АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Графічний інтерфейс користувача

Читайте также:
  1. V. Текстовий процесор Word . Інтерфейс редактора Word 2007.
  2. Бібліографічний документ
  3. Бібліографічний список
  4. Бібліографічний список
  5. Бібліографічний список
  6. Бібліографічний список
  7. Бібліографічний список
  8. Бібліографічний список
  9. Бібліографічний список
  10. БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК
  11. Бібліографічний список
  12. Взаємодія користувача та файлової системи ПК

Стартове меню в новому вигляді при використанні теми Royale

Виділення в Windows Explorer здійснюється прозорим синім прямокутником.

Падаюча тінь від ярличків на робочому столі

Бічна орієнтована на виконання завдань допоміжна панель у вікні Windows Explorer («common tasks»).

Групування кнопок одного застосування на панелі завдань в одну кнопку, при певній кількості різних запущених застосувань, що дозволяє часто уникати необхідності її «прокрутки»

З'явилася можливість заблокувати панель завдань і допоміжні панелі, для уникнення їхньої випадкової зміни.

Колірне виділення елементів в меню «Пуск», що належать недавно доданим програмам.

Меню відкидають тіні (у Windows 2000 тінь відкидав покажчик миші, але не елементи меню)

Та інші.

У Windows XP з'явилася можливість використовувати «Visual Styles», що дозволяють змінити графічний інтерфейс користувача. Luna — новий стиль графічного інтерфейсу, що входить в постачання XP і є інтерфейсом за умовчанням для ПК, що мають більше 64 мегабайт RAM. Можливо використовувати і інші «Visual Styles», але вони повинні бути підписані цифровим підписом Microsoft (оскільки мають важливе значення у функціонуванні системи).

Для обходу цього обмеження деякі користувачі використовують спеціальне програмне забезпечення, таке, як TGTSoft's STYLEXP або Stardock’s WindowBlinds, а іноді й змінену версію бібліотеки uxtheme.dll.

Також існує стиль «класичний», такий, що повторює стиль інтерфейсу Windows 2000 (який використовує на 4 МБ менше пам'яті, чим Luna), а також численні стилі, створені сторонніми розробниками. Для версії Media Center Microsoft розробила «візуальний стиль» «Royale», який включений в цю версію Windows XP і доступний для установки в інших версіях XP.

Для Windows XP було створено більше 100 «ікон» компанією The Iconfactory, відомою своїм набором безкоштовних «ікон» для операційної системи Mac OS X

 

Windows Vista

Windows Vista — версія Microsoft Windows NT, серії операційних систем, що використовуються на персональних комп'ютерах.

У серії продуктів Windows NT нова система носить номер версії 6.0 (Windows 2000 — 5.0, Windows XP — 5.1, Windows Server 2003 — 5.2). Для позначення «Windows Vista» іноді використовують абревіатуру «WINVI», яка об'єднує назву «Vista» і номер версії, записаний римськими цифрами.

Windows Vista, як і Windows XP, виключно клієнтська система. У липні Microsoft повідомила про намір офіційно представити серверну версію Windows Vista — Windows Server 2008 на спеціальному заході 27 лютого цього року.

30 листопада 2006 року Microsoft офіційно випустила Windows Vista і Office 2007 для корпоративних клієнтів. 30 січня 2007 року почалися продажі системи для звичайних користувачів.

Історія

На ранньому етапі розробки система була відома під кодовим ім'ям Longhorn (за назвою бару Longhorn Saloon поблизу лижного курорту Вістлер в Британській Колумбії). Назва «Vista» була оголошена 22 липня 2005 року. Опісля декілька місяців Microsoft також перейменували Windows Longhorn Server в Windows Server 2008. З 8 листопада 2006 року повноцінна версія Windows Vista доступна для виробників устаткування. Публічний реліз для звичайних користувачів відбувся 30 січня 2007 року.

У перекладі українською «vista» означає «перспектива» (огляду) або «краєвид»[2], і є запозиченням з іспанської, де «vista» — зір, бачення. Первинна назва була визначена і схвалена співробітниками Microsoft, а потім протестована в декількох регіонах світу методом фокус-груп].

За заявами компанії в Windows Vista була оновлена підсистема управління пам'яттю і введенням-виводом. Новою функціональністю також є «Гібридний сплячий режим», при використанні якого вміст оперативної пам'яті додатково записується на HDD, але і з пам'яті також не витирається. В результаті якщо подача енергії не припинялася, то комп'ютер відновлює свою роботу користуючись інформацією з RAM. Якщо живлення комп'ютера вимикалося, операційна система використовує збережену на HDD копію RAM і завантажує інформацію з неї (аналог сплячого режиму).

