АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Усадка сплавів при литві та методи її компенсації

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
  3. II. Методична робота.
  4. III. Mix-методики.
  5. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  6. III. ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКАЯ ЧАСТЬ
  7. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  8. IV. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО РАЗРАБОТКЕ И ИСПОЛЬЗОВАНИЮ ТЕСТОВЫХ ЗАДАНИЙ
  9. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  10. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКИЕ И ИНОФРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ
  11. IX. Проведите методическую глубокую скользящую
  12. V. Методический блок.

Усадка — скорочення розмірів тіла при переході із розплавленого стану в твердий чи із більш нагрітого у менш нагрітий стан.

Розрізняють об’ємну та лінійну усадку.

- об»ємна усадка – зменшення об’єму тіла.

- лінійна усадка – зменшення розміру тіла в прямолінійному напрямі (за довжиною чи шириною).

Усадка у різних матеріалів різна і залежить від ступеню їх нагрівання, способу охолодження та ін. Ступінь усадки матеріалу характеризується відношенням зменшеного об’єму виробу до початкового його об’єму і виражається у відсотках.

Скорочення об’єму тіла при охолодженні його на 1 градус називається коефіцієнтом усадки.

Лінійну усадку металів і їх сплавів, а також деяких інших матеріалів можна визначити дилатометром.

Об’ємну усадку пластичних мас в процесі їх полімеризації чи структурування визначають за допомогою оптичного катетометра.

При виготовленні зубних протезів та лікувальних апаратів слід враховувати усадку матеріалів. Для більш повної відповідності величини протезів, що виготовляються, підбирають матеріали, що мають мінімальну усадку. Використовують також таку технологію виготовлення і способи обробки виробів, які найбільш повно компенсують усадку матеріалу. Наприклад при відливці безпаяних мостовидних протезів із хромнікелевої нержавіючої сталі в якості формувальної маси використовують маршаліт, пластифікований гідролізованим етилсилікатом, чи сухий кварцовий пісок, який при певному режимі термічної обробки повністю компенсує усадку сталі, тому виготовлені протези мають точно визначену форму і розміри і без додаткового препарування зубів накладаються на опорні зуби.

При переході метала із розплавленого стану у твердий виділяють три періода усадки: усадка у рідкому стані, усадка у період затвердіння і усадка у твердому стані.

 

1. Усадка метала у рідкому стані, тобто в стані від температури заливки його у форму до появи перших кристалів, характеризується зниженням поверхні рідкого металу у формі внаслідок зменшення об’єму сплаву при охолодженні. Чим вище початкова температура метала, тим більше зниження рівня поверхні розплаву в воронці форми для лиття, однак на розміри відливки в різних її ділянках і щільності маси це не впливає, так як недостатня для заповнення форми кількість сплаву непреривно надходить по литниковим ходам.

2. Усадка в період твердіння характеризується безперервним збільшенням кількості твердіючого металу і зменшенням кількості його рідкої частини. Після затвердіння рідкої частини сплаву (точка S) цей період закінчується. Твердіння (кристалізація) метала спочатку починається там, де найбільш низька температура, тобто в ділянках доторкування його зі стінками форми. В зв’язку із цим контури відливки і його розміри у другому періоді усадки майже завжди залишаються постійними. Більш суттєві зміни відбуваються всередині відливки. У зв’язку з неможливістю надходження нової порції розплаву для компенсації усадки всередині відливки в товщі останньої утворюються усадочні порожнини чи раковини. Об»єм усадочних раковин залежить від величини усадки, яка в свою чергу знаходиться у прямій залежності від величини відливки, ступеню нагріву розплаву і його фізико – хімічних властивостей.

Розміщення усадочних раковин залежить від розміщення термічного вузла відливки, сили тяжіння метала чи сили, під впливом якої відбувається заповнення форми для лиття розплавом.

