АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дуга бюгельного протезу та її розташування на щелепах

Читайте также:
  1. Етап 1. Визначення оптимального місця розташування в регіоні потенційних підприємств.
  2. Етап 1. Визначення оптимального місця розташування в регіоні потенційних підприємств.
  3. Етап 2. Визначення оптимального місця розташування потенційних підприємств коли в регіоні функціонує одне підприємство.
  4. Змініть розташування піктограм у вікні перетягування.
  5. Корисні копалини України та їх географічне розташування
  6. Моделирование конструкции каркаса бюгельного протеза
  7. Моделювання конструкції каркасу бюгельного протеза
  8. Ознайомлення з типом підприємства, його спеціалізацією, з місцем розташування, режимом роботи, формою власності, напрямками комерційної діяльності.
  9. Розташування взводу (відділення, екіпажу танка) на місці
  10. РОЗТАШУВАННЯ МІСЦЬ У ЗАЛІ ДЛЯ ГЛЯДАЧІВ
  11. Тема 9. Принципи роботи з артикулятором при протезуванні пацієнтів з повною відсутністю зубів

Дуга або бюгель представляє елемент дугового протеза, що з'єднує його частини. При цьому утворюється блок опору, що дає функціонально вигідне

навантаження опорних зубів. Дуги вживаються як на верхній, так і на нижній щелепах.

Функції дуги різноманітні. Головною функцією є об'єднання всіх елементів знімного бюгельного протеза. Дуга повинна бути жорстка, мати достатню міцність (високі фізико-механічні властивості). Це необхідно для того, щоб правильно розподілити сили жувального тиску на велику площу; зменшити напругу крутіння, що утворюється від бічного руху базису, особливо сильно вираженого при кінцевому дефекті; уникнути зіткнення з підлягаючими елементами (вигину, що відбувається на ділянці, якщо застосована не жорстка дуга). Для верхнього протеза сполучна дуга може бути у вигляді задньої, рідше передньої, піднебінної смуги або поєднанням їх. Застосування верхньощелепної дуги з більшою площею прилягання показано, коли система піднебінних складок має виступаючі краї з глибокими канавками.

Однак при плоскому піднебінному зводі і невиражених складках і дрібних проміжних канавках між ними застосовують, крім передньої, і задню піднебінну дугу, використовувану для збільшення міцності. Відлита конструкція має форму рами, задня частина якої може бути також напівкругла.

Дуга як для нижньої, так і для верхньої щелепи може мати різну конфігурацію і розташування. Це залежить від топографії дефекту в зубному ряду, рельєфу оральної частини альвеолярного відростка нижньої щелепи, форми піднебіння, виразності торуса й інших чинників.

Найбільш сприятливою формою верхньощелепної дуги є широка сплощена форма. Щоб уникнути травми язика і м'яких тканин порожнини рота краї дуги повинні бути закруглені. Об'єм (товщина) дуги повинний бути невеликий (0,8-1,5 мм), щоб не заважати мовленню.

Кобальто-хромові сплави мають необхідну жорсткість при невеликому об'ємі.

На верхній щелепі дуга повинна відстояти від слизової оболонки на 0,5 мм і мати ширину не менше 4-6 мм.

На нижній щелепі дуга розташовується на відстані 1-1,2 мм від поверхні слизової, на середині відстані від дна порожнини рота до шийок зубів. При зануренні бюгельного протеза в податливі тканини дуга не повинна стикатися з підлягаючими тканинами і травмувати вуздечку. При відсутності місця й умов для розташування язичної дуги, її розташовують з урахуванням показань на рівні альвеолярного гребеня та зубів.

Ширина нижньощелепної дуги не повинна бути менше 3 мм, товщина - 1,5 мм. Рельєфний простір, відстань між дугою і слизовою оболонкою, залежить від форми оральної поверхні альвеолярного відростка, твердого піднебіння і стану підлягаючих тканин. Розмір зазора коливається від 0,5 до 1 мм.

Більшу величину резервного простору необхідно передбачити при резорбції альвеолярного відростка; коли опорний зуб не має антагоністів, а також при горизонтальній і нахиленій формі альвеолярного відростка і вираженому торусі.

Необхідний резервний простір під дугою, а також під базисними сітками каркасу забезпечується створенням воскової або металевої прокладки на поверхні гіпсової моделі перед її дублюванням.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)