З 28 липня 2005 року, розробникам і ІТ-професіоналами була розіслана перша бета-версія. У неї були включені всі розроблені на той день технічні можливості і наочно представлені основи нової архітектури системи. Перша бета-версія була випущена для того, щоб у ІТ-аудиторії склалося перше враження про нову операційну систему і щоб виявити помилки в новій системі ще до її офіційного випуску. Згідно з результатами першого етапу бета-тестування були доопрацьовані призначені для користувача функції системи, які потім були представлені в другій бета-версії. Остаточна версія Windows Vista представлена у варіантах для 64- і для 32-розрядних процесорів. Windows Vista має також новий логотип. На думку дизайнерів компанії, цей логотип ілюструє зміни в призначеному для користувача інтерфейсі нової операційної системи (який через зовній вигляд називають «скляним» — «Aero Glass»). У Windows Vista також вбудовано Windows Defender та Брандмауер Windows.

Starter: поширюється Microsoft лише на деяких ринках, що розвиваються, в бідних країнах; має символічну ціну і безліч функціональних обмежень на зразок 250 гігабайт максимально допустимого дискового простору.

Home Basic: підтримка не більш 2-х процесорів (з необмеженою кількістю ядер) з 8 гігабайтами максимального обсягу оперативної пам'яті для платформи amd64 (64х-бітова) і 4 гігабайтами для платформи x86 (32х-бітова), read-only версія Meetingspace, 5 підключень по SMB, немає інтерфейсу Windows Aero, відсутня можливість приєднання до домена, редактор групових і локальних політик, немає підтримки EFS.

Home Premium: підтримка до 2-х процесорів з 16 гігабайтами максимального обсягу оперативної пам'яті, HDTV, запис відео-DVD, 10 підключень по SMB, підтримка сенсорних екранів, автоматичне резервне копіювання, інтерфейс Windows Aero, відсутня можливість приєднання до домена, редактор групових і локальних політик, немає підтримки EFS, підтримка Microsoft Anna — функції, що дозволяє комп'ютеру автоматично читати задану текстову інформацію (англійською мовою, аналогічної версії для читання російських текстів доки немає).

Business: немає батьківського контролю, підтримка до 2 процесорів, урізана мультимедійна частина і прибрані розважальні застосування. Дана версія Vista підтримує роботу в домені, політики і шифровану файлову систему EFS.

Enterprise: багатомовний інтерфейс, сервіси Microsoft Windows для UNIX, корпоративні розраховані на багато користувачів ліцензії, шифрувальник дисків Bitlocker, урізана мультимедійна частина.

Ultimate: включає всі можливості 'Enterprise' і 'Home Premuim', плюс додаткові Ultimate Extras, добре розвинена мультимедійна частина, підтримка анімованих шпалер робочого столу, а підтримка мультимовного призначеного для користувача інтерфейсу дозволяє міняти за бажанням мову призначеного для користувача інтерфейсу операційної системи.

Ultimate Upgrade Limited Numbered Signature Edition: кожен екземпляр має порядковий номер і підпис Біла Гейтса. Випускається обмеженим накладом.

 

Windows 7

Windows 7 (кодова назва під час розробки — Vienna) — назва найновішої версії операційної системи Windows, котра вийшла 22 жовтня 2009 року, менше, ніж через три роки після випуску попередньої операційної системи комерційно невдалої Windows Vista. Розробка Windows 7 під різними кодовими назвами велась з 2000 року. Над нею працювали 2500 осіб.

Windows 7, кодове найменування нової операційної системи Microsoft, стане її остаточною назвою. Про це мовиться в анонсі ОС, опублікованому в офіційному блозі Microsoft Windows Vista News.[4] У Microsoft пояснюють вибір назви його простотою, відзначаючи, що раніше Microsoft вже перепробувала декілька способів найменування своєї лінійки операційних систем. Windows 7 буде п'ятою схемою найменування. Крім того, це сьома версія Windows, якщо вважати за внутрішніми версіями.

Перші версії Windows мали традиційну нумерацію версій аж до Windows 3.11. Потім з'явилися Windows 95, Windows 98 і Windows 2000, названі за відповідними роками. Також використовувалися буквені позначення типу Windows Me і Windows XP. Остання версія називається Windows Vista (від англ. vista означає «вид», «перспектива»).