На утворення усадочних раковин впливає також теплопровідність форми і швидкість охолодження відливки. При штучно уповільненому охолодженні відливки можна досягти такого положення, при якому в період затвердіння усадочні мікрораковини будуть рівномірно розміщенні по всьому січенню відливки. При цьому на розрізі чи відломі деталь буде здаватися добре відлитою, в той час як її механічні властивості насправді знижені, а щільність зменшена. При металографічному дослідженні виявляється велика кількість мікропор.

3.Усадка в твердому стані. Цей період характеризується упорядкованим розміщенням атомів в кристалічній решітці. Розміри цієї решітки із зниженням температури зменшуються, чим пояснюється зменшення об»ємних та лінійних розмірів відливки. Для компенсації цієї усадки слід використовувати формувальні маси, що мають достатній коефіцієнт термічного розширення.

Форму перед заливкою металу попередньо підігрівають до температури, при якій її термічне розширення максимальне, і може компенсувати усадку матеріалу у твердій фазі.

 

Умовно розділяють усадку на три основні етапи, неправильно розглядати ці процеси ізольовано один від одного. Усадка як у рідкому, так і у твердому стані відбувається паралельно, однак усадка рідкої частини маталів і сплавів найчастіше протікає швидше, що обумовлює утворення усадочних раковин.

На кожному етапі усадки передбачені свої профілактичні прийоми попередження утворення усадочних раковин, однак найбільш важливими із них є правильне визначення термічного вузла і реальної компенсації усадки за рахунок термічного розширення форми. Кожний термічний вузол повинен мати свій литник і додатковий живильник (прибиль).

 

Компенсація усадки металів при литті досягається використанням технологічних способів:

1. Виготовлення моделей, що виплавляються збільшеними на величину усадки розмірів. Це досягається застосуванням компенсаційних лаків. Так, при литві шляхом зняття воскових репродукцій з моделі (суцільнолиті коронки, мостоподібні протези), препарованих зубів на моделі перед восковим моделюванням вкривають компенсаційним лаком. При твердінні лак дає плівку певної товщини, яка відповідає величині усадки певного сплаву.

2. Застосування матеріалу типу «Адепта» для моделювання репродукцій каркасів суцільнолитих коронок. При цьому внутрішній ковпачок товщиною 0,1 мм виконує ту ж функцію, що і компенсаційний лак.

3. Литво каркасів знімних (бюгельних, ЧЗ пластинчастих з металевим базисом) на моделях з вогнетривкої маси. Розширення моделі компенсує усадку сплаву при литві.

4. Побудова ливникової системи зі створенням резервних муфт, які забезпечують надходження металу в ділянки розташування деталей каркасів, компенсуючи усадку на периферії відливки.

5. Розміщення ливникової системи в «центрі тепла» опоки, а деталей відливки на периферії забезпечує можливість постійного надходження розплавленого сплаву і профілактики утворення пор у відливці.

6. створення в ливниковій системі додаткових газовідвідних каналів.

7. Використання для створення вогнетривких форм (опок, муфелів, формувальних мас, КТР яких відповідає величині усадки сплаву, що відливається).

8. Використання для створення репродукцій каркасів беззольних моделювальних матеріалів (восків, пластмас) з мінімальною усадкою.

 

9. Дотримання технології і температурних режимів при формовці і розігріві опок (муфель) та при литві.

План та організаційна структура заняття

 

  Основні етапи заняття, їх функції та зміст Цілі Методи контролю та навчання Матеріали методичного забезпечення (контролю, наочності, інструктивні) Час
           
