АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОЯСНЮВАЛЬНА записка

Читайте также:
  1. Доповідна й пояснювальна записки
  2. Допоміжна записка
  3. І. Пояснювальна записка
  4. І. Пояснювальна записка
  5. Методическая записка
  6. Объяснительная записка
  7. Пояснительная записка
  8. Пояснительная записка
  9. Пояснительная записка
  10. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  11. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  12. Пояснительная записка

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

“Затверджую”

Проректор з науково-педагогічної роботи

Професор ______________ Ю.І.Бажора

 

“______“___________________ 2013 р.

 

РОБОЧА ПРОГРАМА з

«ІсторіЇ української культури»

Для спеціальностей 7.12010001 «Лікувальна справа»,

Педіатрія»,

Медико-профілактична справа»

Стоматологія»

Медичний факультет, денна форма навчання

Кафедра суспільних наук

Нормативні дані

Структура навчальної дисципліни Рік навчання Семестр Кількість годин, кредитів Види контролю
Всього годин / кредитів Аудиторных СРС
Лекцій Семінарів
Модуль 1 «Історія української культури» Змістових модулів 2     60 / 2 кредита ECTS 14 / 0,5 26 / 0,9 20/ 0,6 Поточний контроль, залік

Робочу програму уклала к.і.н., доцент Уварова О.О. на підставі типової навчальної програми МОЗ України «Історія української культури». – К., 2010.

 

Робочу програму обговорено на засіданні кафедри суспільних наук р., протокол №.

Т.в.о. завідувача кафедри, к.філол.н., доц. ____________ О.О.Сікорська

 

Програму ухвалено на засіданні предметної циклової комісії з гуманітарних дисциплін р., протокол №.

Голова предметної циклової методичної комісії з гуманітарних дисциплін к.філол.н., доц.____________ Г.Г.Єрьомкіна

 

Програму затверджено на засіданні Центральної координаційно-методичної ради університету р., протокол №.

 

Одеса - 2013

ПОЯСНЮВАЛЬНА записка

Програма з «Історії української культури» для вищих медичних закладів освіти України ІІІ-ІV рівнів акредитації складена для спеціальностей: 7.12010001 - “Лікувальна справа”, 7.12010002 - “Педіатрія”, 7.12010003 - “Медико-профілактична справа”, 7.12010005 – “Стоматологія” напряму підготовки 1201 “Медицина” у відповідності з освітньо-кваліфікаційними характеристиками (ОКХ) і освітньо-професійними програмами (ОПП) підготовки фахівців, затвердженими наказом МОН України від 16.04.03 № 239, експериментальним навчальним планом, розробленим на принципах Європейської кредитно-трансферної системи (ЕСТS) і затвердженим наказом МОЗ України від 31.01.2005, № 52. Вивчення «Історії української культури» студентами цих спеціальностей здійснюється на І курсі. Кінцеві цілі з дисципліни однакові й тому складена єдина програма з «Історії української культури» для зазначених спеціальностей.

Програма структурована на модуль, змістові модулі, теми у відповідності з вимогами “Рекомендацій щодо розроблення навчальних програм навчальних дисциплін” (наказ МОЗ України від 12.10.2004 р. № 492) і розроблена на підставі типової програми на виконання наказів МОЗ України від 19.10. 2009 р. за № 749 та від 19.10. 2009 р. за № 750 та згідно «Положенню про кредитно-модульну систему організації навчального процесу в ОНМедУ», затвердженого наказом ректора ОНМедУ № 174-о від 07 травня 2012 р.

Видами навчальної діяльності студентів згідно з навчальним планом є: а) лекції, б) семінарські заняття, в) самостійна робота студентів (СРС), г) індивідуальне завдання (за бажанням студента).

Студентам рекомендується до семінарських занять виконувати творчі письмові завдання, реферувати публікації, присвячені актуальним проблемам культурного життя України, готувати наукові повідомлення з теми семінару.

Програма побудована за історико-хронологічним принципом і охоплює найсуттєвіші явища української культури. Завдяки вивченню дисципліни «Історія української культури» студенти отримують цілісне уявлення про культурно-історичні надбання українського етносу. У курсі на конкретному матеріалі обґрунтовується система культурних цінностей, простежуються чинники, що забезпечують процес розвитку певних матеріальних і духовних надбань.

Формування знання і сприйняття культури як соціальної пам’яті людства сприяє глибшому розумінню студентами історичної ролі, місця і специфіки сучасної української культури. Вивчення процесів, які відбувалися в українській культурі впродовж історичного часу, має надзвичайно важливе значення для формування у студентів наукового світогляду, високих моральних якостей, підвищення загальнокультурного рівня, освоєння національних і загальнолюдських цінностей.

«Історія української культури» як навчальна дисципліна:

а) ґрунтується на вивченні студентами вітчизняної та зарубіжної історії, української та світової літератури;

б) закладає основи вивчення студентами філософії, що передбачає інтеграцію викладання з цією дисципліною та формування умінь застосовувати знання з історії та теорії культури в процесі подальшого навчання і професійній діяльності.

 

Мета викладання дисципліни:

навчальна: вивчення всебічного прояву духовної та матеріальної культури українців; визначення специфіки української ментальності та чинників, які протягом історичного і культурного розвою українського народу впливали на її формування;

виховна: розширення світоглядних установок студентів через розуміння унікальності української культури; підвищення рівня самопізнання; виховання поваги до українського народу, його культури та історії, формування характеру громадян і патріотів; підготовка покоління до самостійного життєвого вибору, шляху та перспектив майбутнього, пізнання й самопізнання, творення й самотворення особистості, схильної і спроможної бути в гармонії з іншими людьми, з довкіллям, із власним «Я»; поєднання особистих інтересів з громадськими, національно-державними та загальнолюдськими, спирання на глибинні традиції українського народу сприятиме виробленню високих суспільних, державних, гуманістичних, духовно-культурних ідеалів, морально-етичних та естетичних критеріїв і принципів життєдіяльності: людей мудрого серця і гуманного розуму.

Завдання щодо вивчення дисципліни. У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати: визначення основних складових понятійного апарату курсу; особливості національної культури українського народу, його духовні цінності та пріоритети; тенденції культурного розвитку України в різні історичні епохи; основні форми і напрями розвитку культури, види, стилі і жанри мистецтв; чинники формування, специфіку та сфери реалізації українського менталітету; основні етапи релігійної культури українців, календарні звичаї та обряди; соціально-побутові відносини традиційного суспільства, систему традиційних взаємин, народну духовну та матеріальну культуру.

вміти: орієнтуватися у процесах культурного розвитку на українських теренах; давати вичерпну характеристику етапам в історії української культури; знаходити вплив ментальності та духовності на соціально-побутові відносини в українському суспільстві, на матеріальну культуру та її місце в обрядовій системі українців; робити висновки про відродження та перспективи розвитку української культури в умовах державної незалежності.

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульною системою відповідно до вимог Болонського процесу. Програму дисципліни «Історія української культури” структуровано на 1 модуль і 2 змістові модулі:

 

Модуль 1

«Історія української культури»


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)