Усього Microsoft пропонує 6 різних варіантів постачання, проте через роздрібну мережу поширюються переважно версії Home Premium і Professional. Інші варіанти поширюються обмежено, наприклад, тільки для корпоративних клієнтів або тільки в країнах, що розвиваються. Всі варіанти Windows 7, крім найбільш спрощених, працюють як на 32-бітній, так і на 64-бітній платформах. Для приватних користувачів передбачається спеціальна сімейна версія: умови ліцензії дозволяють встановити її не на одному, а на двох або трьох комп'ютерах.

Початкова редакція (Windows 7 Starter) поширюється виключно з новими комп'ютерами, вона не включає функціональної частини для програвання H.264, ААС, Mpeg-2. Домашня базова — призначена виключно для випуску в країнах, що розвиваються, в ній немає інтерфейсу Windows Aero з функціями Peek і Shake і передперегляду в панелі завдань, загального доступу до підключення в інтернет і деяких інших функцій. У Професійній, Корпоративній і Максимальній є підтримка XP Mode.

Корпорація Microsoft вперше продемонструвала попередню робочу версію Windows 7, розповівши про її основні переваги і нововведення 28 жовтня 2008 року на конференції розробників в Лос-Анджелесі.

Найвідчутнішим нововведенням розробник називає широке застосування інтерфейсу вводу, що управляється дотиком (touchscreen), в варіанті реагування на кілька дотиків водночас (multi-touch).

Істотно перероблений інтерфейс системи, панель завдань і меню «Пуск». Тепер назви програм і заголовки відкритих документів в панелі завдань не відображаються — тут немає ніякого тексту, а тільки іконки. Дістати доступ до основних функцій можна, не розгортаючи застосунок, — досить натиснути на відповідну іконку в панелі завдань правою кнопкою миші. Наприклад, у випадку з Windows Media Player користувач може відкрити список відтворення, а у випадку з Internet Explorer — проглянути зменшені зображення відкритих веб-сторінок і перемкнутися між ними. У меню «Пуск» з'явився доступ до тек, що найчастіше відкривалися.

При натисненні мишкою на вільне місце на робочому столі, всі відкриті вікна стають прозорими — це допомагає дістатися до віджетів, які в Windows 7 можуть розташовуватися довільно на робочому столі, а не в його певній частині, як в Vista. При перетягуванні вікна воно збільшується — коли користувач утримує його мишкою, і зменшується, коли відпускає в потрібному місці — як в Mac OS. Якщо відкрите вікно підвести до краю робочого столу, воно зменшиться до 50% від номінального розміру — це зручно для організації вікон. Покращено виведення зображення на мультиекранні системи.

Windows 7 потрібно менше часу на перехід в сплячий режим і вихід з нього, а також на відновлення зв'язку з бездротовими мережами Wi-Fi, стверджує Microsoft. Установка і підготовка до роботи запам'ятовуючих та інших пристроїв, що підключаються через роз'єм USB «займає лічені секунди», пошук інформації на комп'ютері і сортування його результатів відбуваються також значно швидше.

Для перегляду веб-сторінок в Windows 7 передбачена восьма версія браузера Internet Explorer. До нього, крім прискорених алгоритмів роботи, увійшов новий сервіс, що сповіщає про зміни на зазначеному раніше веб-сайті.

Так само, як в Windows Vista, на робочому столі Windows 7 можна розмістити віджети — невеликі застосунки, що показують час, картинки, які транслюють текстові новини, що програють музичні або відеофайли і так далі.

Для любителів комп'ютерних ігор у новинці передбачена нова версія Games Explorer, яка здатна завантажувати новини та оновлення до вже встановленим іграм, а функція Play To допоможе відтворити обрану музику на сумісних комп'ютерах і пристроях в будинку. Також в систему додано розпізнавання почерку і покращена взаємодія з багатоядерними процесорами.

Контроль облікових записів менш нав'язлива, а Контрольну панель можна буде викликати з області повідомлень панелі завдань. Перероблений калькулятор, а в WordPad і Microsoft Paint може з'явитися інтерфейс, звичний для користувачів Microsoft Office 2007.

Крім того, в Windows 7 буде включена нова версія Windows Media Player.

В Windows 7 впроваджено нову вдосконалену технологію Natural ClearType, яка має зробити шрифти ще гладкішими.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)