  Підготовчий етап 10- 25%
  Організаційні заходи        
  Постановка навчальних цілей та мотивація     Див. п.2 «Навчальні цілі» Див. п.1 «Актуальність теми»  
  Контроль вихідного рівня знань, навиків, вмінь II Методи контролю теоретичних знань:   -Індивід. теоретичне опитування, дискусія, навчальна конференція; - Вирішення типових задач; - Тестовий контроль; - Письмовий теоретичний контроль   Питання Проблеми   Задачі   Тести   Письмові Теоретичні Завдання Таблиці, малюнки, структурно-логічні схеми, муляжі, аудіо – та відео матеріали  
    Основний етап   60- 90%
  Формування професійних вмінь та навичок: дається перелік основних практичних завдань, щодо їх формування, наприклад: Для клінічних кафедр: 1.Провести курацію хворого; 2.Скласти план обстеження хворих з дефек-тами зубних рядів 3.Визначити план лікування 5.Визначити профілактичні заходи   6.Оволодіти методикою моделювання каркасів бюгельних протезів   IV   III   Метод формування професійних вмінь: тренінг у вирішенні типових та нетипових ситуаційних задач (реальних клінічних, імітованих, текстових) в інтерактивних формах   Метод формування практичних навиків: практичний тренінг     Професійні алгоритми для формування професійних вмінь та практичних навиків; хворі, історії хвороби; обладнання; інструментарій; ситуаційні задачі; імітаційні, рольові ігри; протоколи, довідкові, нормативні матеріали; Аудіо – та відеоматеріали   Обладнання, прилади, інструментарій, алгоритми  
    Підсумковий етап 10- 20%
V   Контроль та корекція рівня професійних вмінь та практичних навиків.     IV   III     Методи контролю професійних вмінь:   Аналіз та оцінка результатів клінічної роботи студентів (для клінічних кафедр); Аналіз та оцінка результатів лабор., експерим., досліджень (для фундаментальних кафедр) Рішення нети-пових ситуаційних задач, завдань Методи контролю практичних навиків: індивідуальний контроль практик-них навиків та їх результатів Результати клінічної роботи Результати лабораторного дослідження Нетипові ситуаційні задачі, завдання тощо. Обладнання    
VI     Підведення підсумків заняття: теоретичного, практичного, організаційного     Підсумкове оцінювання студентів за критеріями знань, навиків, вмінь    
VII Домашнє завдання     Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою. Рекомендована література 1. Исидоре Эммануэль,. Лусьен Кененс. Конструкция бюгельного протеза. Квинтэссенция, 1999 Е.Н.Жулев Материаловедение в ортопедической стоматологии. Нижиий Новгород, 1997.  
             

7. Матеріали методичного забезпечення заняття

 

7.1 Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття

1.Описати анатомію оклюзійної поверхні окремих зубів та зубних рядів.

2.Перерахувати м’язи, що забезпечують рухи нижньої щелепи.

3.Перерахувати і описати рефлекторні механізми, що забезпечують функціонування та координацію діяльності зубощелепно-лицевої системи

4.Вказати які фактори впливають на характер рухів нижньої щелеп

5. Вказати класифікації дефектів зубних рядів за авторами

6. Перерахувати методи відновлення дефектів зубних рядів

7.Технологічні етапи лиття каркасів різних видів ортопедичних конструкцій?

8.Метали і сплави, які використовуються для виготовлення різних видів ортопедичних конструкцій. Основні властивості та їх порівняльна характеристика?

9.Симптоми функціональних станів, пов’язаних з помилками при виборі сплавів металів?

10.Патогенез змін в тканинах пародонту, пов’язаний з функціональними змінами при помилковому виборі сплавів металів?

11.Поняття «гальванізму» та «гальванозу»?

12. Функціональний взаємозв’язок і можливості сумісного використання різних конструкцій зубних протезів?

7.2. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття:

 

  1. Назвати складові частини конструкцій бюгельних протезів і дати їх визначення.
  2. Перерахувати види конструкцій часткових знімних протезів.
  3. Описати біомеханіку бюгельних протезів та їх вплив на тканини протезного ложа.
  4. Вказати які фактори впливають на особливості конструювання каркасів бюгельних протезів
Етапи дій Матеріальне оснащення Критерії самоконтролю
Усадити хворого в крісло Обстеження порожнини рота Стоматологічне крісло, стоматологічна установка, медичний стоматологічний інструментарій (дзеркало. пінцет. зонд), історія хвороби, склянка з полосканням Визначити стан опорних зубів, стан слизової оболонки тканин протезного ложа
Припасувати каркас бюгельного протезу у порожнині рота пацієнта   Каркас бюгельного протезу має точно прилягати до тканин протезного ложа, кламери опорних зубів мають щільно охоплювати зуб, не створюючи значного тиску. Уразі неможливості припасовки каркасу бюгельного протезу слід визначити можливі причини і помилки (як на клінічних, так і на лабораторних етапах його виготовлення) та рекомендувати можливі шляхи їх усунення.

