АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність і функціональна природа соціальної стратифікації

Читайте также:
  1. I. Договоры о пользовании, их юридическая природа
  2. I. Договоры об услугах, их юридическая природа
  3. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  4. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  5. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  6. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  7. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  8. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  9. В 1. Природа и механизм образования горячих трещин при сварке плавлением. Пути повышения сопротивляемости металла образованию горячих трещин.
  10. В 1. Природа и механизм образования холодных трещин при сварке плавлением. Пути повышения сопротивляемости металла образованию холодных трещин.
  11. Валовий внутрішній продукт: сутність, зміст його елементів за виробничим методом.
  12. Валютний курс: сутність та типологія.

Тема: Соціальна стратифікація суспільства

План

1. Сутність і функціональна природа соціальної стратифікації.

2. Соціальна мобільність та її види.

3. Міграція та її види.

Сутність і функціональна природа соціальної стратифікації

Соціальна стратифікація (лат. stratum — шар) — поділ суспіль­ства на вертикально розташовані соціальні групи і верстви (страти), які мають різний престиж, власність, владу, освіту тощо.

Термін „стратифікація” запозичений з геології, де він означає розподіл пластів землі по вертикалі. Соціологія ототожнює будову суспільства з будовою землі і розмістила соціальні групи (страти) також по вертикалі. Але основою розподілу служать рівень багатства, доступ до влади та інших соціальних благ.

Неоднакова оцінка суспільством значення та ролі кожного статусу або групи спричиняє своєрідне ранжування людей, груп на „вищих” та „нижчих”.

В основі теорії стратифікації лежить об’єднання людей у групи і протиставлення їх іншим групам за такими статусними ознаками:

– характером власності,

– розміром доходів,

– обсягом влади,

– рівнем освіти,

– престижем.

Саме ці критерії вичерпують коло соціальних благ та каналів їх доступу, до яких прагнуть люди. А вони завжди неоднакові (нерівні).

Теорію соціальної стратифікації було створено на по­чатку 40-х років XX ст. американськими соціологами Т.Парсонсом, Р.Мертоном, К. Девісом.

Соціальна стратифікація означає як сам процес, що безперервно триває в суспільстві, так і його резуль­тат. Вона засвідчує не просто різне становище в су­спільстві індивідів, родин чи цілих країн, а саме їх нерівне становище.

Стратифікація — риса будь-якого суспільства.

Англійський соціолог Е. Гідденс розріз­няє чотири основні історичні типи стратифікованого суспільства: рабство, касти, стани і класи.

1. Рабство. Воно було граничною формою нерівнос­ті, за якої одні люди володіли іншими. Щоправда, і рабство було неоднорідним залежно від періоду чи культури: в одному випадку раб перебував поза зако­ном (класична форма рабства), в іншому — йому від­водилася роль слуги чи солдата.

2. Касти. Кастою, як правило, називають соціальну групу, членством у котрій людина зобов’язана виключно своїм народженням. У різних регіонах поділ на касти має рі­зні форми. Особливо характерний він для Індії, де налічується 4 основні касти: брахмани – священики, кшатрії – воїни; вайшеї – купці; шудри – робітники та селяни. Окрім того, існують 5 тис. неосновних каст і підкаст. Як правило, межі між кастами дуже різкі, що практично виключає перехід з однієї касти в другу. Каста по­в'язана з індуїзмом і з ученням про «переселення ду­ші». Сподівання на те, що в «наступному» житті його каста підвищиться, спонукає індивіда суворо дотримуватися певних суспільних норм.

3. Стани. Вони властиві європейському феодалізмо­ві. Стани – це соціальні групи, які володіли закріпленими звичаями або юридичним законом, котрі передавалися через спадщину правами та обов’язками. На рубежі 14-15 ст. в Європі станове суспільство розділялося на вищі стани (дворянство, духовенство) та непривілейовані (купці, ремісники, селяни). У Російській імперії 18 ст. сформувався становий поділ на: дворянство, духовенство, купецтво, міщанство, селянство. Кожний стан включав численні прошарки, ранги, рівні, професії, чини. Чим вище в соціальній ієрархії стояв стан, тим вищим був його статус.

Межі між станами не були такими різкими, як за кастової системи, а соціальне переміщення було мож­ливим, хоча й складним.

Класи

Соціальний клас – це велика соціальна група, яка об'єднує людей з принципово спільним соціально-економічним і політичним статусом, елемент соціально-стратифікаційної системи.

Клас – угрупування людей на основі нерівного становища щодо основних соціальних ресурсів, які визначають їхні життєві шанси, соціальні претензії та соціальні можливості діяти.

Рабство, касти, стани – належать до закритого типу стратифікованих суспільств, в якому існують жорсткі перепони між верствами (стратами), що обмежують переміщення.

Класи належать до відкритого типу стратифікованих суспільств, що характеризується можливими і бажаними переміщеннями з одного класу в інший.

Класи не зумовлюються віросповіданням або законом; належність до класу не є спадковою, а класові межі не настільки суворі. Тому соціальне переміщення за класовою ознакою — звичайне явище, оскільки на­лежність до класу пов'язана з професією, матеріаль­ним рівнем, майновим цензом індивіда, його прилученням або не прилученням до ключових контролюючих позицій у суспільстві тощо.

Належати до класу означає отримати доступ до певного обсягу матеріальних і соціальних благ, володіти конкретним об­сягом влади і відповідальності, розпоряджаючись людьми і різно­манітними ресурсами, бути носієм специфічних сподівань та до­магань, а в більш широкому розумінні — й культури: поводити себе стосовно інших людей або подій згідно із ситуацією, набути­ми поняттями та уявленнями.

У сучасному суспільстві розрізня­ють, як правило, три класи: вищий, середній, нижчий.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)