АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Моделювання конструкції каркасу бюгельного протеза

Читайте также:
  1. Джерела вихідних даних для моделювання
  2. Дуга бюгельного протезу та її розташування на щелепах
  3. Економетрична модель та етапи економетричного моделювання
  4. Європейський банк реконструкції та розвитку та особливості його взаємодії з Україною.
  5. ІІ. Закон моделювання аудиторії
  6. Імітаційне моделювання однорангових і розосереджених мереж
  7. Конструкції багатоповерхових промислових будівель
  8. Математичне моделювання комп’ютерних мереж в Інтернет
  9. Методологія макроекономіки. Макроекономічне моделювання.
  10. Моделирование конструкции каркаса бюгельного протеза
  11. Моделювання економічного зростання. Модель Харрода-Домара.

Креслення каркасу протезу, яке нанесене на модель із супергіпсу після проведення паралелометрії, потрібно перенести на вогнетривку модель з метою точного відтворення запланованого розташування елементів каркасу в процесі його моделювання. Для цього пред дублюванням гіпсової моделі треба створити на ній орієнтири, які дозволять перенести на вогнетривку модель заплановану позицію елементів конструкції (кламерів, дуги, сідел). З цією метою на моделі із супергіпсу з нанесеним кресленням каркасу, перед її дублюванням здійснюють наступні маніпуляції:

1. На опорних зубах створюють з пластинок бюгельного воску так звані «сходинки» - воском перекривають простір від ясен до накресленого на зубі нижнього краю плеча кламеру. Верхній край пластинки утворює «сходинку», яка відтвориться на вогнетривкій моделі і буде слугувати орієнтиром розміщення кламеру при моделюванні репродукції каркасу.

2. В ділянках розташування дуги та сідел на модель наносять прокладки з бюгельного воску (або свинцевої фольги, лейкопластиру) відповідної товщини. Вони забезпечать створення резервного простору між дугою та слизовою оболонкою та між базисною сіткою і альвеолярним відростком) для моделювання пластмасових штучних ясен.

3. На неопорних зубах воском заливають проміжки між краєм ясен та екватором. Це потрібно робити з метою усунення піднутрінь, які можуть призвести до відриву дублюючої маси.

Після дублювання підготовленої таким чином моделі, на вогнетривкій моделі будують помітні орієнтири для розміщення кламерів, дуги, базисних сіток. Моделювання каркасу на вогнетривкій моделі проводять з беззольного воску (профілі відповідної форми); наявні орієнтири дозволяють не виконувати креслення каркасу перед моделюванням.

Моделювання з воску суцільнолитого каркаса протеза може робитися різними способами. Моделювати каркас можна з готових стандартних воскових або пластмасових деталей, або з воскових деталей, відлитих у спеціальних силіконових матрицях. Віск для виливки деталей повинний бути пластичним, клейким, із мінімальною усадкою і беззольним.

Дуже простим і зручним методом є застосування силіконової форми із заглибленнями для окремих форм кламерів, дуг, захоплення для сідел, що заповнюються моделюючим воском.

Це має ще й інші переваги:

1) воскові форми рівномірно розподіляють напругу по всієї довжині і зменшують можливість поломки кламера;

2) значно укорочують тривалість нанесення воску;

3) перешкоджають ушкодженню моделі з пакувальною масою;

4) дають більш гладкі міцні виливки без напливів, рубців і узвиш, на відміну від інших методів нанесення воску;

5) скорочують час, що затрачається на обробку і поліровку.

Для одержання металевого каркаса з гладкою, чистою поверхнею без пор і напливів варто точно дотримуватись наступних правил:

а) воскові шаблони необхідно виготовляти в спеціальних силіконових пластинках, сполоснути їх киплячою водою, для видалення залишків воску і пилу, потім нагріти на вогні шпатель і, тримаючи його над порожниною форми, прикласти до нього перпендикулярно паличку воску так, щоб розплавлений віск вільно стікав у порожнину до її заповнення врівень із поверхнею пластинки. Обережно обрізати надлишок воску (облой) і, припідняв гострим кінцем інструмента стовщену частину шаблона, витягти його з форми; заготовлені шаблони укласти в закриту коробочку, рядами перекладаючи тонким папером, щоб вони не злипалися і не зминалися. Коробочку треба берегти в сухому місці при температурі (18 С);

6) при моделюванні каркаса з готових воскових шаблонів варто підігрівати їх під електричною лампочкою, після чого вони легко пристають до поверхні вогнетривкої моделі. Не можна підігрівати шаблони біля відкритого полум'я, щоб не порушити однорідність товщини шаблона.

