АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типологізація девіантної поведінки. Р.Мертон про критерії і типи девіантної поведінки

Читайте также:
  1. Групи та критерії відповідності для права перебувати на спрощеній системі
  2. Девіантної поведінки
  3. Діагностичні процедури та критерії соціально-педагогічної діяльності
  4. З регулятивної точки зору, виявлення критеріїв, які надають можливість казати про вихід за певні
  5. Клінічні та діагностичні критерії.
  6. Критерії вихованості особистості школяра
  7. Критерії вірності відтворення
  8. Критерії діагнозу гострої пневмонії
  9. Критерії діагностики
  10. Критерії діагностики цукрового діабету
  11. КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ
  12. Критерії класифікації документів

Причину виникнення аномічні (девіантних) ситуацій Мертон убачає і в певних умовах людського середовища, яку він розуміє, з одного боку як суспільну, з іншого - як культурну структуру. Культурнаструктура являє собою комплекс тих цінностей і норм, які вказують на поведінкову орієнтацію певних членів суспільства або груп, а під соціальною структурою мається на увазі той комплекс суспільних взаємин, в якому існують члени суспільства або групи. На думку Мертона, аномія - це результат незгоди і конфлікту між «культурою» і «соціальними структурами».Аномія виражає таку соціальну ситуацію, коли люди не можуть досягти своїх цілей законними засобами, і, в силу цього, вони ігнорують вказані кошти, намагаючись досягти мети незаконними засобами. Відповідний цьому процес називається девіаційні відхиленням, тобто це не процес, що виникає в результаті конфлікту соціально визнаних цілей і засобів їх досягнення. Подібну ситуацію загострює і падіння поваги до особистості до правових і моральних норм. Мертон класифікує основні відповідні реакції на вплив аномії - прийняття або неприйняття людьми цілей суспільства, способів їх реалізації або ж одночасно обох.

Згідно зі схемою Мертона, перша реакція тотальне підпорядкування - конформізм - має на увазі згоду з громадськими цілями і законними засобами їх досягнення. Добре освічена молода людина знаходить престижну роботу і піднімається вгору по службових сходах; він є уособленням цієї моделі поведінки, тому що ставить своєю метою фінансовий успіх і досягає цього законними шляхами і засобами. При цьому слід враховувати, що конформізм є єдиний шлях недевіаціонного поведінки. Р. Мертон також упевнений, що конформізм - це не вираз відхилення від норми і закону, а навпаки, пристосування до них і, як він сам зазначає, дія в ім'я здійснення власних цілей на основі пристосування до існуючих норм і законів. Можна припустити, що Р. Мертон вніс конформізм у форми девіації саме тому, що «зміцнення», «скам'яніння» і т.д. офіційних норм і законів створює в суспільстві ситуацію застою. У таких умов обмежується,і,індивідуальнасвобода. Друга можлива реакція називається інновацією, що має на увазі згоду з громадськими цілями, але заперечення соціально визнаних правил їх досягнення. «Інноватор» використовує нові незаконні засоби досягнення добробуту - шантаж, рекет або здійснює т.зв. «Злочин«білих комірців»у вигляді розтрати,чужих,грошей. Третя реакція, іменована ритуалізмом, має на увазі заперечення суспільних цілей, але згода (іноді абсурдне) на використання соціально визнаних засобів. Названа ретреатізмом четверта реакція спостерігається тоді, коли людина відкидає соціально визнані і цілі, і засоби одночасно. Самим явним підтвердженням ретреатізма є люди, що опинилися поза суспільством, - бродяги, алкоголіки, наркомани, душевнохворі та ін І, нарешті, заколот, подібно ретреатізму, пов'язаний з одночасним запереченням соціально визнаних цілей і засобів. Але, в той же час, він викликає формування нових, соціально визнаних засобів і цілей. На основі заколоту формується нова ідеологія (а вона може бути революційної), яка створює нові цілі та засоби, наприклад, систему соціалістичної власності, виганяють приватних власників і вважається бунтівниками більш законною, ніж були раніше цілі та засоби. Слід зазначити, що концепція Мертона має велике значення ще й тому, що вона «розглядає конформізм і девіацію у вигляді двох чаш одних і тих же ваг, а не як окремі категорії». У ній також вказується на те, що девіація є результат абсолютно негативного ставлення до загальноприйнятих стандартів, як запевняють багато.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)