АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бібліографічний список. Обов’язкова література: [1-6]

Читайте также:
  1. IV. Список использованнЫХ ИНФОРМАЦИОННЫХ ИСТОЧНИКОВ
  2. VІ. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ
  3. Библиографический список
  4. БИБЛИОГРАФИЧЕСКИЙ СПИСОК
  5. Библиографический список
  6. Библиографический список
  7. библиографический список
  8. Библиографический список
  9. БИБЛИОГРАФИЧЕСКИЙ СПИСОК
  10. Библиографический список
  11. Библиографический список
  12. Библиографический список

Обов’язкова література: [1-6].

Додаткова література: [44,45,51,54,75,83,85,121,127,130,138,139,140, 149,156,169,176,180,195,197,198,205,209].

Тема 8. Соціологія шлюбу і сім’ї

Мета: проаналізувати сім’ю як об’єкт соціологічного дослідження, охарактеризувати сучасний етап сім’ї в українському суспільстві та визначити тенденції її розвитку.

 

План вивчення теми

1. Історичні типи й форми сімейно-шлюбних відносин.

2. Проблеми стабільності сім'ї та їх значення у шлюбно-сімейних відносинах.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Під час розгляду першого питання слід підкреслити, що сім'я є об'єктом дослідження багатьох наук: історії, економіки, психології, демографії, соціології тощо. Кожна з них вивчає специфічні сторони функціонування і розвитку сім'ї під власним кутом зору і відповідно до свого предмету. Соціологія сім'ї ставить перед собою завдання інтеграції досягнень цих галузей і носить міждисциплінарний характер. Її специфіка полягає в тому, що сім'я одночасно виступає у двох іпостасях: вона є малою контактною групою і особливим соціальним інститутом, який регулює відтворення людини за допомогою певної системи ролей, норм. Рекомендуємо студентам ознайомитися з поглядами американського вченого Н.Смелзера щодо проблем сімейно-шлюбних відносин (Див. Смелзер Н. Социология: пер. с англ.- М.: Феникс, 1994, розд. Ш, гл. 13.- С. 390-427). Він визначає поняття сім'ї так: сім'єю називається об'єднання людей, які пов'язані між собою спільністю побуту і взаємною відповідальністю за виховання дітей, воно засноване на кровній спорідненості, шлюбі або усиновленні. Інші соціологи погоджуються в цілому з таким визначенням, але додають до нього такі риси як історично зумовлений характер сім'ї та її функціонування у різні історичні епохи, соціальна потреба суспільства в існуванні сім'ї, фізичне і духовне відтворення населення тощо.

Характеризуючи структуру сім'ї, слід мати на увазі, що під нею розуміють всю сукупність відносин між її членами, яка включає відносини родинності, систему морально-духовних відносин разом з відносинами влади, авторитету. У загальній системі родинних відносин, за Н. Смелзером, існують два основні типи сімейної структури або форми сім'ї - нуклеарна та розширена. Нуклеарна сім'я складається з дорослих батьків і дітей, які від них залежать (матеріально, економічно, житлово, емоційно). Розширена сім'я включає нуклеарну сім'ю і родичів, наприклад, бабусю і дідуся, онуків, тітку, дядька, двоюрідних братів і сестер.

Далі слід зупинитися на формах шлюбу. Вирізняють моногамію (шлюб між одним чоловіком і однією жінкою) і полігамію (шлюб між одним та кількома іншими індивідами). Полігамія, в свою чергу, поділяється на полігінію (шлюб між одним і кількома жінками) і поліандрію (шлюб між однією жінкою і кількома мужчинами).

Ще однією формою є груповий шлюб (між кількома мужчинами та кількома жінками).

Слід відзначити, що в західній соціології існує спеціальний напрямок - історична соціологія, яка займається порівняльним аналізом сім'ї в історичній перспективі. Вирізняють декілька етапів розвитку сім'ї:

- сім'я у дохристиянському суспільстві (з домінацією парної сім'ї, пізніх шлюбів, великою кількістю одиноких людей);

- сім'я в християнському суспільстві (з великим впливом церкви на сімейне життя і шлюб);

- сім'я в індустріальному суспільстві (в кінці ХVIII ст. з початком промислового перевороту відбувається перша революція в сімейному житті).

При розкритті теми студенської сім'ї слід відзначити, що кожний третій шлюб в Україні - студентський. Особливість такої сім'ї - відсутність житлових умов, повна матеріальна залежність від батьків. Однак, такі сім'ї вирізняються активністю, емоціональністю, такі сім'ї більш прогресивні.

У другому питанні слід проаналізувати тенденції розвитку сучасної сім'ї: зростання розлучень (абсолютне і відносне), зростання кількості неповних сімей і дітей, народжених поза шлюбом, зменшення середньої тривалості шлюбу, проживання подружніх пар без оформлення шлюбу, зменшення розмірів сім'ї і народжуваності дітей, збільшення кількості одиноких людей, які не беруть шлюб, зменшення кількості повторних шлюбів. У сучасній українській сім'ї поглиблюються такі тенденції:

- формування егалітаризму, демократичних відносин між подружжям;

- збільшення кількості нуклеарних сімей;

- зміна відносин між дітьми і батьками;

- зниження рівня народжуваності, формування нового типу репродуктивної поведінки;

- посилення нестабільності шлюбу;

- укладення шлюбів у дуже молодому віці.

Рекомендуємо ознайомитися з цією темою за книгою Піча В.М. Соціологія сім'ї. Курс лекцій. – Львів, 2003. Черниш Н.Й. Соціологія: Підручник за рейтингово-модульною системою навчання. – 5-те вид., перероб. і доп. – К.:Знання, 2009.(розділ 8). Таким чином, сім'я як одна з найстаріших біосоціальних спільнот нині зазнає великих змін. Ці зміни носять глобальний універсальний характер і пов'язані з руйнацією традиційних цінностей і форм сімейного життя і шлюбу.

Питання для самоконтролю

1. Для чого потрібне вивчення шлюбу і сім'ї?

2. Проаналізуйте, чи варто вважати, що сімейні проблеми – це проблеми конкретних людей?

3. Чому шлюб і сім'я є одним з найдавніших соціальних інститутів?

4. Охарактеризуйте соціальні функції сім'ї.

5. Як ви вважаєте: який з типів сім'ї домінує в нашому суспільстві?

6. Чи варто вважати, що сімейні проблеми – це проблеми конкретних людей?

7. Які проблеми сучасної сім'ї найгостріші?

8. Проаналізуйте основні фактори впливу на стабільність сім'ї. Суть кризи сім'ї. Ваш прогноз.

9. Подумайте, якою ви бачите сім'ю у майбутньому. Аргументуйте свою думку.

10.Поясніть, чому виникають сімейні конфлікти?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)