При моделюванні технік повинний стежити за тим, щоб воскові деталі щільно прилягали до вогнетривкої моделі, мали рівномірну товщину і правильне розташування.

Процес моделювання передбачає наступну послідовність дій:

1.) Розміщення на опорних зубах репродукцій фіксуючих елементів (кламерів, замкових кріплень);

2.) Розміщення ретенційних сіток, сідлоподібних частин в беззубих ділянках;

3.) Розміщення дуги протезу, що об´єднує між собою попередні частини.

Коли деталі каркаса розміщені на моделі і щільно до неї прижаті, їх з'єднують між собою, заповнюючи місця сполучення розплавленим воском. Такий порядок дозволяє уникнути виникнення небезпечних напруг у восковій конструкції.

 

Воскова репродукція каркасу бюгельного протезу на вогнетривкій моделі

 

 

Воски для створення ливникового дерева

 

Моделювання воскового ливникового дерева та приєднання воронки

 

 

Технологічною стадією, що передує литтю металевих сплавів, є формовка.

 

- Формування – це процес виготовлення вогнетривкої форми для лиття металів, а формувальна маса слугує матеріалом для цієї форми.

- Форма для лиття (муфель) – це спеціально виготовлена вогнетривка оболонка, внутрішні стінки якої за своїми обрисами відповідають обрисам репродукції майбутнього каркасу. Окрім основної порожнини (муфель) містить додаткові, так звані службові порожнини додаткових живильників, газовідвідних каналів та ін.

 

Основними компонентами формувальних мас є вогнетривкий дрібнодисперсний порошок і зв’язуючі речовини в рідкому стані.

Формувальні матеріали повинні мати наступні властивості:

- забезпечувати точність лиття в тому числі чітку поверхню відлитого виробу;

- легко відокремлюватися від відливки, не «пригораючи» до неї;

- тверднути у межах 7-10 хвилин;

- створювати газопроникну оболонку для поглинання газів, що утворюються при литті сплавів металів;

- бути достатніми для компенсації усадки твердіючого метала коефіцієнтом термічного розширення.

 

У стоматологічній практиці найчастіше застосовують одноразові форми для лиття.

Залежно від того, який метал використовується для лиття і яка формувальна маса застосовується для виготовлення опоки, стінки останньої можуть бути одно - або двошарові. Одношарові опоки використовуються як правило тоді, коли метал, який заливають, має не надто високу температуру плавлення (латунь, сплави золота та ін.). Двошарові й багатошарові опоки частіше застосовуються для відливки моделей із нержавіючих сталей, кобальтохромових, нікелехромових, титанових та інших сплавів із високою температурою плавлення.

Формувальні суміші для двошарових опок поділяють на основні (облицювальні) і допоміжні. Основні формувальні суміші складають основу формувальної оболонки, що безпосередньо контактує з восковим ливниковим деревом, а потім з розплавленим металом, від властивостей якої залежать головні якісні показники опоки. Допоміжні формувальні суміші (наповнювачі) складають основну масу опоки.

Як основний компонент більшості вогнетривких сумішей використовують діоксид кремнію та його модифікації. Для утворення опоки порошкоподібний вогнетривкий матеріал змішують із рідким зв’язу вальним компонентом різної хімічної природи. Залежно від зв’язу вальної речовини всі формувальні матеріали поділяють на силікатні, сульфатні (гіпсові) і фосфатні.

 

Гіпсовий формувальний матеріал складається із гіпсу (20-40 %) і оксиду кремнію. Гіпс в цьому випадку є зв’язуючим. Оксид кремнію, що виступає у якості наповнювача, надає масі необхідну величину усадочної деформації і теплостійкість. Приготування формувальної маси супроводжується збільшенням об’єму, що забезпечує компенсацію усадки відливки. Так, наприклад, усадка золотих сплавів, яка складає 1,25-1,3 % об’єму, повністю компенсується розширенням формувального матеріалу.

