АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3. Організація соціологічних досліджень, методи збирання та аналізу соціологічної інформації

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
  3. II. Методична робота.
  4. III. Mix-методики.
  5. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  6. III. ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКАЯ ЧАСТЬ
  7. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  8. IV. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО РАЗРАБОТКЕ И ИСПОЛЬЗОВАНИЮ ТЕСТОВЫХ ЗАДАНИЙ
  9. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  10. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКИЕ И ИНОФРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ
  11. IX. Проведите методическую глубокую скользящую
  12. V. Методический блок.

Поняття, основні етапи і процедури соціологічних досліджень. Завдання і особливості етапів підготовки, збору і аналізу інформації та впровадження результатів досліджень. Функції та особливості соціологічних досліджень. Поняття, роль та головне призначення програми соціологічних досліджень. Нормативні вимоги до упорядкування структури проміжних та заключних звітів за результатами соціологічних досліджень.

Сутність і значення методу вибірки у практиці соціологічних досліджень. Поняття генеральної, вибіркової сукупностей, одиниць відбору, одиниць спостереження, репрезентативності, районування та їх роль у реалізації метода. Критерії оцінки якостей вибірки. Засоби виявлення і вилучення помилок у вибірковому дослідженні.

Загальна характеристика і класифікацій методів збору первинної соціологічної інформації. Опитування як метод збору соціологічної інформації, його місце серед інших методів. Характеристика різновидів опитування: цільове призначення, переваги, недоліки. Специфіка анкетування у соціологічному дослідження. Типи питань та особливості їх використання. Типові помилки при анкетуванні і шляхи їх подолання. Інтерв’ю та особливості його застосування у соціологічному дослідженні. Вимоги до організації і проведення інтерв’ю. Співвідношення усних і письмових опитувань у соціологічному дослідженні. Способи підвищення якості і надійності результатів опитування.

Загальна характеристика спостереження, специфіка його використання в соціологічних дослідженнях. Види спостереження, їх переваги, недоліки, особливості застосування. Планування спостереження та розробка програми спостереження. Способи використання технічних засобів у спостереженні. Підготовка спостерігачів, вимоги до них. Проблема надійності та вірогідності результатів спостереження, шляхи їх підвищення.

Інформаційні можливості та цінність документальних джерел соціальної інформації. Види документів, їх класифікація та характеристика. Місце аналізу документів у системі методів збору соціальної інформації. Змістовні (традиційні) та формалізовані методи аналізу документів.

Прогрес у сфері інформаційних технологій і переваги при обробці даних соціологічних досліджень. Програмне забезпечення процесу обробки соціальної інформації. Особливості та вимоги при підгонці інформації для ручної та машинної обробки. Методи підвищення ефективності немашинної обробки інформації. Види та форми графічного зображення соціологічних даних. Теоретичні, організаційні та інші умови якісного аналізу даних соціологічних досліджень. Вплив професійної культури на характер інтерпретації даних соціологічних досліджень. Процеси узагальнення і диференціації фактологічної інформації. Методи та процедури опису даних у процесах аналізу інформації. Аналіз як умова підготовки обґрунтованих і практично необхідних висновків та рекомендацій. Оформлення проміжних та заключних звітів у відповідності до нормативних вимог.

.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)