 

 

7.3 Матеріали контролю для підсумкового етапу

 

  1. Назвати клінічні і додаткові методи обстеження пацієнтів, котрим планується виготовлення бюгельних протезів
  2. Що собою являють діагностичні моделі та яке їх функціональне призначення в процесі виготовлення бюгельних протезів
  3. Які сучасні матеріали використовують для моделювання каркасів бюгельних протезів
  4. Поясніть практичне застосування правил моделювання каркасів бюгельних протезів

5. Визначення поняття «формування», «формувальний матеріал», «опока»?

6. Визначити основні вимоги, яким мають відповідати формувальні матеріали?

7. Основні види формувальних матеріалів,які використовують у сучасному зуботехнічному виробництві?

8. Гіпсові формувальні матеріали. Їх основні характеристики та використання?

9. Фосфатні формувальні матеріали. Їх основні характеристики та використання?

10. Силікатні формувальні матеріали. Їх основні характеристики та використання?

11. Визначення поняття «усадка». ЇЇ основні види?

12. Які основні періоди усадки?

13. Методи компенсації усадки металів в процесі лиття?

 

Література

 

Основна література:

1. Бетельман А.І. Ортопедична стоматологія. 1965р.

2. Євдокимов А.І. Руководство по ортопедической стоматологии 1974г.

3. Гаврилов Є.І. Щербаков А.С. Ортопедична стоматологія 1984р.

4. Криштаб С.І. Ортопедична стоматологія. 1986р.

5. Бушан М.Г. Справочник стоматолога-ортопеда. 1990г.

6. Копейкін В.Н. Руководство по ортопедической стоматологии 1993 г.

7. Курляндский В.Ю. Зубное протезирование. Атлас, том І. Москва 1963 г.

 

 

Додаткова література:

1. Расулов М.М., Лебеденко И.Ю., Ибрагимов Т.И. Зубопротезная техника. Гриф МО РФ, 2005 г.

2. Копейкин В.Н. Руководство по ортопедической стоматологии, 2004 г.

3. М.М. Рожко, В.П.Неспрядько. Ортопедична стоматологія. Київ, Книга плюс, 2003

4. Конструкции частичных зубных протезов. МИА 2003 г. издание: 2-е

5. Копейкин В.Н., Демнер Л.М. Зубопротезная техника. Триада-Х, 2003 г.

6. А. В. Вязьмитина, Т. Л. Усевич. Материаловедение в стоматологии. Феникс, 2002 г.

7. Б. А. Смирнов, А. С. Щербаков. Зуботехническое дело в стоматологии. АНМИ, 2002 г.

8. А. П. Коновалов, Н. В. Курякина, Н. Е. Митин. Фантомний курс ортопедической стоматологии. Медицинская книга,

2001 г.

9. В. Н. Трезубов, М. 3. Штейнгарт, Л. М. Мишнев. Ортопедическая стоматология. Прикладное материаловедение. Спец.лит, 2001 г

10. А. И. Абдурахманов, О. Р. Курбанов, Материальї и технологии в ортопедической стоматологии. Учебник Гриф Департамент Министерства Здравоохранения, 2002 г.

11. В. Г. Лопатников. Цикл лекций по основам ортопедической стоматологии. АНМИ, 2001 г.

12. Арсенина О.И., ЯцинаЕ.Е., Жерехов Д.В. Функциональньш несьемньїй телескопический аппарат; Общая концепция и технология изготовления конструкции, возможности лечения дистальной окклюзии зубньїх рядов: Пособие для врачей-ортодонтов и зубньїх техников. 2001 г.

