АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дискреційна і недискреційна фіскальна політика

Читайте также:
  1. Автоматична фіскальна політика.
  2. Автоматична фіскальна політика.
  3. Автоматична фіскальна політика. Автоматичні чисті податки як вмонтовані стабілізатори.
  4. ДЕМОГРАФІЧНА ПОЛІТИКА.
  5. Дискретна фіскальна політика. Стимулювальна і стримуюча фіскальна політика.
  6. Дискреційна та недискреційна монетарна політика. Мультиплікатори монетарної політики.
  7. Дискреційна фіскальна політика.
  8. Дискреційна фіскальна політика.
  9. Дискреційна фіскальна політика. Мультиплікатор витрат і податків. Вплив фіскальних інструментів на ВВП і державний бюджет.
  10. Етика і політика. Проблеми взаємозв’язку
  11. Зв’язок між інфляцією і безробіттям у ороткостроковому періоді на основі кривої Філіпса. Крива Філіпса та економічна політика.

Фіскальна політика - це сукупність фінансових заходів держави щодо регулювання бюджетних доходів і витрат з метою цілеспрямованого впливу на соціально–економічний розвиток країни.

Дискреційна фінансова політика – це свідома маніпуляція урядовими витратами і доходами, яка здійснюється на підставі державних рішень з метою цілеспрямованого впливу на реальний обсяг виробництва, безробіття та інфляцію. Дискреційна фінансова політика застосовує два інструменти:

1) державні закупки, які є інструментом прямої дії. Збільшуючи або зменшуючи державні закупки, держава безпосередньо впливає на сукупний попит і реальний ВВП;

2) чисті податки, які змінюються за рахунок зміни податкових ставок і трансфертів. Змінюючи чисті податки на такій основі, держава впливає на реальний ВВП опосередковано через споживання як компонент сукупного попиту.

Основні засоби дискреційної фіскальної політики:

1) Зміна програм суспільних робіт та інших програм, пов’язаних з витратами.

2) Зміна програм "трансфертного типу" (перерозподільчих)

3) Циклічні зміни рівня податкових ставок.

Недискреційна (автоматична) фіскальна політика пояснює, що певна стабілізація економіки може бути досягнута і без значного впливу держави, за рахунок внутрішніх можливостей економіки, властивій й автоматичній, або «вмонтованій», стабільності. В якості «вмонтованого» стабілізатора виступає податкова система. Податки представляють собою втрату потенціальної купівельної спроможності, так званий витік з економіки.

Бюджетний дефіцит і профіцит. Засоби фінансування бюджетного дефіциту.

Державний бюджет – баланс доходів і видатків держави за певний проміжок часу (рік).

Бюджетний дефіцит - перевищення видатків державного бюджету над надходженнями до нього.

Бюджетний профіцит - перевищення надходжень до державного бюджету над його видатками.

Засоби фінансування бюджетного дефіциту: інфляційні та неінфляційні:

- випуск державних облігацій (покупці облігацій виступають в ролі кредиторів держави)

- використання кредитної емісії (збільшення платіжних засобів, грошової маси, що призводить до прискорення інфляції)

Проблеми зростання податкових надходжень в державний бюджет.

Важливою ланкою податкової політики держави є критерії оподаткування. В якості першого критерію економісти називають справедливість (рівність), в якості другого – ефективність. Але основним в системі справедливості є критерій платоспроможності. У відповідності з ним податки повинні зростати по мірі зростання доходів, в результаті чого нерівність у матеріальному положенні скорочується.

Проблеми зростання податкових надходжень в державний бюджет:

- низька платоспроможність суб’єктів господарювання

- «тіньова» економіка в державі

- недостатня ефективність системи оподаткування

- протизаконне ухилення від податків


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)