В якості регуляторів швидкості затвердіння і коефіцієнта температурного розширення в суміш додаються 2-3 % хлориду натрію чи борної кислоти. Замішується маса на воді при температурі 18-20 градусів. Номінальна температура розігрівання форми подібного складу до заливки метала складає700-750 градусів. Ці форми непридатні для отримання заливок із нержавіючої сталі, температура плавлення якої 1200-1600 градусів, внаслідок руйнування гіпсу, а тому їх використовують для лиття виробів із сплавів золота.

Типовими представниками матеріалів даної групи є Сілаур, який призначений для виготовлення форми при литті дрібних золотих конструкцій (вкладок, штучних зубів, клакерів, дуг і т. п.) Випускається у вигляді тонко подрібненого порошку із гіпсу і динасового порошку (кремнезему) у співвідношенні 3:1. Замішування здійснюють на воді, час складає 10-30 хвилин. Для відливки деталей підвищеної точності використовують масу Сілаур 3-Б, для отримання більш крупних деталей Сілаур – 9.

В якості приклада гіпсових формувальних матеріалів слід відмітити продукцію фірми «Спофа Дентал» (Чехія).

· Глорія спеціаль – формувальна маса на основі кварцу і твердого гіпсу, призначена для лиття сплавів металів, точка плавлення яких не перевищує 1000 градусів. Матеріал має дуже тонку зернистість. В якості рідини затвердіння використовується вода. Тривалість затвердіння складає 20 хвилин. Кювету слід нагрівати до температури 700 градусів. При тривалих температурах більше 800 градусів виникає небезпека зміни мікрокристалічної структури формувальної маси, а тим самим спотворення форми.

· Експадента – формувальна маса з високими технічними параметрами для сплавів на основі благородних металів. Змішана із водою, твердіє протягом 15 хвилин в тверду масу, яку можна вже через 1 годину поступово нагрівати. Склад передбачений із таким розрахунком, щоб в критичному температурному інтервалі між 200-300 градусами не відбулося раптової зміни об»єму, що гарантує компактність форми. Лиття відрізняється високою точністю.

Матеріалу характерні наступні фізико – механічні властивості: тривалість твердіння 15 хв., тривалість повного твердіння 1,5-2 год, міцність при стисканні за добу – 6 МПа, розширення при затвердінні – 0,6 лінійних %, розширення при нагріванні до 300 градусів – 2,1 лінійних %.

 

Фосфатні формувальні матеріали складаються із порошку (цинк – фосфатний цемент, кварц молотий, кристобаліт, оксид магнію, гідрат оксиду алюмінію та ін.) і рідини (фосфорна кислота, оксид магнію, вода, гідрат оксиду алюмінію).

Ці матеріали компенсують усадку при охолодженні нержавіючих сталей, які мають температурний коефіцієнт об»ємного розширення близько 0,027 градусів-1.Усадка золотих сплавів складає близько 1, 25, і цю усадку компенсує гіпсова форма. Твердіння фосфатних форм залежно від складу триває 10-15 хв.

· Силікан- універсальна формувальна маса на основі фосфатного зв»язуючого матеріалу, кварцу і кристаболіта виробництва фірми «Спофа Дентал» (Чехія) використовується для лиття високо плавких (хромокобальтових) сплавів. Для покращення якості виготовлення маси доцільно використовувати вібратор.

· Силікан F- фосфатна формувальна маса, містить найчистіші кристали кварца і жаростійкого зв’язучого матеріалу. Зернистість формувальної маси вибрана із таким розрахунком, щоб тривалість твердіння, міцність форми після обпалювання, нагріву і зміна об’єму були оптимальними для використання лабораторного виготовлення протезів із високо плавких сплавів.

Для розмішування Силікана можна використовувати воду (співвідношення 1:1), але для попередження можливої деформації форми в цьому випадку необхідно використовувати паперову манжетку. Найбільш доцільним для замішування є використання золь – кременевої кислоти (рідина Силісан), так як ливникова форма в такому випадку компенсує температурні зміни сплава.