13. Исидоре Змманузль,. Лусьен Кененс. Конструкция бюгельного протеза. Квинтзссенция, 1999 г.

14. Е.Н.Жулев Материаловедение в ортопедической стоматологии. Нижиий Новгород, 1997.

Методична література:

1. Мілерян В.Є. Методи основної підготовки та проведення навчальних занять в медичних ВУЗах (методичний посібник) – Хрещатик 2006. – 80 с.

Тестові завдання «Моделювання каркасу бюгельного протезу»

Варіант 1

 

1. Хворому 48 років виготовляється протез на нижню щелепу. Об’єктивно: відсутні 48, 45, 44, 43, 35, 36, 37. 38 зуб має нахил в бік щоки. Межова лінія проходить високо на вестибулярній поверхні зуба і низько на оральній. Який тип кламера системи Нея слід використати?

A П’ятий

B Перший

C Третій

D Другий

E Четвертий

 

2. Бюгельні протези за конструкцією та технологією виготовлення бувають:

A Паяні, штамповані

B Суцільнолиті

C Пресовані, паяні

D Суцільнолиті, пресовані

 

 

3. Хворому 56 років показано виготовлення дугового протезу на верхню щелепу. Об’єктивно: відсутні 15, 16, 17, 18, 25, 26, 27, 28. Які конструктивні особливості протезу в даному випадку?

A Зменшення кількості опорно-утримуючих елементів

B Використання кіпмайдерів

C Збільшення оклюзійною поверхні штучних зубів

D Перенесення дуги протезу в пердню третину піднебіння

E Використання жорстких опорно-утримуючих елементів

4. Від чого залежить розмір базиса бюгельного протеза?
A Розмір базиса бюгельного протеза прямопропорційний кількості відсутніх зубів
B Від конструкції протеза
C Від виду і кількості механічного кріплення протеза

D Від механізму з’єднання механічного кріплення з каркасом протеза

 

 

5. Хворому О., 59 років, виготовляють бюгельний протез на нижню щелепу. При дослідженні гіпсової моделі у паралелометрі з якою метою використовують калібри?

A Для визначення загальної екваторної лінії

B Для визначення розміщення оклюзійної накладки

C Для визначення діаметра опорного зуба

D Для визначення розміщення кінців утримуючих плеч кламерів на опорних зубах

E Для визначення розміщення тіла опорно-утримуючого кламера

 

6. Визначте ширину дуги /бюгеля/ на н/щ:
A 1 - 2 мм
B 2 - 3 мм
C 3 - 5 мм
D 6 - 7 мм

 

7. Який із сплавів, що використовується для відливки деталей каркаса бюгельного протеза, має найбільшу усадку?
A КХС
B Віталіум
C Нержавіюча сталь ЗІ - 95
D ЛК - 4

 

 

8. Хворому 53 років планують виготовити частковий знімний пластинковий протез на верхню щелепу при наявності 16, 15, 23, 24 та 27 зубів. Який вид кламерної фіксації найбільш доцільний у даному випадку?

A Лінійний діагональний

B Точковий

C Площинний

D Лінійний трансверзальний

E Лінійний сагітальний

 

9. На яку висоту доводять цоколь при підготовці гіпсової моделі до дублювання?

A 1 см.

B 1,5 см.

C 2 см.

D 2,5 см.

E 5 мм.

 

10. Хворому Н., 59 років, виготовляють бюгельний протез на нижню щелепу. Гіпсову модель вивчено у паралелометрі. На опорних 34 та 44 зубах спільна екваторна лінія проходить проходить по середині апроксимальної поверхні зуба і піднімається по вестибулярній до контактного пункту із сусіднім зубом. Який із системи кламерів Нея необхідно використати

в даному випадку?

