АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самостійно підготувати інформацію про концерни Нікей (Nikkei), Саней (Sankei)

Читайте также:
  1. E. баланс відображає інформацію на певну дату, а звіт про фінансові результати за певний період
  2. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  3. Більш детальну інформацію про складові прибутку див. на схемі Чумаченко «Економічний аналіз» стор. 179.
  4. Де шукати інформацію (продовження)
  5. ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ
  6. ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ (СРС)
  7. Журнали на практичне самостійно.
  8. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  9. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  10. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  11. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА ІНДИВІДУАЛЬНО-ДОСЛІДНИЦЬКІ ЗАВДАННЯ
  12. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ з соціології

ПЛАН

1. Загальні відомості про країну.

2. Законодавство країни про ЗМІ.

3. Медіа концерни Японії, їх характеристика.

4. Друковані ЗМІ Японії: загальнонаціональні та місцеві видання.

5. Структура японського радіомовлення і телебачення.

 

1.Японія – країна, 98% якої розташована на чотирьох островах: Кюсю, Сікоку, Хонсю, Хоккайдо. Країна складає 378 тис. км квадратних.Острів Хонсю – це 60% загальної території Японії. За останні десятиліття на території країни створені штучні острови.

Населення Японії – 127,5 млн. осіб. За платністю населення – одна з найбільш високих у світі. 75% населення країни зосереджено в містах. Столиця – Токіо, там проживає 12 млн. людей. Іноземці складають 0,7 % від всього населення країни.

Державна мова – японська. Адміністративно-територіально країна поділена на 47 префектур. Грошова одиниця – ієна.

Державний устрій країни – конституційна монархія. В 1890 р. був сформований парламент, що зробило Японію першою парламентською країною в Азії. З 7 січня 1989 р. імператором країни є Акіхіто (77 років), який є 125 імператором країни. Імператор за конституцією – символ країни та єдності народу. Він позбавлений влади і виконує лише ті державні функції, що записані в конституції.

Парламент є єдиним законодавчим органом країни та вищим органом державної влади. Парламент складається з палати представників (нижня палата) та Палата радників (вища палата). Прем’єр-міністр призначається парламентом. З 8 червня 2010 р. прем’єр-міністром країни є Наото Кан.

Нині діюча конституція Японії вступила в дію 3 травня 1947 р., до сьогодні в неї не було внесено жодної поправки, і такою вона є єдиної в усьому світі.

Японія – країна, яка зуміла за 100 років пройти шлях від феодального устрою до капіталістичного. За устроєм економічного розвитку Японія стоїть за США.

 

2. Економічні відношення на медіа ринку країни регулюється єдиним для усіх сфер бізнесу Антимонопольним законом. Згідно нього в країні заборонена монополізація ринків.

Антимонопольне законодавство та комерційний кодекс забезпечують захист юридично вільним середнім та дрібним організаціям.

Антимонопольний закон Японії захищає право філіалу мати інші джерела фінансування та формування виробничих програм. Головна компанія не може примусити філіал працювати тільки з нею або займатися діяльністю, що не зафіксована в статуті.

23 липня 1946 р. була створена Японська асоціація видавців та редакторів газет, в яку входять представники усіх ЗМІ. Протягом 30 років вона об’єднує біля 170 компаній, серед них великі газетні концерни, 8 телеграфних агентств, 45 радіотелекомпаній, в тому числі комерційні. Згідно статуту, членами асоціації можуть бути лише ті організації, які зобов’язуються цілком дотримуватися кодексу журналістики та принципу свободи преси.

Специфічні корпоративні принципи кодексу включають встановлення стандартів новинної інформації та редакційних коментарів, які повинні забезпечувати точну та правдиву передачу фактів, виключення з репортажів думок репортерів, фіксування принципів редакційного коментування безкомпромісність, терпимість, відповідальність, почуття гордості, порядність.

Крім того, кожна компанія встановлює свої індивідуальні вимоги та правила. Єдиним для усіх ЗМІ є єдиний закон «Про свободу слова», який зафіксований в японській Конституції.

 

3. В країні існує декілька великих медіаконцернів:

1) «Асахі» - крупний медіа концерн, який має вплив на всю територію Японії та за її межами. Окрім єдиної великої загальнонаціональної газети «Асахі Сімбун» AsaNi Shimbun, концерн видає єдину в регіоні англомовну вечірню газету «Асахі Івнінг Ньюс» AsaNi Evening News та 18 найменувань щотижневих, щомісячних, щоквартальних щорічних видань на японській та англійській мовах.

Також концерн видає найулюбленіший журнал японців Аєра (Aera) – Asahi Extra Report Analysis. Спектр тем його матеріалів широкий – від бізнесу до дозвілля. Крім того на Хоккайдо щоденно виходить ранкова спортивна газета Нікен Спортс – Nikkan Sports. В склад конценрна входить одна з комерційних телерадіокомпаній - Asahi National Broadcasting Co.

2) «Йоміурі» -медіаконцерн, заснований в червні 1950 р. Це приватне підприємство має організаційну форму акціонерного товариства. Всіма справами концерну керує президент, віце-президент та головний редактор газети «Йоміурі». Газетно-видавниче відділення концерну розповсюдило свій вплив практично на всю територію Японії.

Основний друкований орган – газета «Йоміурі» має редакції в 5 японських містах (Токіо, Осака, Кітакюсю, Саппоро, Такаока) та 26 відділень, що функціонують в різних регіонах країни. З 1995 р. концерн видає щоденну газету на англійській мові The Daily Yomiuri, тираж якої складає 40 тис. примірників. До концерну входять також інші газети, декілька десятків щотижневиків, журналів, щорічників.

Широке розповсюдження телебачення вимусило концерн піти на створення своїх телевізійних компаній як в центральних містах, так й на периферії. В їх склад входять комерційні телерадіокомпанії Nihon Terebi Hoso (Японське телерадіомовлення) та «Телебачення іоміурі.

3) Майніті – представляє собою акціонерну компанію, акції якої поділені між 14 основними власниками (Рада директорів на чолі з головою, президент та генеральний директор). Частина основного капіталу належить американцям.

В склад медіаконцерну входить одна із загальнонаціональних газет – «Майніті», десятки інших видань, а також одна з більших комерційних телерадіомовних станцій Tokyo Broadcasting System (TBS) та біля 30 телерадіостанцій, які є дочірніми компаніями.

Самостійно підготувати інформацію про концерни Нікей (Nikkei), Саней (Sankei).


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)