АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Документальне оформлення руху запасів

Читайте также:
  1. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  2. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  3. Аудит розрахунків з бюджетом. Формування аудиторських доказів та оформлення робочих документів аудитора.
  4. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНИХ РОБІТ
  5. Вимоги до оформлення звітів
  6. Вимоги до оформлення СРС
  7. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ СТАТТІ
  8. Вимоги до оформлення текстових документів
  9. Вимоги до порядку написання і оформлення контрольної роботи
  10. Вказівки щодо виконання і оформлення курсового проекту.
  11. Державний стандарт на оформлення документів управління та реквізити документів
  12. до оформлення статей до наукового журналу

Облік запасів оформляється первинними документами, складених на бланках типових форм:

- М-1 «Журнал обліку які поступили вантажів»;

-М-2а «Акт списання бланків доручень»;

- М-3 «Журнал реєстрації доручень»;

-М-4 «>Приходний ордер»;

-М-7 «Акт ухвалення матеріалів»;

-М-8 «>Лимитно-заборная карта»;

- М-9 «>Лимитно-заборная карта»

-М-10 «Акт вимога зміну (додаткова відпустка» матеріалів»;

-М-11 «>Накладная-требование на відпустку (внутрішньо переміщення) матеріалів»;

-М-12 «Картка № складського обліку матеріалів»;

-М-13 «Реєстр №принятия-сдачи документів»;

-М-14 «>Ведомость обліку залишків матеріалів складі»;

- МІ-5 «Акт про зарахування устаткування»;

-М-15а «Акт прийому-передачі устаткування до монтажу»;

- М-16 «Матеріальний ярлик»;

-М-17 «Акт № про виявлених дефектах устаткування»;

-М-18 «>Сигнальная довідка про відхилення фактичного залишку матеріалів від встановлених доз запасів»;

-М-19 «Матеріальний звіт»;

-М-21 «>Инвентаризационная опис»;

-М-23 «Акт № про витратах давальницьких матеріалів»;

- М-26 «Картка обліку устаткування установки»;

- М-28 «>Лимитно-заборная карта»;

-М-28а «>Лимитно-заборная карта».

Для оплати виробничих запасів постачальник виписує покупцю рахунок-фактуру. Для отримання товарно-матеріальних цінностей покупець має надати постачальнику доручення. Запаси оплачуються виходячи з рахунків-фактури іприходуются виходячи з документів, які виписує постачальник (>товарно-транспортная накладна (№1-ТН), накладна-вимога на відпустку (внутрішньо переміщення) матеріалів (№М-11), накладна на відпустку ТМЦ (№М-20), товарний чек, чек РРО, квитанціяПКО, акт закупівлі).

>Приходние ордера і прийомні акти складаються щодня надходження запасів. На запаси, асортимент, кількість і в якості яких відповідає зазначеному у договорі складається Акт про зарахування матеріалів (ф. №М-7).

Запаси, що надійшли безтоваросопроводительних документів, називаютьсянеотфактурованними поставками. Такі запаси враховуються за цінами, зазначених у договорі, до того часу, доки надійдуть документи.

Для обліку передачі запасів у виробництво відкриваютьсялимитно-заборние карти.Лимитно-заборние карти відчиняються о двох примірниках, для цехи і для складу. Улимитно-заборних картах вказується місячний ліміт відпустки матеріалів виробництво. На малих підприємств і там, де це доцільно, відпустку матеріалів оформляється в картках складського обліку. У цьому ліміт відпустки матеріалів вказується в картці складського обліку.

Відпустку запасів покупцям оформляється накладною-вимогою на відпустку (внутрішнє переміщення) матеріалів (ф. №М-11) чи накладної на відпустку ТМЦ (ф. №М-20). З іншого боку, при автоперевезеннях вантажів заповнюєтьсятоварно-транспортная накладна (ф. №1-ТН) і товарна накладна.

ВОПРОС № 12

Нарахування амортизації нематеріальних активів (крім права постійного користування земельною ділянкою) здійснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс).

Нематеріальні активи з невизначеним строком корисного використання амортизації не підлягають. До нематеріальних активів з невизначеним строком корисного використання належать ті, щодо яких підприємством не визначено обмеження строку, протягом якого очікується збільшення грошових коштів (чи їх еквівалентів) від використання таких нематеріальних активів.

При визначенні строку корисного використання об'єкта нематеріальних активів слід ураховувати:

· строки корисного використання подібних активів;

· моральний знос, що передбачається;

· правові або інші подібні обмеження щодо строків його використання;

· очікуваний спосіб використання нематеріального активу підприємством;

· залежність строку корисного використання нематеріального активу від строку корисного використання інших активів підприємства.

Метод амортизації нематеріального активу обирається підприємством самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується із застосуванням прямолінійного методу. Розрахунок амортизації при застосуванні відповідних методів нарахування здійснюється згідно з Положенням (стандарту) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби".

Крім прямолінійного методу нарахування амортизації підприємство може обрати інший метод амортизації, який краще враховує форму надходження економічних вигод від використання нематеріального активу. Можливі методи нарахування амортизації визначені у П(С)БО 7::

1) прямолінійний;

2) зменшення залишкової вартості;

3) прискореного зменшення залишкової вартості;

4) кумулятивний;

5) виробничий.