A №1

B №2

C №3

D №4

E №5

 

 

Тестові завдання «Моделювання каркасу бюгельного протезу»

 

Варіант 2

 

1. Визначте відстань між дугою /бюгелем/ і слизовою оболонкою при відвісній формі альвеолярного відростка:
A Мінімальна

B Максимальна
C Помірна
D Торкаюча

 

2. У пацієнтки 54 років дефект зубного ряду нижньої щелепи II клас за Кенеді з відсутністю молярів з обох боків зубного ряду. Який вид опорно-утримуючого кламера доцільно застосувати в цьому випадку для запобігання зміщенню дистальних сідлоподібних частин протеза?

A Акера

B Задньої дії

C Роуча

D Протилежної задньої дії

E Дентоальвеолярний

3. При виготовленні бюгельного протезу застосували дугу шириною 6 мм, товщиною 0,5 мм. Передня межа не доходить до області піднебінних складок. Дуга розташована усередині площі обмеженої лініями, що з'єднують опірні зуби. Яку дугу було застосовано?

А Середню

В Передню

С Задню

D Комбіновану

 

4. У пацієнта 57 років - дефект зубного ряду нижньої щелепи (III клас за Кенеді) зі значною атрофією кісткової тканини беззубих ділянок альвеолярних відростків. Який елемент доцільно використати у цьому випадку для фіксації бюгельного протеза?

A Дентоальвеолярний кламер

B Ресорне відгалуження

C Оклюзійну накладку

D Міжзубну балку

E Багатоланковий кламер

 

5. Для дублювання моделей при виготовленні бюгельних протезів використовують такі силіконові маси як:

A Гелін

B Дентакол

C Дубиль W

D Віродубль

E Сільфлекс

 

6. Моделювання каркасу бюгельного протезу починається з:

A Перенесення малюнка конструкції на вогнетривку модель

B З формування ливникового дерева

C З постановки зубів

D З приєднання ливникового дерева

E Із заміни воску на метал

 

7. Я к повинна розташовуватися дуга на н/щ по відношенню до шийок зубів?

А В рівень з шийкою зуба

В Вище на 1,5 мм

С Нижче на 1-1,5 мм

D Hижче на 3-5 мм

 

8. Які матеріали використовують при моделюванні каркасу бюгельного протезу?

А Заготовки з силікону

В Заготовки з воску

С Воскові профільні шаблони

D Гіпсові заготовки

9. Яку ширину має дуга бюгельного протезу на нижній щелепі?

А 4-5 мм.

B 1-2 мм

C 3-4 мм

D 2-3 мм.

E 1-3 мм.

10. Які анатомічні утворення слід ізолювати під час підготовки гіпсової робочої моделі до дублювання?

A М´яке та тверде піднебіння

B Тверде піднебіння та торус

C Ясенні сосочки та вуздечки губ

D Торус та ясеневі сосочки

E Лінія А

Тестові завдання «Моделювання каркасу бюгельного протезу»

Варіант 3

 

1. Хворому 60 років планується виготовлення бюгельного протезу на нижню щелепу з телескопічною фіксацією. За якої умови можуть бути застосовані фіксуючі елементи?

A Конвергенція опорних зубів

B Високі клінічні коронки

C Низькі клінічні коронки опорних зубів

D Виражений екватор коронок опорних зубів

 

2. Хворий Е., 39 років з частковою відсутністю зубів на в.щ. звернувся в клініку з метою протезування. Після огляду поставлений діагноз: дефект зубного ряду III клас за Кеннеді. Планується виготовити бюгельний протез. Де типове розташування дуги бюгельного протеза?

А Среднє

B Переднє

З Заднє

D Передньосреднє

E Средньозаднє

 

3. Відстань між шийками зубів і верхнім краєм дуги повинна становити не менше ніж:

A 1-2 мм

B 2-3 мм

C 3 мм

D 5-6 мм

E 3-4 мм.

 

4. На етапі виготовлення бюгельного протеза в місцях розміщення дуги на модель встановлюють ізоляцію зі свинцевої пластинки, бюгельного воску чи лейкопластира. Від чого буде залежати товщина цієї прокладки?

А Bід групи дефектa зубних рядів.

