АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оцінка виробничих запасів

Читайте также:
  1. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  2. Аналітична оцінка людського потенціалу в Україні та країнах світу
  3. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»
  4. Вартісна оцінка основних виробничих фондів підприємства
  5. Вентиляція виробничих приміщень, види вентиляції.
  6. Визначення нормативу оборотного капіталу у виробничих запасах підприємства.
  7. Виробничих упущень, за які робочим, колективам робочих зменшується розмір преміювання.
  8. Виявлення і оцінка слідів крові
  9. Відгук і оцінка роботи студента на практиці
  10. Відносна оцінка та способи фінансування бюджетного дефіциту
  11. Відповідність підсумкових семестрових рейтингових оцінок у балах оцінкам за національною шкалою та шкалою ЄКТС
  12. Властивості та оцінка масової свідомості

Набуті (отримані) чи вироблені запаси зараховуються на підприємства по початкової вартості.Первоначальной вартістю запасів, придбаних за плату, є собівартість запасів, що складається з таких фактичних витрат:

- суми, сплачувані згідно з договором постачальнику (продавцю);

- суми, сплачувані за інформаційні, посередницькі й інші послуг у зв'язки Польщі з пошуком і придбанням запасів;

- суми ввізного мита;

- суми непрямих податків у в зв'язку зі придбанням запасів, які відшкодовуються підприємству;

- видатки заготівлю, вантажно-розвантажувальні роботи, транспортування запасів доречно їх використання, включаючи Витрати страхування ризиків транспортування запасів;

- інші витрати, безпосередньо пов'язані після придбання запасів і доведенням їх до, де вони придатні від використання в запланованих цілях.

Не входять у початкову вартість запасів, а ставляться до витрат у той час, де вони було здійснено (встановлено):

- наднормативні втрата часу та недостачі запасів;

- відсотки користування позиками;

- Витрати збут;

- загальногосподарські й інші витрати, безпосередньо які пов'язані після придбання і доставкою запасів і приведенням в стан, де вони придатні від використання в запланованих цілях.

З урахуванням надходження, відпустки запасів у виробництво, продажу чи іншомувибитии оцінка їхньої здійснюється за одного з таких методів:

- ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

- середньозваженої собівартості;

- собівартості перших за часом надходження запасів (>ФИФО);

- собівартості останніх за часом надходження запасів (>ЛИФО);

- нормативних витрат;

- ціни продажів.

Методом ідентифікованої собівартості оцінюються які відпускаються запаси й послуги, що їх для спеціальних замовлень і проектів, і навіть запаси, не замінні одне одного. Цей метод доцільно застосовувати при невелику кількість запасів, коли відстежити, яку ціну запаси було зараховано на баланс. У цьому для підприємства може бути організований індивідуальний облік за кожним видом запасів.

Метод середньозваженої собівартості дуже зручний підприємств, мають дуже багато запасів різної номенклатури. Оскільки під час ведення господарську діяльність вартість однієї й тієї ж виду запасів може коливатися, то кожній одиниці запасів диктується їхнє середня (середньозважена) вартість. Середньозважена собівартість одиниці запасів розраховується шляхом відносини сумарною вартості залишку таких запасів початку звітного місяця - і вартості здобутих у звітному місяці запасів до сумарному кількості запасів початку звітного місяця - і отримані звітному місяці запасів.

За методом нормативних витрат собівартість вибулих запасів визначається з норм витрат на одиницю продукції (робіт, послуг). Норми витрат встановлюються підприємством самостійно з урахуванням нормальних рівнів використання запасів, праці, виробничих потужностей та діючих цін. Щоб нормативні витрати були максимально наближені до фактичних витрат, норми витрат і повинні регулярно перевірятися і підприємством. Цей метод широко використовується в оцінці матеріальних витрат у складі незавершеного виробництва та готової продукції.

Метод ціни продажів використовують підприємства торгівлі. Метод грунтується на застосуванні підприємствами роздрібної торгівлі середнього відсотка торгової націнки на товари. Собівартість реалізації у разі окреслюється відмінність між продажною (роздрібної) вартістю реалізованих товарів хороших і сумою торгової націнки цих товарів. Сума торгової націнки на реалізовані товари окреслюється твір продажною (роздрібної) вартості реалізованих товарів хороших і середнього відсотка торгової націнки. Середній відсоток торгової націнки визначається розподілом суми залишку торгових націнок початку звітного місяця - і торгових націнок до продажною вартості здобутих у звітному місяці товарів у сумі продажною (роздрібної) вартості залишку товарів початку звітного місяці та продажною (роздрібної) вартості отримані звітному місяці товарів.

Оцінка запасів методомФИФО (що у перекладі з англійської дослівно означає «першим надійшов – першим списався») полягає в припущенні, що запаси використовують у тій послідовності, якою вони надходили на підприємство, тобто. запаси, придбані першими, продаються першими, а запаси, решта наприкінці періоду, є запасами, куплених чи виготовлені останнє. У цьому вартість залишку запасів наприкінці звітного місяці визначається за собівартістю останніх за часом надходження запасів.

Облік придбання (>заготовления) запасів.

Для обліку виробничих запасів використовують рахунки бухгалтерського обліку 20 «Виробничі запаси», 22 «>Малоценниебистроизнашивающиеся предмети» 25 «Напівфабрикати».

Запаси, які є власністю підприємства, враховуються на забалансових рахунках 022 «Матеріали, прийняті на переробку», 023 «Матеріальні цінності на відповідальному збереженні».

По дебету рахунки 20 відбивається надходження запасів на підприємство, їх дооцінка, за кредитами – витрата виробництва, переробку, відпустку набік тощо.

Синтетичний облік матеріалів за рахунками (>субсчетам) ведеться в Відомості 5.1,окрриваемой доЖурналу 5. У відомості визначається сума і культурний рівень транспортно-заготівельних витрат (відхилень фактичної собівартості виробничих запасів від своїх поточної облікової оцінки), і навіть фактична собівартість витрачених (вибулих) запасів, якщо застосовується метод оцінки вибуття запасів по середньозваженої собівартості.

Кожна рахунок (субрахунок) відкривається окрема відомість, облік у якій ведеться за центрам відповідальності (>материально-ответственним особам, місцях зберігання) і рахунках витрат. Записи в Відомості 5.1 виробляються виходячи з документів (звітів), у яких надходження узагальнені поматериально-ответственним особам (складів, цехів, ділянок) виробничих запасів та його витрачання (вибуття) у звітній місяці.

Наприкінці місяці підприємства, які застосовують рахунки класу 8, інформацію про кредитових оборотах за рахунками витрат переносять в розділ III «Витрати діяльності»Журнала 5. У найгіршому разі звітний період вартість виробничих запасів відбивається по рядку 100 «Виробничі запаси»Актива балансу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)