Докладно ці методи нарахування амортизації розглянуті у розділі

“ Облік основних засобів”.

При розрахунку вартості, яка амортизується, ліквідаційна вартість нематеріальних активів прирівнюється до нуля, крім випадків:

· якщо існує невідмовне зобов’язання іншої особи щодо придбання цього об’єкта наприкінці строку його корисного використання;

· якщо ліквідаційна вартість може бути визначена на підставі інформації існуючого активного ринку і очікується, що такий ринок існуватиме наприкінці строку корисного використання.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому нематеріальний актив став придатним для використання, і припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття нематеріального активу.

Бухгалтерські записи з нарахування амортизації є такими:

а) віднесення витрат на амортизацію до певної статті витрат відповідно до сфери використання нематеріального активу (у разі застосування тільки рахунків класу 9):

Дебет 23 “Виробництво”

Дебет 91 “Загальновиробничі витрати”

Дебет 92 “Адміністративні витрати”

Дебет 93 “Витрати на збут”

Дебет 94 “Інші витрати операційної діяльності”

Дебет 97 “Інші витрати”

Дебет 99 “Надзвичайні витрати”

Кредит 133 “Знос нематеріальних активів”

б) включення витрат на амортизацію до вартості певного необоротного активу.

Наприклад, нарахування амортизації на нематеріальний актив, який використовується у ході виконання робіт, пов’язаних з капітальними інвестиціями:

Дебет 15 “Капітальні інвестиції”

Кредит 133 “Знос нематеріальних активів”

При застосуванні рахунків класу 8 запис з нарахування амортизації матиме вигляд:

Дебет 833 “Амортизація нематеріальних активів”

<="" b="">“Знос нематеріальних активів”

Дебет 23 “Виробництво”

Дебет 91 “Загальновиробничі витрати”

Дебет 92 “Адміністративні витрати”

Дебет 93 “Витрати на збут”

Дебет 94 “Інші витрати операційної діяльності”

Дебет 97 “Інші витрати”

Дебет 99 “Надзвичайні витрати”

Кредит 833 “Амортизація нематеріальних активів”

Особливістю відображення амортизації в бухгалтерському обліку є нарахування амортизації на:

· безоплатно одержані нематеріальні активи (приклад 3.2) та

· нематеріальні активи, придбані (створені) за рахунок цільового фінансування (приклад 3.3).

При нарахуванні амортизації на безоплатно одержані нематеріальні активи одночасно визнається дохід від безоплатно одержаних активів (операція 3).

При нарахуванні амортизації на нематеріальні активи придбані (створені) за рахунок цільового фінансування одночасно частина доходів майбутнього періоду визнається як інші доходи від звичайної діяльності і відображається у Звіті про фінансові результати за звітний період.

Термін експлуатації та метод амортизації нематеріального активу оцінюються на кожну дату балансу на предмет відповідності новим умовам використання активу. Якщо у наступному періоді очікуються зміни строку корисного використання активу або зміни умов отримання майбутніх економічних вигод, то в кінці звітного періоду переглядаються термін корисного використання нематеріального активу та метод його амортизації. Нарахування амортизації, виходячи з нового строку корисного використання та нового методу, починається з місяця, наступного за місяцем змін.

ВОПРОС № 14

ВОПРОС № 15

Довгострокова дебіторська заборгованість юридичних та фізичних осіб обліковується на рахунку 18 "Довгострокова дебіторська заборгованість та інші необоротні активи".

Рахунок 18 має чотири субрахунки:

- 181 "Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду";

- 182 "Довгострокові векселі одержані";

- 183 "Інша дебіторська заборгованість";

- 184 "Інші необоротні активи".

Виникнення довгострокової дебіторської заборгованості відображають за дебетом рахунку 18, а її погашення - за кредитом рахунку 18.

На субрахунку 181 відображаються чисті інвестиції орендодавця у фінансову оренду. Довгострокову дебіторську заборгованість за об'єкт, переданий в оренду, записують в дебет субрахунку 181 і кредит субрахунку 742 "Дохід від реалізації необоротних активів". Належна сума погашення вартості об'єкта оренди в періоді (протягом 12 місяців), яка визначається окремим розрахунком залежно від вартості орендованого об'єкта та строку оренди, записується за кредитом субрахунку 181 і дебетом субрахунку 377 "Розрахунки з іншими дебіторами". Субрахунок 181 кредитують при настанні відповідних періодів до повного списання дебіторської заборгованості.

На субрахунку 182 ведеться облік векселів, одержаних у забезпечення довгострокової дебіторської заборгованості. У разі одержання векселя запис роблять за дебетом субрахунку 182 з кредиту рахунків 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками", 37 "Розрахунки з різними дебіторами", 74 "Інші доходи" та інших.

На субрахунку 183 обліковують дебіторську заборгованість за розрахунками з працівниками за виданими довгостроковими позиками та інші види довгострокових розрахунків.

На субрахунку 184 ведеться облік активів, використання яких, як очікується, не можливе протягом дванадцяти місяців з дати балансу, зокрема грошових коштів, а також інших активів, які не відображаються на інших рахунках з обліку необоротних активів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)