B Bід ширини дуги протеза.

C Bід матеріалу, обраного для прокладки.

D Bід ступеня підатливості слизової оболонки протезного ложа і рухомості опорних зубів.

 

5. Який етап передує етапу розміщення ретенційних сіток?

А Відливання моделі з гіпсу

В Розміщення на опорних зубах репродукцій фіксуючих елементів

С Розміщення дуги протезу

D Виготовлення дублюючої моделі

E Заміна воскової репродукції каркасу на метал

 

6. На якій відстані від слизової оболонки повинна знаходитись дуга бюгельного протезу?

А 2,5 мм

В 2 мм

С 1,5 мм

D 1 мм

Е 0,5 мм

 

7. Хворому 48 років виготовляється протез на нижню щелепу. Об’єктивно: відсутні 48, 45, 44, 43, 35, 36, 37. 38 зуб має нахил в бік щоки. Межова лінія проходить високо на вестибулярній поверхні зуба і низько на оральній. Який тип кламера системи Нея слід використати?

A Третій

B Перший

C П’ятий

D Другий

E Четвертий

 

8. Планування конструкції бюгельного протезу починається з:

A Дублювання моделей

B Вивчення діагностичних моделей

C відливання діагностичних моделей

D Відливання каркасу

 

9. Хворому 56 років показано виготовлення дугового протезу на верхню щелепу. Об’єктивно: відсутні 15, 16, 17, 18, 25, 26, 27, 28. Які конструктивні особливості протезу в даному випадку?

A Використання кіпмайдерів

B Зменшення кількості опорно-утримуючих елементів

C Збільшення оклюзійною поверхні штучних зубів

D Перенесення дуги протезу в пердню третину піднебіння

E Використання жорстких опорно-утримуючих елементів

 

10. Під час якого етапу проводять дослідження опорних і ретенційних пунктів та визначення типу кламеру?

A Оцінка моделі після гіпсування в артикулятор

B Оцінка моделі лікарем

C Оцінка моделі в паралелометрі

D Окреслення меж майбутнього протезу

E Після вибору конструкції

 

Тестові завдання «Моделювання каркасу бюгельного протезу»

 

Варіант 4

1. Які матеріали використовують для дублювання моделей?

A Гідроколоїдні на основі агар-агару та силіконові

B Кристалізуючі матеріали

C Поліефіри

D Тіоколові

E Альгінатні маси

2. У пацієнта 57 років - дефект зубного ряду нижньої щелепи (III клас за Кенеді) зі

значною атрофією кісткової тканини беззубих ділянок альвеолярних відростків. Який елемент доцільно використати у цьому випадку для фіксації бюгельного протеза?

A Ресорне відгалуження

B Міжзубну балку

C Оклюзійну накладку

D Дентоальвеолярний кламер

E Багатоланковий кламер

3. Бюгельні протези за конструкцією та технологією виготовлення бувають:

A Паяні, штамповані

B Суцільнолиті

C Пресовані, паяні

D Суцільнолиті, пресовані

 

4. Для дублювання моделей при виготовленні бюгельних протезів використовують такі силіконові маси як:

A Гелін

B Дентакол

C Дубиль W

D Віродубль

E Сільфлекс

 

5. Хворому 56 років показано виготовлення дугового протезу на верхню щелепу. Об’єктивно: відсутні 15, 16, 17, 18, 25, 26, 27, 28. Які конструктивні особливості протезу в даному випадку?

A Використання кіпмайдерів

B Зменшення кількості опорно-утримуючих елементів

C Збільшення оклюзійною поверхні штучних зубів

D Перенесення дуги протезу в пердню третину піднебіння

E Використання жорстких опорно-утримуючих елементів

6. Хворому 48 років виготовляється протез на нижню щелепу. Об’єктивно: відсутні 48, 45, 44, 43, 35, 36, 37. 38 зуб має нахил в бік щоки. Межова лінія проходить високо на вестибулярній поверхні зуба і низько на оральній. Який тип кламера системи Нея слід використати?

