АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відносна ефективність фіскальної та монетарної політики при жорстких цінах. Ефект витіснення

Читайте также:
  1. VI. Закон ефективної комунікації
  2. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів
  3. Аналіз ефективності використання викор с/г угідь
  4. Аналіз ефективності використання оборотних коштів на підприємстві
  5. Аналіз ефективності використання основних фондів
  6. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  7. Аналіз ефективності використання підприємством трудових ресурсів
  8. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  9. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  10. Аналіз стану та ефективності використання основних засобів ставить на
  11. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»
  12. В 1. Контроль качества сварных соединений: классификация сварочных дефектов и методов их контроля, физические методы неразрушающего контроля.

Відносна ефективність фіскальної і монетарної політики визначається в залежності від:

а) ступеня чутливості функцій інвестицій і чистого експорту до динаміки ринкової ставки відсотка;

б) ступеня чутливості попиту на гроші до динаміки ринкової ставки відсотка.

Сутність ефекту витіснення полягає в тому, що стимулююча фіскальна політика буде в тенденції вести до росту процентних ставок і скороченню інвестиційних витрат, у такий спосіб послаблюючи або цілком підриваючи стимулюючий ефект фіскальної політики.

Відносна ефективність стимулюючого фіскальної політики визначається розміром ефекту витіснення. Якщо ефект витіснення менше, чим ефект росту випуску, то, за інших рівних умов, фіскальна політика ефективна.

Стимулююча фіскальна політика відносно неефективна, якщо ефект витіснення перевершує ефект приросту випуску.

Відносна ефективність стимулюючої монетарної політики визначається розміром стимулюючого ефекту від збільшення грошової маси і зниження процентних ставок на динаміку інвестицій і чистого експорту. Цей стимулюючий ефект протилежний ефекту витіснення.

Стимулююча грошово-кредитна політика відносно неефективна при високій чутливості попиту на гроші до динаміки R, а також низькій чутливості інвестицій і чистого експорту до динаміки ставки відсотка.

57. Графічна модель переходу від моделі „IS - LM” до моделі „сукупний попит – сукупна пропозиція”.

Модель „IS-LM” з гнучкими цінами відображає поведінку економіки в довгостроковому періоді та є переходом до моделі неокласиків „AD-AS”.

 

Зростання рівня цін з p до p1 при незмінному обсязі реального національного доходу призводить до зростання номінального національного доходу (Y). Це у свою чергу викликає зростання попиту на гроші з DM до DM1. При незмінній пропозиції грошей SM відбувається зсув кривої DM праворуч. Збільшення попиту на гроші підвищує відсоткову ставку r до r1. Це спричиняє до зниження обсягів інвестицій та чистого експорту. Внаслідок таких змін обсяг виробництва на товарному ринку знижується з Y до Y1. Це позначається на сукупному попиті та моделі „AD-AS”.

Взаємозв’язок між моделями „IS-LM” та „AD-AS” характеризує наступний логічний ланцюг:

p ↑ ==> Yn ↑ ==> DM ↑ ==> r ↑ ==> I ↓, NX ↓ ==> Y ↓.

58.Використання моделі „IS - LM” в економічній політиці.

Економісти кейсіанського спрямування використовують модель IS-LM для аналізу впливу на національний дохід і зайнятість, змін фіскальної або бюджетної податкової політики (змін державних витрат і податків) і кредитно-грошової політики (змін грошової маси). Дана модель показує: ці дві форми державного регулювання національної економіки взаємопов'язані, вони доповнюють одна одну. Реалізація заходів у одній сфері здійснює вплив на іншу.

Зокрема, стимулююча грошово-кредитна політика не лише зміщує криву LM вправо, але й зменшує рівноважну ставку процента збільшує рівноважний дохід, що неминуче призведе до зміни обсягу інвестицій і ситуації на товарному ринку. Стимулююча бюджетна податкова політика, яка зумовлює переміщення кривої IS вгору підвищує рівноважну ставку процента, обсяг рівноважного доходу і водночас, змінює ситуацію на грошовому ринку.

Модель IS-LM дає інструменти для аналізу наслідків фіскальної грошово-кредитної політики у довгостроковому і короткостроковому планах. У тривалому періоді ціни гнучкі (еластичні), що дає можливість визначити напрями та інструменти економічної політики. У короткому періоді ціни нееластичні, тому дана модель використовується для аналізу того, як зміни в економічній політиці впливають на стані національної економіки

На закінчення варто зауважити, що модель IS-LM вперше була запропонована у 1939 році англійським теоретиком Дж.Гіксом (пізніше — Нобелівським лауреатом), а потім розвивалась неокейнсіанцями.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)