Використання золя сприяє також підвищенню міцності форми, що відображається в підвищеній стійкості форми при нагріванні. За 6-8 хв. суміш застигає в тверду масу міцністю до 20 МПа.

· Пауер Кест – це тонкозернистий, вільний від вуглеводу формувальний матеріал, що забезпечує швидке вигорання і створює без опоковим методом литьову форму, що немає тріщин. Він витримує швидкий підйом температури, легко розбивається, дозволяє отримати точні відливки із високої чистої поверхні, очистка і обробка якої вимагає мінімальних затрат часу.

Рідина для замішування надає формі високий коефіцієнт розширення, необхідний для лиття неблагородних сплавів. При використанні інших сплавів рідина може бути розбавлена. Оптимальна концентрація рідини для без опорного метода має складати не більше 80%.

· Пуер Кест Рінглес Систем – комплект матеріалів, що забезпечує повністю спосіб без кільцевого лиття. Крім порошку і рідини в комплект входять кільця чотирьох розмірів спеціальної конструкції для швидкого видалення матриці. Наявність міцних і багаторазового використання кілець забезпечує максимальне розширення відливки і виключає необхідність використання гільзи кільця. Воно також дозволяє очистити нагар від усіх воскових форм. Резервуари, утворені біля ливникового каналу попереджують утворення пор. Посилені і зроблені більш довговічними основи направляючих шаблонів.

При використанні металічної опоки, всередину неї розміщують керамічну чи паперову прокладку (манжету), що не доходить до країв на 6 мм. Прокладку закріплюють м»яким восковим дротом. Опоку із прокладкою встановлюють у воду на 1 хв., а потім її гарно струшують. Для замішування необхідне використання наступних інструментів: змішувач Вакуміксер, шпатель, мірна склянка, пластикова опока і ливникова чаша, формувальний матеріал і рідина для його замішування.

Рекомендоване співвідношення порошку і рідини: 60 г/14 мл;

90 г/21мл;100 г/23мл. В ємкість для замішування необхідно налити відміряну кількість рідини, додати в неї порошок і протягом 20 с проводити ручне перемішування.

Потім на 90 с перейти на механічне змішування в умовах вакууму із низькою швидкістю (350-450 об/хв.). При цьому вакуумний вібратор вмикається на 2-3 с, після чого суміш залишається у вакуумі, але без вібрації ще 5-10 с.

Для формування необхідно залити нерухому опоку приготованою суміщу при низькій швидкості вібрації. При цьому слід дотримуватися обережності, щоб не допустити захвата повітряних пухирців формувальної маси біля воскової моделі. При заповнені опоки приготована суміш повинна перекривати воскову модель як мінімум на 6 мм. Суміш твердіє 45 хв. При використанні металевої опоки перед розміщенням форми до муфельної пічки необхідно видалити основу ливникового конусу, невелику частину шару с верхньої основи форми, а потім сполоснути форму водою.

Для швидкого вигорання воску Пауер Кест опоку можна відразу помістити у гарячу пічку при температурі 700-800 градусів, потім підняти температуру до кінцевої величини і витримати форму для лиття в печі протягом 40 хв.

Якщо предписана більш висока температура, то литкову форму необхідно помістити в піч при температурі 430 градусів, після чого здійснити підйом температури до необхідної величини.

Для видалення формувального матеріалу необхідно його розбити і звільнити металічний каркас для наступної піскоструйної обробки оксидом алюмінію чи в ультразвуковому очищувачі.

· Вест-Джи – фосфатний пакувальний матеріал фірми «ДжиСі» (Японія) використовується для будь-яких сплавів. Зменшена міцність цього матеріалу після лиття забезпечує легке видалення відливки із форми. Розширення маси може бути збільшено до 3, 26 % за рахунок зміни кількості рідини при замішуванні.

