АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік розрахунків векселями

Читайте также:
  1. V. Бухгалтерський облік зобов’язань
  2. Аналіз обліку готової продукції та її реалізації
  3. Аналітичний облік.
  4. Аудит розрахунків з бюджетом з ПДВ
  5. Аудит розрахунків з бюджетом. Формування аудиторських доказів та оформлення робочих документів аудитора.
  6. Аудит розрахунків з дебіторами та кредиторами
  7. Аудит розрахунків з підзвітними особами
  8. Бухгалтерський облік за кредитними операціями
  9. Вартість наданих послуг та порядок розрахунків
  10. ВЕДЕННЯ ТАБЕЛЯ ОБЛІКУ РОБОЧОГО ЧАСУ
  11. Взяття на облік СГД в держ.органах.
  12. Види бухгалтерського обліку та способи їх розвитку.

Використовують векселі, коли потрібно провести відстрочення платежу або оперативно провести фінансову операцію. Вексель (нім. Wechsel - обмін) - цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця оплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселетримачу).

Випускаються простий і переказний векселі. Простий вексель містить такі реквізити:

а) найменування - "вексель";

б) просту і нічим не обумовлену обіцянку сплатити визначену суму;

в) зазначення строку платежу;

г) зазначення місця, в якому має здійснитися платіж;

д) найменування того, кому або за наказом кого платіж має бути здійснений;

е) дату і місце складання векселя;

є) підпис того, хто видає документ (векселедавця).

Підписують вексель керівник і головний бухгалтер та засвідчують печаткою. Переказний вексель крім того має містити також просту і нічим не обумовлену пропозицію сплатити певну суму, а також найменування того, хто повинен платити (платника).

Використовувати векселі, а також виступати векселедавцем, акцептантом (особа, яка приймає на себе платіж за векселем), індосантом (надписувач векселя) та авалістом (поручитель за векселем) може тільки юридична особа. Векселі видаються лише для оплати за поставлену продукцію, виконані роботи та надані послуги, за винятком векселів Міністерства фінансів України, Національного банку України та Кабінету Міністрів України.

Векселедавець виписує простий вексель векселетримачу, який через обумовлений час пред'являє його до оплати (рис. 4.1).

ВОПРОС № 16

Статутний капітал відображає зафіксовану в установчих документах загальну вартість активів, які є внеском влісників (учасників) ло капіталу підприємства.

Облік статутного капіталу ведуть на рахунку 40 “Статутний капітал”. Записи по рахунку 40 виконують тільки в разі збільшення або зменшення статутного капіталу, які здійснюють в установленому порядку, та після внесення відповідних змін в установчи документи підприємства.За кредитом рахунеа відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом – його зменшення.Сальдо на цьому рахунку повинне відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства, і, для акціонерних товариств, дорівнювати сумарній номінальній вартості випущених акцій підприємства.

При створенні акціонерного товариства спочатку в обліку відображаеться фактичне надходження активів від засновників після підписання установчого договору (для закритого акціонерного товариства) або підписки на акції після реєстрації їх випуску (для відкритого акціонерного товариства).

Оскільки на цьому етапі кошти засновників та передплатників залучаються до реєстрації випуску акцій, імовірність подальшого існування акціонерного товариства не визначена, а розмір статутного капіталу не закріплений установчими документами, надходження від потенційних акціонерів повинні відображатися по дебету рахунків з обліку активів,переданих акціонерами відповідно до укладених договорів, та по кредиту рахунка 68 ”Розрахунки за іншими операціями“ (субрахунок 685 ”Розрахунки з іншими кредиторами“) за кожним учасником окремо. На суму внесків робиться запис:

Дебет 10 “Основні засоби“

Дебет 12 “Нематеріальні активи”

Дебет 14 “Довгострокові фінансові інвестиції”

Дебет 20 “Виробничі запаси”

Дебет 30 “Каса”

Дебет 31 ”Рахунки в банках”

Дебет 35 “Поточні фінансові інвестиції”

Кредит 68 “Розрахунки за іншими операціями”

У випадку, коли особа, яка підписалася на акції, розірвала договір, ій повертаються зроблені нею внески.

Також у випадку, коли після закінчення терміну підписки за рішенням установчих зборів підписуа була повністю або частково відхилена, кошти внесені особами,яким було відмовлено в підписці, повертаються.

На суму повернення коштів робиться запис:

Дебет 68 “Розрахунки за іншими операціями”

Кредит 30 “Каса”

Кредит 31 “Рахунки в банках”

Сума зареестрованого статутного капіталу відображається записом:

Дебет 46 “Неоплачений капітал”

Кредит 40 “Статутний капітал”

Приклад 10.13 Громадяни N, Z та К, а також приватне підприємство “Світ”вирішили заснувати відкрите акціонерне товариство “Шанс” (ВАТ “Шанс”). Ними було зареєстровано інформацію про випуск акцій ВАТ “Шанс” та оголошено передплату терміном на 6 місяців на 1000000акцій номінальною вартістю однієї акції 1 грн. з розміщенням акцій за номінальною вартістю.Внески засновників в оплату 280000 акцій було проведено в повному обсязі:

· засновником N як внесокдо статутного капіталу внесено грошові кошти в національній валюті готівкою в сумі 30000 грн.

· засновником Z як внесок до статутного капіталу внесені відповідним чином оформлені права на винахід за оцінною вартістю 50000грн.

· засновником К як внесок до статутного капіталу внесені відповідним чином оформлені акції ВАТ ”Южний Буг“ в кількості 1000 штук (номінальна вартість 10 гривень кожна) за сумарною оціненою вартістю 50000грн.

· засновником ПП ”Світ“ як внесок до статутного капіталу внесені за оціненою вартістю верстати на суму 100000 грн. та сировина на 50000грн.

Передплатникам акцій було визначено умову внесення на момент підписки 30% вартості акцій грошовими коштами.

За період передплати крім акцій засновників було підписано 1025000 акцій. Передплатниками було внесено на момент підписки 30% вартості акцій грошовими коштами в національній валюті готівкою (7500грн.) та безготівковими розрахунками (300000 грн.).

Після закінчення терміну підписки за рішенням установчих зборів зайва підписка була частково відхилена на 300000 акцій та кошти, внесені особами, яким було відмовлено в підписці, були повернені.

Після проведення установчих зборів та реєстрації випуску акцій та статуту товариства в обліку було відображено статутний капітал ВАТ “Шанс”

ВОПРОС № 17

У забезпеченні сільськогосподарських підприємств коштами, потрібними для здійснення нормальної виробничої діяльності, велику роль відіграють кредити банків. Значення кредитів банків як джерела фінансування виробничо-господарської діяльності особливо зростає у періоди, коли надходжень коштів за реалізовану продукцію ще немає або їх не досить у зв'язку з відсутністю в певні періоди року продукції для реалізації.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)