АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Політичні норми

Читайте также:
  1. Геополітичні перспективи.
  2. Геополітичні, геоекономічні та культурно-цивілізаційні засади Євразійського проекту
  3. Головні соціально-економічні й політичні перетворення
  4. Громадсько-політичні рухи
  5. Демографічна ситуація у світі: основні тенденції розвитку. Особливості сучасної демографічної політики у різних країнах світу, її сутність та політичні виміри.
  6. З дисципліни «РR у політичній сфері»
  7. Загальноросійські політичні партії, організації в роки першої російської революції
  8. Загальпоросійські політичні партії,
  9. Неполітичні чинники конфліктності західної та мусульманської цивілізації (за роботою П. Норріс та Р. Інглегарта «Справжнє зіткнення цивілізацій»).
  10. Оголошення 1793 і нові фундаментальні політичні принципи
  11. Основні політичні ідеології сучасності
  12. Пит 5.зворотний зв’язок у політичній комунікації.

 

Важливу групу соціальних норм складають політичні норми. Вони регулюють відносини соціальних груп, класів, громадян з державною владою, відносини між класами, націями і народами. Політичні норми регулюють участь народу, класів, соціальних груп в державній владі і житті держави, його організації, взаємовідношення держави з іншими організаціями політичної системи суспільства. Конституція, інші закони закріплюють і регулюють політичні права і свободи громадян.

Громадянин — це політична особа, вільний і рівноправний член державної організації суспільства. Йому належать такі політичні права, як свобода слова, зборів, демонстрацій, право брати участь в управлінні державою, право доступу до державної служби, право на об’єднання.

Політичні норми розрізняють за об’ємом змісту відносин, що регулюються широтою змісту, суспільно-політичною значущістю, називаються політичними принципами. До політичних принципів відносяться принцип народовладдя, суверенітету народу, рівноправ'я народів, націй, рівноправ'я держав, принцип єдності державної влади і принцип поділу влад, принцип ненасильницького, мирного вирішення міжнародних суперечок і ін. Політичні норми знаходять вираження в різних формах: у політичних деклараціях, маніфестах держав, в програмних документах політичних партій, рухів, конституціях держав. Політичні норми, виражені в юридичних актах держави, набувають в той же час значення правових норм. У вітчизняній літературі висловлювалися суперечливі погляди з питання про співвідношення політики і права. Проте життя в державно-організованому суспільстві свідчить про багатобічні зв'язки між правом і політикою, про певну включеність права в політичне життя суспільства, про дію політики на розвиток і дію права. Слід розрізняти політичну норму і політичну оцінку соціальної, правової норми. Політична норма може бути виражена в нормативно-правовому акті держави, але вона може бути виражена в політичному акті безпосередньо. Юридична норма має політичне значення в тому сенсі, що до її оцінки застосовується політичний підхід, критерій, вона встановлюється компетентними державними органами.

Звичайно, політичний критерій, його вміст не слід абсолютизувати і таким чином "заполітизовувати" всі норми права. Слід мати на увазі відмінності, наприклад, між нормою цивільного, сімейного, трудового, тобто нормою приватного права і нормою конституційного, адміністративного, фінансового права, політичний характер якої визначається її предметом регулювання. Норми конституційного, державного права являють собою політичні норми в юридичній формі.

Політичні норми регулюють взаємини громадян з державою, його органами. Порядок виборів, участь громадян у виборі своїх представників в органи державної влади, інших державних посадових осіб регулюються політичними нормами, які виражені в юридичному акті. До політичних норм відносяться також і норми, що визначають, регулятивні стосунки законодавчою, виконавчою і судовою владою.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)