АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лікування операційних ран

Читайте также:
  1. Види та особливості контрактно-коопераційних форм міжнародних угод (франчайзинг, інжиніринг, ліцензійні угоди, будівництво «під ключ», інші).
  2. Визначити тактику подальшого лікування.
  3. Г) чотири основні категорії операційних систем.
  4. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. СТРУКТУРА ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ В ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ ТЕРАПЕВТИЧНОГО ПРОФІЛЮ
  5. Коли застосовується оперативний метод лікування?
  6. Коли необхідно починати лікування дисплазії кульшового суглоба?
  7. Коли необхідно починати лікування м'язової кривошиї?
  8. Консервативне лікування хронічного гнійного середнього отиту.
  9. КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ
  10. Лікування гнійних ран
  11. Лікування гострих середніх отитів.
  12. ЛІКУВАННЯ ДІТЕЙ ХВОРИХ НА СЕРЕДНІЙ СЕКРЕТОРНИЙ ОТИТ


Операційні рани наносяться в стерильних умовах, що зводять до мінімуму ризик післяопераційних раневих ускладнень. Крім того, до нанесення рани доцільне проведення комплексної профілактики післяопераційних інфекційних раневих ускладнень. Тому комплекс лікування операційних ран включає:

  1. проведення підготовки до операції, що складається в ретельному передопераційному обстеженні й у безпосередній підготовці хворого до операції з урахуванням вимог асептики;
  2. корекція наявних порушень гомеостазу, які завжди впливають на плин ранового процесу;
  3. необхідність врахування того, що з кожним днем перебування в стаціонарі збільшується мікробна обсіменіння тканин пацієнта збудниками госпітальних інфекцій;
  4. ретельне дотримання оперативної техніки - це акуратний обіг із тканинами, ретельний гемостаз, збереження кровопостачання тканин в області рани, облітерація "мертвого" простору, використання атравматичних голок і монофіламентного шовного матеріалу. Зіставлення країв і зшивання рани повинне відбуватися без надлишкового натягу, шви не повинні бути ішемізуючими, але повинні забезпечувати повне змикання країв рани. Шовний матеріал, що залишається в рані, повинен бути що розсмоктується.

Всі перераховані міри необхідні для профілактики раневих ускладнень. Крім того, більшу роль грає тривалість операції. З її збільшенням зростає ступінь мікробної контамінації рани й сприйнятливість тканин до збудників раневої інфекції - за рахунок підсихання, порушення кровопостачання, реактивного набряку.
Дренування ран виконується при необхідності подальшого видалення ранового ексудату та тканинного детриту. При цьому переважно проточно-промивне дренування й обов'язкове правильний догляд за дренажною системою в післяопераційному періоді.
Антибіотикопрофілактика інфекційних ускладнень залежить від виду оперативного посібника й показана у випадку значної мікробної обсіменіння рани або умовної радикальності її хірургічної обробки:

a. при чистих операціях антибіотикопрофілактика призначається тільки при наявності загальних і місцевих факторів, що впливають несприятливо на плин ранового процесу.

b. при умовно чистих операціях рекомендується схема введення антибіотика: до операції й протягом її на протязі 8 - 24 годин.

c. при забруднених операціях препарат уводиться до операції й протягом 24 -48 годин.

d. при брудних операціях: до операції й протягом 3-5 доби.

Вибір препарату залежить від передбачуваної чутливості мікрофлори, що може осіменити операційну рану в ході операції й у ранньому післяопераційному періоді. Найчастіше використаються малотоксичні препарати широкого спектра дії в середньотерапевтичних дозах, що добре проникають у тканини - зони ризику розвитку інфекції. При умовно чистих операціях звичайно досить використання цефалоспоринів 1 - 2-го покоління або захищених пеніциллінів. Введення антибіотика в організм пацієнта необхідно зробити до розрізу шкіри (введення через 3 - 4 години після контамінації вже неефективно й не грає профілактичної ролі) і повторити, якщо операція триває більше 3 годин.

Антисептикопрофілактика припускає використання ефективних місцевих антисептиків на всіх етапах операції, у тому числі для обробки шкіри. Здійснюється промивання порожнин, підшкірної клітковини й ін. Загальними вимогами до використовуваних антисептиків є широкий спектр дії, висока бактерицидність і токсикологічна безпека.
Правильне ведення рани в післяопераційному періоді містить у собі призначення постільного режиму, місцеве застосування холоду відразу після операції, адекватне знеболювання, регулярну зміну асептичних пов'язок і догляд за дренажами. За показниками проводять проточний діаліз, вакуумування рани, фізіотерапію й ін.

Лікування контамінованих ран

Ризик різних раневих ускладнень при контамінованих ранах набагато вище, ніж при операційних, тому лікування таких ран повинне містити в собі наступні заходи:

1. при випадкових травматичних ранах, укусах тварин і проникаючих пораненнях з ушкодженням шлунково-кишкового тракту необхідні заходи щодо профілактики специфічної інфекції - правця й сказу. Робиться введення протиправцевої сироватки, а при укусах тварин ще й антирабічної вакцини.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)