· Фудживест і Фудживест Супер – матеріал, що не містить вуглеводу фірми «ДжиСі» (Японія). Ці матеріали спеціально розроблені для лиття із всіх видів сплавів. Фудживест може бути розміщений прямо у нагріту піч при кінцевій температурі 800 градусів, що забезпечує економію часу до двух годин. Такий швидкий прогрів не впливає на розширення і якість поверхні матеріала. Стандартні методи прогріву також можуть бути використані для роботи із цим видом матеріалу.

· Альфакаст № 2 – фосфатносилікатна точна поковочна маса для лиття золота. Складається із порошку і рідини. Металічні каркаси легко звільняються від неї.

· Керамікор – маса (порошок і рідина) на основі фосфату виробництва «С&М»може бути використана для лиття будь-яких сплавів металів.

 

Силікатні формувальні матеріали майже витіснені фосфатними матеріалами. Вони відрізняються високою термостійкістю і міцністю. Їх використання викликано використанням КХС і нержавіючої сталі. Крім гіпсу і фосфатів в якості зв’язуючих тут використані кремнієві гелі. Із органічних сполук кремнію частіше використовують тетраетил ортосилікат, який легко гідролізується із утворенням при прокалюванні кінцевих продуктів у вигляді двоокису кремнію.

В’яжуча рідина силікатної формувальної маси складається із суміші етилового спирту, води і концентрованої соляної кислоти, куди поступово введений етил силікат. В якості вогнетривкої складової частіше використовують кварц, маршаліт, корунд, кристобаліт та ін.

Силікатні формувальні маси відрізняються великим коефіцієнтом термічного розширення. Для забезпечення точності лиття необхідно дотримуватися правильного співвідношення між порошком і рідиною. Оптимальне співвідношення, що забезпечує компенсацію усадки форми, складає 30 г рідини і 70 г порошку. Час твердіння матеріалу складає 10-30 хв.

· Формоліт – слугує для відливки деталей зубів і протезів із нержавіючої сталі. Являє собою композицію з молотого пилоподібного кварцу, призначеного для отримання вогнетривких покриттів на воскових моделях; піску формувального і борної кислот, що використовуються як наповнювач.

· Аурит – маса формувальна вогнетривка для лиття сплавів із золота, має необхідну міцність і чистоту поверхні. Являє собою суміш кристобаліта з технічним гіпсом. Термічне розширення при температурі 700 градусів складає не менше 0,8 %. Масу замішують на воді у співвідношенні 100 г порошку і 35-40 мл води. Для більш якісного замішування рекомендується проводити цю операцію на вібростолику. Час затвердіння складає 10-15 хв.

· Суміш формувальна Сіоліт призначення для отримання вогнетривкої литьової форми для лиття каркасів знімних та незнімних протезів із високотемпературних сплавів. Сіоліт складається із порошку і рідини. Порошок являє собою суміш кварцового піску, фосфатів і периклаза. Рідина – силіказоль. Характеризується високими компенсаційними характеристиками.

Порошок замішують із рідиною у співвідношенні 100:18-20. Розмішування суміші відбувається у резиновій чашці на вібростолику протягом 30-40 с. Потім на вібростолик встановлюють металічну опоку із восковою заготовкою і заповнюють опоку формувальною суміщу.

Твердіння починається через 10-15 хв. і закінчується через 30 хв. після замішування. Через 2 год. керамічна форма встановлюється у муфельну піч. В інтервалі від 20 до 400 і від 600 до 800 градусів підйом температури можна здійснювати із будь-якою швидкістю (від 30 до 60 хв.) В інтервалі від 400 до600 градусів швидкість нагріву має бути не менше 1 год. При кінцевій температурі 800 градусів ливникову форму необхідно витримати 40-60 хв. Потім проводиться лиття метала в готову форму, а через 1 год після цього готова деталь видаляється із опоки.

· Дегувест HFG – фосфатовмісна точна формувальна маса фірми «Дегусса» (Німеччина) для лиття із благородних сплавів.

Розводиться спеціальною рідиною, від концентрації якої залежить ступінь розширення. Завдяки редукуючим добавкам утворюється гладка поверхня відливок. Співвідношення порошку до рідини при замішуванні складає 100:14. Час твердіння 12 хв., загальне розширення – від 1,2 до 2, 0 %.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)