. При відсутності стандартних шин та підручних матеріалів в якості імпровізованих шин використовують авто іммобілізацію: верхню кінцівку прибинтовують до тулубу, а нижню – до здорової ноги.

 

Основні правила транспортної іммобілізації:

1. Одяг та взуття з постраждалого можна не знімати, при необхідності вирізають в одягу вікно.

2. Часто перед накладанням шини проводять знеболювання, так як маніпуляція на пошкодженій ділянці звичайно болісні.

3. При наявності рани її необхідно закрити асептичною пов’язкою до накладення шини.

4. Кровоспинний джгут накладають на кінцівки до зупинки руху крові.

5. До накладення, шину підганяють по формі та розміру ушкодженої кінцівки. Підгонка шин проводиться по здоровій кінцівці, аналогічній ушкодженій.

6. Захист кісткових виступів від тиснення та утворювання пролежнів – шину накривають ватно – марлевими прокладками, якщо їх нема, то матерією, сіном, травою и т.д.

7. Довжина шини повинна бути такою, щоб шина фіксувала при переломах довгих трубчатих кісток не менше двох суглобів (вище або нижче місця ушкодження), а при переломах плеча та стегна – не менше трьох суглобів.

8. Шина накладається в зручному для кінцівки положенні. Для руки таке положення: відведення плеча на 30 в плечовому суглобі, згинання передпліччя в ліктьовому суглобі на 90, кисть злегка зігнута. Для ноги: відведення в тазостегновому суглобі на 15, легке згинання в колінному суглобі, ступня перпендикулярна до гомілки.

9. Шина прикріпляється бинтом обережно, не спричиняючи болі та не порушуючи кровообіг.

10. В зимову пору року кінцівку з накладеною шиною необхідно утепляти.

Виконуючи транспортну іммобілізацію будь-яким виглядом, необхідно запам'ятати наступні правила:

1. Моделювання шини. Підгонка шин за формою та розміром ураженого сегменту. Підгонка шин здійснюється за здоровою кінцівкою, подібною до ураженої.

2. Якщо шина з підручних засобів, то вона повинна бути міцною, жорсткою.

3. Довжина шини. Шина повинна обов'язково фіксувати не менше двох сусідніх суглобів, вище та нижче місця ураження, а при переломах плеча та стегон - не менше трьох сусідніх суглобів.

4. Захист кісткових виступів від тиску та утворення пролежнів. Цього можна досягти прикладанням у місцях кісткових виступів ватних прокладок або обкладанням шин ватою та бинтами.

5. Шина накладається у функціонально вигідному положенн. Для верхньої кінцівки таке положення буде - відведення плеча на 30 градусів у плечовому суглобі, згинання передпліччя у ліктьовому суглобі до 90, кисть злегка зігнута, стопа перпендикулярна до гомілки.

6. Шина повинна бути надійною. Вона з часом під дією зовнішніх факторів (сонце, дощ, вітер, температура) не повинна змінювати своїх фіксуючих, якостей.

7. Прикріпляється шина бинтуванням до центру, обережно, не завдаючи додаткових болей потерпілому.

8. Як виняток, особливо взимку, шина може накладатись на одяг та взуття.

Використовуючи вищеназвані правила, кожному необхідно накласти шину Крамера при переломі плеча, шину Дітеріхса при переломі стегна, шину з підручних засобів при переломі передпліччя.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)