A П’ятий

B Перший

C Третій

D Другий

E Четвертий

 

7. У хворого 58 років під час обстеження виявлено високе прікріплення вуздечки язика. Показано виготовлення дугового протезу на нижню щелепу. Яка тактика лікаря?

A Проведення пластики вуздечки язика

B Покриття дуги протеза еластичною пластмасою

C Моделювання дуги на відстані 3 мм від слизової оболонки альвеолярного

відростка

D Моделювання дуги на рівні зубів

E Відмова від даної конструкції.

 

8. Моделювання каркасу бюгельного протезу починається з:

A Перенесення малюнка конструкції на вогнетривку модель

B З формування ливникового дерева

C З постановки зубів

D З приєднання ливникового дерева

E Із заміни воску на метал

 

9. Назвіть можливі шляхи введення бюгельного каркасу в порожнині рота на протезне ложе:

A вертикальний, вертикально-передній, вертикально-задній;

B вертикально-передній;

C вертикально-задній;

D задній;

E бічний.

 

10. Який вид кламера необхідно створити в бюгельному каркасі, якщо дефект зубного ряду обмежений премоляром?

A круговий;

B ланцюговий;

C Т-подібний;

D зворотньої дії;

E опірно-утримуючий.

 

 

Тестові завдання «Моделювання каркасу бюгельного протезу»

 

Варіант 5

 

1. Які матеріали використовують при моделюванні каркасу бюгельного протезу?

А Заготовки з силікону

В Заготовки з воску

С Воскові профільні шаблони

D Гіпсові заготовки

 

2. Від чого залежить розташування дуги на нижній щелепі?
A Від вираженості альвеолярного паростку, його конфігурації, ступеню податливості його м"яких тканин
B Від товщини дуги
C Від ступеню податливості м"яких тканин
D Конфігурації альвеолярного відростка

 

3. Як повинна розташовуватися дуга при похилому альвеолярному відростку,щоб не заважати мові?
A На 10 мм

B На 0,9 - 1,2 мм
C На 1 см
D Відстань дорівнює величині підатливості слизової

 

4. Яку ширину має дуга бюгельного протезу на нижній щелепі?

А 4-5 мм.

B 1-2 мм

C 3-4 мм

D 2-3 мм.

E 1-3 мм.


5. Які анатомічні утворення слід ізолювати під час підготовки гіпсової робочої моделі до дублювання?

A М´яке та тверде піднебіння

B Тверде піднебіння та торус

C Ясенні сосочки та вуздечки губ

D Торус та ясеневі сосочки

E Лінія А

 

6. Відстань між шийками зубів і верхнім краєм дуги повинна становити не менше ніж:

A 1-2 мм

B 2-3 мм

C 3 мм

D 5-6 мм

E 3-4 мм.

 

 

7. Визначте відстань між дугою /бюгелем/ і слизовою оболонкою при відвісній формі альвеолярного відростка:
A Максимальна

B Мінімальна
C Помірна
D Торкаюча

 

8. Який етап передує етапу розміщення ретенційних сіток?

А Відливання моделі з гіпсу

В Розміщення на опорних зубах репродукцій фіксуючих елементів

С Розміщення дуги протезу

D Виготовлення дублюючої моделі

E Заміна воскової репродукції каркасу на метал

 

9. Які види кламерів забезпечують фіксацію бюгельного протезу при односторонньому кінцевому дефекті протилежної сторони щелепи, коли коронки зубів середньої вираженості і щільне їх розташування:
A Безперервний кламер і кламер Бонвіля
B Безперервний кламер односторонній
C Одно - дволанковий опорно-утримуючий кламер на зуби, що прилягають до дефекта, з протилежної - кламер типа Джексона
D Безперервний двосторнній кламер

 

10. Планування конструкції бюгельного протезу починається з:

A Дублювання моделей

B Вивчення діагностичних моделей

C Відливання діагностичних моделей

D Відливання каркасу

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.07 сек.)